Norge

«Murmansk» heves

Den havarerte russiske krysseren skal heves.

Vraket av krysseren "Murmansk" ligger ikke langt fra bebodd område og er ikke noe vakkert skue.
  • Nicolai Heyerdahl
  • Lars Nehru Lars Nehru Sand

Temaside: Mer om «Murmansk». — Vi tar bekymringen til innbyggerne i Sørvær på alvor, og har derfor besluttet å fjerne vraket etter «Murmansk» , sier Fiskeri- og kystminister Helga Pedersen til Aftenposten.no.

Ministeren har vært hardt presset de siste ukene, etter at det ble kjent at

Les også

Radioaktivt stoff på avveie

Planlegger heving

Pedersen vil ikke spekulere i når vraket kan bli fjernet, men understreker at det skal skje så fort som mulig. Kystverket er, ifølge ministeren, allerede i gang med å planlegge fjerningsaksjonen. Hun tar imidlertid forbehold om det er fysisk gjennomførbart å fjerne vraket. Tidligere har to forsøk på å fjerne «Murmansk» strandet.

Fra å avvise all forurensningsfare i 14 år, bestemte myndighetene seg i forrige uke for å umiddelbart sjekke vraket av «Murmansk» på nytt.

Les også

Kan inneholde asbest, bly og PCB

Havforskningsinstituttet har hentet inn prøver av sjøbunnen og av fisk og blåskjell som skal gi kunnskap om eventuelt innhold av PCB, bly og andre tungmetaller og andre miljøgifter i området rundt vraket.— Kystverket har samlet inn prøver, men analysene foreligger ennå ikke, sier statsråden.

Ministeren reiser til Sørvær

Fiskeriministeren skal allerede torsdag reise til Sørvær for å orientere lokalsamfunnet om beslutningen. Hun skal ha et folkemøte i Sørvær torsdag klokken 11:30. Med seg på dette møtet har hun en håndfull fagfolk som kan gi beboerne konkrete svar på de mange spørsmålene rundt vraket., både rundt helse/miljø og videre fremdrift.

Pedersen peker spesielt på at tidligere undersøkelser ikke har kunnet bekrefte eller avkrefte om det er miljøfare knyttet til vraket.

Kystverket har laget en lang liste med ulike vrak langsmed kysten som krever opprenskning. «Murmansk» har frem til for to uker siden vært langt ned på den listen. Ministerens beslutning gjør at Kystverket nå prioriterer «Murmansk» høyere.

-Betyr dette at visuell forurensing nå er blitt vitkigere enn før?

— Nei, det er ikke det. Men «Murmansk» er det eneste vraket som er så lett tilgjengelig, og beboerne vil bli lettere eksponert for giftstoffer når vraket er over vann enn om det er på havets bunn, sier Fiskeri- og kystministeren.

Pedersen kan imidlertid ikke svare på hva som har endret seg den siste uken som gjør at de nå har tatt beslutningen om at vraket skal fjernes.

Populistisk?

-Du sier det er beboernes bekymring som er ligger bak avgjørelsen. Men de har jo vært bekymret lenge. Er dette en populistisk avgjørelse?

— Jeg vil ta sterk avstand fra beskrivelsen om at dette er populistisk. For to uker siden fikk de nyheten om at de kan være radioaktivitet i vraket. Det er ikke rart om befolkningen føler usikkerhet. Det er ikke rett av storsamfunnet å kreve at innbyggerne i Sørvær skal leve med den usikkerheten det er å ha «Murmansk» liggende i fjorden utenfor, sier Pedersen.

Alt offentliggjøres

Fiskeriministeren lover også at alle resultatene av undersøkelsene skal offentliggjøres.

Fiskeri- og kystdepartementet vil også kreve at opprydningskostnadene dekkes av vrakets eier eller andre ansvarlige. Ministeren innrømmer at det kan være vanskelig å kreve inn kostnadene til opprydning, men at de skal gjøre det de kan for å få sendt regningen til de ansvarlige.

— Å gjennomføre de undersøkelsene vi nå gjør er kostnadskrevende i seg selv. Så for å unngå dobbeltbetaling er det lurt å sette igang fjerning av vraket med en gang, sier Pedersen

Støtte fra Venstre

— Dette er en positiv beslutning som får full tilslutning fra Venstre. Kyst- og fiskeriminister Helga Pedersen ble presset til handling i denne saken. Det som var usikkert og som krevde mer underøkelser for bare dager siden, er nå mulig. Dette viser at det var riktig å holde trykket oppe for å få hevet vraket, og ikke bare på å få mer undersøkelser av vraket, sier Gunnar Kvassheim til Aftenposten.no.

Les også:

Les også:

Les også

  1. Gir Thorbjørn Berntsen skylda for Murmansk

  2. Ingen nye radioaktive kilder på Murmansk