Norge

Så tårene triller

Tårer gjør inntrykk. Salte dråper kan flytte fjell og smelte is. De rommer makt og avmakt. Noen gråter aldri. Andre for ingenting. Tør du gråte?

  • Forf>dag Wessel Grundseth (foto)
  • <
  • May Britt Brøyn
  • <forf>sylvi Leander

Hjerneeksperten

HVA SKJER I HJERNEN? Professor Per Oskar Andersen, pensjonert nestor innen nevrovitenskap:

— Det er først de senere år at forskning har kunnet gi et mer utfyllende bilde av hva som skjer når vi gråter. Gråten er en autonom refleks, på linje med andre reflekser vi ikke har full styring på. Du opplever noe trist, og det autonome nervesystemet utløser endringer i pust, svette, blodtrykk, hjerteslag. Pupillene utvides. Produksjonen av tårevæske øker. I denne første, umiddelbare fasen er det deler av hjernestammen som har hovedrollen. Noen ganger gir vi oss helt over i gråten. Klarer ikke å stoppe. Men etter hvert som gråten stilner, kan hjernen begynne å registrere, analysere og lete etter løsninger. Denne prosessen foregår i tre områder av storehjernen, i amygdala, insula og deler av pannelappen. Hvorfor er jeg lei meg? Hvor sterkt? Hva kan jeg gjøre i situasjonen? Skal jeg ringe en venn? Ikke bare triste opplevelser vekker tårer. Blir du veldig rørt eller begeistret, kan også tårene renne. Selve tårevæsken er et saltholdig sekret. Denne holder hornhinnen glatt og fin. Ved gråt øker utskillelsen kraftig. Gråten er opprinnelig en overlevelsesfunksjon. Den rommer både "flight" og "fight". Barnet, som har mistet sin mor, gråter for å tilkalle hjelp. Gråten kan også fremkalle sinne, som gjør oss i stand til å forsvare oss mot farer.

Psykologen

MODIG. Psykolog Jon Monsen, (professor ved UiO), ekspert på følelser:

Hvorfor vi gråter? Jo fordi forventninger ryker. Livet er fullt av tap. Kanskje har vi mistet en venn, en forfremmelse, blitt avvist. Da vil tristheten, sorgen og gråten hjelpe oss til å omstille oss, akseptere tapet og komme videre. Sorgen og gråten er helt nødvendig for å modnes som menneske. Og gir vi ikke uttrykk for følelsen, får vi heller ingen medfølelse eller hjelp.Gråt er smittsomt. Vi blir beveget av andres følelsesuttrykk før vi selv blir bevisst det, viser forskning. Ser vi et gråtende ansikt, trigger dette samme mimikk i vårt eget. Dette danner grunnlag for innlevelse med andre. Samtidig vekkes gjenkjennelse om lignende situasjoner fra eget liv. Derfor snufser vi i kor på teater og kino. Det finnes imidlertid ulike type tårer. Du har den naturlige som vi ikke styrer selv, og den agiterte. Fordi vi påvirkes av gråt, kan noen bruke tårer for å få viljen sin. Da blir tårer et maktmiddel og ikke uttrykk for ekte tristhet.For ikke å bli fanget av spillet, lær deg å se forskjellen. Virkelig gråt rører deg. Vurder også hva situasjonen gjelder.Det finnes mennesker som aldri gråter. De har lært seg å stenge av for tristhet og sorg. Faren er at de ofte bedøver andre følelser i tillegg, og får dårlig kontakt med seg selv og andre. Å vise sårbarhet er en styrke, ikke svakhet, fastslår Monsen.

Skuespilleren

LÆRER Å GRÅTE. Skuespiller Silje Reinåmo:

— Det handler ikke om å presse tårene frem, men tvert imot om å holde igjen. Først da blir tårene ekte, og kommer på det rette tidspunktet. Skuespillere som lar tårene flomme, så det rører oss langt inn i sjelen: Hva er trikset? Hvordan får de det til? Revet løk? Skjulte flasker med effektive tåredråper? Eller rett og slett god teknikk? - Dreier det seg om teknikk, går den i så fall ut på å ha kontakt med sine følelser, sier Silje Reinåmo, som rørte både fjernsynsseere og tilstedeværende publikum med sine rennende og ekte tårer da hun spilte Solveig i Peer Gynt-oppsettningen i Kairo i høst. Silje går tredje året på musikalteaterskolen Guildford School of Acting i England, og befant seg plutselig i det internasjonale rampelyset da Bentein Baardson tilbød henne den attraktive rollen i Peer Gynt. Det unge talentet har dermed ikke all verdens erfaring som profesjonell skuespiller. Men lært å gråte - ja, det har hun. - Jeg tror ikke noen skuespillere egentlig lærer å presse frem tårer. Men vi bruker utrolig mye tid på å lære å komme i kontakt med egne følelser. Og der er pusten nøkkelen. Gjennom pusten kan du fremkalle følelsene, og tårene kommer av seg selv, sier Silje.

Evolusjonspsykologen

SKJULT KLOKSKAP. Evolusjonspsykolog Leif Edward Ottesen Kennair, NTNU:

Kvinner gråter omtrent fem ganger mer enn menn - gjennomsnittlig minst én gang i uken, mener enkelte forskere. Kvinner tyr også oftere til tårene når de faktisk ønsker å uttrykke det motsatte: Sinne. Men i dette kan også ligge en slags skjult klokskap, mener evolusjonspsykolog Leif Edward Ottesen Kennair. For i flere sammenhenger vil vi faktisk ha mer å oppnå med tårer enn med sinne - for eksempel når vi skal inn og slå i bordet til sjefen fordi vi føler oss urettferdig behandlet. Våre aller eldste forfedre gråt nok ikke slik vi gjør i dag - med tårer. For sjimpansen gråter ikke - det gjør heller ingen andre dyr. Tårer er først og fremst et redskap rettet mot omverdenen, for å formidle eller kommunisere at vi trenger hjelp og støtte. En større studie avslørte også at mennesker som ble vist bilder av et gråtende ansikt - hvor selve tårene var retusjert bort - ikke klarte å forstå fortvilelsen. De misforsto uttrykket, og tilla disse ansiktene alle andre uttrykk, fra sinne til stress. - Det er altså tårene i seg selv som er signalet om at noen virkelig trenger hjelp, sier Kennair.

Gråt er vanligvis noe ekte som styres av kroppens autonome nervesystem, og påkaller en spontan reaksjon hos andre mennesker. Foto: DAG W. GRUNDSETH