Milliarder mindre på spill

To dager før myndighetenes krav om at alle landets automater kun skal ta imot mynter, rapporterer flere aktører om en markant nedgang i spill.

  • Forf>erlend Haukeland (foto)
  • <forf>haakon E.h. Eliassen <

— Om seddelforbudet vil begrense spillingen på automatene, vet jeg ikke. Jeg er ikke spilleavhengig, så det vil ikke bety noe for meg, bedyrer Torstein Roksvåg.Ved Narvesen-kiosken på Torgallmenningen i Bergen har han hellet med seg. Aftenposten ser at han tilfreds innkasserer en gevinst på drøyt to tusen kroner på knappe ti minutter. - Innsatsen var tyve kroner, smiler Roksvåg før han stikker av gårde med dagens gevinst.De ansatte i et par Narvesen- utsalg oppgir at de ikke har merket økt veksling selv om de utplasserte Røde Kors-automatene nå ikke tar sedler. Det er ifølge spillere som Aftenposten snakker med allerede noe mindre aktivitet ved automatene.

Kun mynter, takk.

Fra i morgen er det fysisk umulig å bruke sedler på spilleautomatene her i landet. Myndighetenes krav om innføring av seddelsperre har allerede ført til at flere automater over hele landet nå er fysisk stengt for sedler. Aftenposten har vært i kontakt med flere aktører som to dager før seddelforbudet trer i kraft, rapporterer om en kraftig omsetningsnedgang.- Vi har gjort forsøk med automater som kun tar mynter, og våre studier viser en nedgang på 25-30 prosent. Når de nye kravene trer i kraft, forventer vi en nedgang på 50 prosent, før det muligens tar seg opp litt igjen, sier Kjetil Blaker, driftssjef for automatene til Redningsselskapet.Selskapet har ca. 1850 automater spredt over hele landet. Selskapet hadde en nettoinntekt på 350 millioner kroner i fjor.- Vi har budsjettert med en nedgang i inntektene på ca. 50 prosent. Vi får nå daglig oppsigelser fra kunder som har automater utplassert og venter at flere sier opp automatavtalene grunnet nedgang i provisjon, den voldsomme negative mediedekningen og trykket fra spilleavhengighetsorganisasjonene, sier Blaker.Ifølge Lotteritilsynet satset nordmenn 27,1 milliarder kroner på spilleautomater i 2005. Nettoomsetningen samme år var ca. 5,2 milliarder kroner.

Frykter utsletting.

— Jeg vil ikke beskylde myndighetene for å forsøke å utslette automatbransjen, men vi vil ha øynene åpne for at det kan være taktikk bak seddelforbudet. Men vi følger selvsagt alle pålegg som blir gitt, presiserer styreleder Ottar Dalset i Norsk Lotteri og Automatbransjeforbund. Forbundet representerer 55 entreprenører, herav de største som er Norsk Lotteridrift, Norges Røde Kors og Redningsselskapet.- Vi venter en nedgang i omsetningen på minst 30 prosent. Flere av våre medlemmer som har fulgt med på automatene, oppgir at det har vært en betydelig lavere aktivitet den siste tiden, sier Dalset.Seddelforbudet er et ledd i Regjeringens satsing for å forebygge spilleavhengighet. Kulturminister Trond Giske har sagt at Regjeringen også vil vurdere andre tiltak for å redusere risikoen for problemspill på dagens automater.Et av poengene med forbudet er at det vil ta spillerne lengre tid å putte store beløp i automaten når de må bruke mynter. På den måten håper politikerne å kunne begrense aktiviteten for dem som spiller mye.- Per 1. juli er alle Røde Kors-automatene stengt for seddelbruk. Innføring av seddelsperre og andre begrensende tiltak og usikkerheten rundt automatdrift i Norge gjør at vi har nedjustert budsjettene våre, sier Morten Tønnesen Krokan i Norges Røde Kors. Driftsdirektør Reidar Andersen i Norsk Lotteridrift som er største aktør i automatmarkedet, nekter å svare Aftenposten på spørsmål om seddelforbudet.