Norge

Nekter for jødehets

Vigrid-lederen, Tore W. Tvedt, nektet straffskyld etter tiltalen om jødehets da rettssaken mot ham startet torsdag morgen.

Den 63 år gamle mannen er tiltalt for brudd på straffelovens bestemmelser om rasehets etter uttalelser han ga i VG i juli 2003. I uttalelser som ble gjengitt i avisen, sa blant annet Tore W. Tvedt at Vigrid ønsket å ta makten i landet og at jødene, som var hovedfienden, måtte utrenskes.

Da rettssaken startet i Eiker, Modum og Sigdal tingrett torsdag, oppga Tvedt at hans yrke var å være en gode – en nordisk prest. Videre forklarte han at han bor gratis hos en venn i Larvik i bytte mot at han fungerte som sjåfør for mannen.

– Hva med mat og klær, lurte tingrettsdommer Erik Bredo Lund på.

– Det skaffer Odin og hans hjelpere, svarte Tore W. Tvedt.

Den fraskilte, tidligere karatelæreren har viet seg helt til arbeidet for medlemmene i Vigrid. I retten oppga han at han ikke hadde inntekt, formue eller øvrig arbeid utover funksjonen som gode og sjåfør for kameraten.

Vigrid-sjef hevder han ble feilsitert

Den 63 år gamle religiøse lederen for den nasjonalistiske organisasjonen Vigrid stilte seg uforstående til avissitatene der han skal ha kommet med nedsettende bemerkninger og påstander som kobler jøder i Norge til straffbare handlinger.

Den 14. juli 2003 publiserte avisen VG en tre sider lang reportasje om en seremoni hvor et medlem i Vigrid ble konfirmert. En stor del av saken var viet et intervju med Tvedt der han blant annet skal ha sagt at Vigrid ønsket å ta makten i landet og at jødene, som var hovedfienden, måtte utrenskes.

Nektet for sitat

– Vi ønsker å ta makten i samfunnet, renske ut jødene og sende innvandrerne ut av landet. Jødene er hovedfienden, de har drept vårt folk, de er ondskapsfulle mordere. De er ikke mennesker, de er parasitter som skal renskes ut, sa Tvedt ifølge avisen.

– Har du uttalt deg slik du er gjengitt i artikkelen, spurte tingrettsdommer Erik Bredo Lund

– Nei, det har jeg ikke, svarte Tvedt kategorisk.

Men han erkjente at målet både for Vigrid og for ham selv var å ta makten i Norge, men nektet for å ha framsatt de krenkende uttalelsene om jøder som ble gjengitt i avisen.

– Misforsto ikke

Tvedt fortsatte med å fortelle at to journalister i VG hadde vært sammen med Vigrid på konfirmasjonen og at de hadde pratet lenge sammen og ved flere anledninger i løpet av dagen. Han sa gjentatte ganger at han var blitt feilsitert og at enkeltuttalelser var blitt satt sammen for å skape propaganda han selv ikke sto for.

– Tror du journalistene kan ha misforstått, spurte Tvedts forsvarer, advokat John Christian Elden.

– Nei, det tror jeg ikke. Jeg tror det er slik de driver sin journalistikk, svarte Tvedt.

Sikker

Den ene av de to journalistene som skrev saken i VG, Marius Tetlie, vitnet etter at Tvedt hadde avsluttet sin forklaring. Journalisten var helt sikker på at sitatene som var gjengitt i avisen var korrekte.

– Er du helt sikker på dette, spurte statsadvokat Johan Kristian Øydegard.

– Ja, svarte Tetlie.

– Det knyttes overhodet ikke tvil til det?

– Så sterke sitater kan ikke gjengis galt. Jeg er helt sikker på at det som står i artikkelen, både innhold og sitater, er helt riktig gjengitt, sa journalisten.

Tore Tvedt i retten i dag. Forsvarer John Christian Elden i bakgrunnen. TERJE BENDIKSBY / SCANPIX

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. FOTBALL

  Huseklepp ler av lokalpressen

 2. KULTUR

  VGs nyhetsredaktør i debatt om VG-saken: – Saken fikk en ny dreining etter intervjuet Skarvøy ga

 3. NORGE

  Kvinnen som danset med Giske på bar, til TV 2: – Jeg sa til VG at jeg ikke ønsket å medvirke i saken

 4. KRONIKK

  Om det finnes lignende tilfeller av overtramp? Vi kan melde at det gjør det.

 5. NORGE

  VG: – Vi forstår at det er stor frustrasjon

 6. POLITIKK

  Samfunnssikkerhet-ministeren: – Jeg kommer til å gjøre en god jobb