Aktivistene norske idrettsutøvere kjemper for

Fire norske toppidrettsutøvere har lånt sitt navn til en Amnesty-aksjon for å få løslatt fire fengslede kinesiske menneskerettighetsaktivister. Det gjelder:

Les også:

Les også

Fire norske utøvere krever at kinesere settes fri

Shi Tao

Journalist som er dømt til ti års fengsel for å ha «ulovlig videreformidlet statshemmeligheter til utenlandske aktører». Hans «forbrytelse» er at han i 2004 sendte en e-post til en bekjent i USA med et sammendrag av et direktiv om mediedekningen av årsdagen for massakren på Den himmelske freds plass.

Wang Ling

Hun fikk sin eiendom revet i forbindelse med OL-utbyggingen. Derfor organiserte hun fredelige protester mot tvangsutkastelser. Flere ganger er hun blitt banket opp av politiet, og i 2007 ble hun dømt til 15 måneders omskoleringsleir der tortur er rutine.

Chen Guangcheng

Den blinde, selvlærte advokaten forsøkte å hjelpe kvinner i byen Linyi som ble utsatt for ulovlige tvangsaborter og tvangssteriliseringer. Årsaken var at de hadde fått mer enn ett barn. Han ble først forsøkt truet til taushet gjennom tortur og trusler. Det hjalp ikke, og dermed ble han arrestert og dømt til fengsel i fire år og tre måneder for å ha «ødelagt offentlig eiendom» og «hindret trafikken». Han blir regelmessig torturert.

Hu Jia

Han har kritisert Kinas brudd på løftene om bedring av menneskerettighetssituasjonen i landet i forbindelse med Beijing-OL. 3. april ble han dømt til tre og et halvt års fengsel for å ha «hisset opp til samfunnsfiendtlig virksomhet». Hans kone og barn er i husarrest og holdes totalt avskjermet fra omverdenen.

(Kilde: Amnesty International Norge)