Fabian Stang til angrep på Jonas Gahr Støre: – Tramper på den unike fellesskaps-forståelsen vi etablerte i dagene etter marerittet

Innlegget på Facebook skapte sterke reaksjoner. Nå er det slettet.

Slettet Facebook-status: Tidligere Oslo-ordfører Fabian Stang fikk krass kritikk etter angrep på Støre.

Rundt halv syv om kvelden 22. juli publiserte Fabian Stang, tidligere ordfører i Oslo for Høyre, en statusoppdatering på Facebook der han gikk til angrep på Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre.

Innlegget fikk raskt hundrevis av kommentarer og skarp kritikk, også fra partifeller.

Aftenposten har kontaktet Fabian Stang. I en tekstmelding skriver han at han har slettet posten. Da var det gått litt over en time siden den ble publisert.

«Måtte innse at 22/7 fortsatt er så betent at man bør la meninger bli hos en selv», skriver Stang.

Mener Høyre blir gitt ansvar for drap og lemlestelser

Stang skrev i innlegget at «I dag gjorde Gahr Støre tragedien 22. juli til partipolitikk, han sa at høyresiden har et særlig ansvar for å ta avstand fra ekstremister.»

Dette mener Stang er stikk motsatte av hva politikere ble enige om etter terrorangrepet i 2011: å ikke bruke tragedien politisk.

I sin tale på Utøya sa Støre at trusselen fra høyreekstreme har vokst siden 2011.

– Politikere på venstresiden må nå ut til de som følger oss, slik vi gjorde da radikale ekstremister brukte politisk motivert vold for noen tiår siden. Politikere på høyresiden må nå heve stemmen og trekke klare grenser opp mot det høyreekstreme, og ikke lukke øynene, sa Støre.

Til dette skriver Stang at «Støre sa i realiteten at jeg og andre Høyre-politikere har et ansvar for de drap og lemlestelser terroristen begikk.»

Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre under markeringen på Utøya i dag.

Til Aftenposten sier Stang at han skrev innlegget fordi han tolker Støre i retning av at høyrepolitikere ikke har gjort nok.

– Den andre varianten måtte være at vi står høyreekstremister nær, sånn at det er riktig at vi snakker til dem. Det kan jeg heller ikke akseptere, sier Stang.

– Støre nevnte jo også radikale ekstremister på venstresiden. Har du valgt å lese ham i verste mening?

– Nei, fordi nå er nå. Og jeg mener at vi jobbet like mye mot venstreekstremistene som Arbeiderpartiet. De gjorde jo ikke det alene. Og jeg har aldri klandret Arbeiderpartiet for å ha gjort for lite når det gjelder dem.

Statusen ble delt fra Fabian Stangs politiker-side som er likt av 59.637 personer.

Tidligere Unge Høyre-leder Sandra Bruflot er uenig med Stang.

Fikk kritikk fra tidligere leder i Unge Høyre-leder

I kommentarfeltet fikk Stang skarp kritikk fra flere hold. Blant annet fra Sandra Bruflot, tidligere leder i Unge Høyre og førstekandidat for Høyre i Buskerud.
Hun skriver at hun er helt uenig med Stang, «fordi Arbeiderpartiet og AUF kan si svært lite før de enten får beskjed om at de bruker 22. juli, eller før de får trusler og hets mot seg».

«Ansvaret for det som skjedde 22/7 er kun terroristen sitt, men vi som samfunn og medmennesker og meningsbærere har et ansvar for å dra opp noen linjer mot hva som er greit og ikke,» fortsetter hun.
Leder i Oslo Høyre og Stortingskandidat Heidi Nordby Lunde, reagerer kraftig i et eget Facebook-innlegg.
«Jeg dypt uenig i min partikollega Fabian Stangs statusoppdatering i ettermiddag,» skriver hun.
Fabian Stang sier at han er opptatt av at det er lov å ha egne meninger i Høyre.

– Har du endret mening etter at du så noen av kommentarene du fikk?

– Jeg har ikke fått lest noe enda.

– Men du har lest noen?

– Jeg har lest 20 tror jeg. Sandra (Bruflot, red.anm.) var ute. Jeg bøyer meg for det. Hun er en klok dame.