Flere leteaksjoner i natt

To tyskere ble liggende teltet sitt ved Grautheller i Rogaland og vente på hjelp i sterk vind og regn, kalde og søkk våte. Det er bare én av flere aksjoner det siste døgnet.

Syv tyske speidere ble funnet i dårlig vær på Hardangerjøkulen på Hardangervidda etter at de sendte ut en nødmelding ved 21.30-tiden i går kveld. De ble funnet av et ambulansehelikopter i morgentimene i dag.

To personer kom seg i natt ikke ned fra den populære bergformasjonen Trolltunga i Skjeggedal, 1100 meter over havet.

Må bæres ned fra Trolltunga

To personer hentes tirsdag morgen ned fra Trolltunga i Odda kommune i Hordaland. Sent mandag kveld ble politiet varslet om et turfølge som ikke kom seg ned fra turistattraksjonen 1100 meter over havet.

Dette er årets 14. redningsaksjon til den spektakulære fjellspissen over
Ringedalsvatnet i Odda.

En av de to som nå måtte ha assistanse, skal ha problemer med føttene, og må bæres på båre. På grunn av bratt terreng vurderes det mandag morgen om personene skal fraktes tilbake til Trolltunga og hentes ned med helikopter, skriverBergens Tidene.

Lei av å bære turister ned fra Trolltunga:

Dårlig vær

Akkurat nå er redningsmannskaper på vei til Grautheller turisthytte i Forsand i Rogaland, der et tysk studentpar i 20-årene har ringt nødsentralen og bedt om hjelp.

Paret befinner seg på rundt 800 meters høyde i liten kuling og kraftig regn. Det har vært såpass dårlig sikt at det har vært nytteløst å sende ut helikopter, men ved 06.30-tiden lettet været såpass at et Sea King-helikopter tok av for å bidra. Temperaturen er rundt 6 grader.

Kaldt og vått

– Effektiv temperatur tilsier nesten minus, sier operasjonsleder Victor Jensen i Sør-vest politidistrikt. Paret har opplyst at teltet deres har kollapset i vinden.

– Hvis de er der de har opplyst å være, skal dette gå bra. Men det tar litt tid før vi er fremme, det er langt å kjøre og et stykke å gå, sier Jensen.

Har funnet teltet

Like før klokken 08 tirsdag opplyser Sør-vest politidistrikt at Sea King-helikopteret har lokalisert det tyske paret og at man forsøker å lande i nærheten. Kort tid etterpå ble det meldt at de to tyske turistene var reddet og befant seg inne i helikopteret.

Mistet retningssans i Nordmarka

Like kaldt var det ikke i Nordmarka i går kveld. Likevel måtte politiet hjelpe en norsk turgåer nord i Oslo-marka.

Rundt klokken 22.30 ble politiet kontaktet av en mann som hadde gått seg vill nær Oppkuven på Krokskogen - en av Nordmarkas høyeste koller.

– Han hadde mistet retningssansen og ringte om hjelp til å finne tilbake til bilen som sto parkert på Skansebakken i Sørkedalen, forteller operasjonsleder Gjermund Stokkli i Oslo politidistrikt.

Fraktet til P-plassen

Flere politipatruljer kjørte inn i området, samtidig som politihelikopteret søkte etter mannen. Rundt midnatt ble mannen lokalisert av helikopteret, som klarte å lande i nærheten.

– Han var sliten, men ikke skadet. Han var glad for å få hjelp. Man fant det da mest fornuftig å fly mannen til der bilen sto parkert, forteller Stokkli.