Norge

Wenche Tangene (58) ble bitt av flått. Og ble del av en økende statistikk.

En ettermiddag i august 2019 fjernet mannen til Wenche Tangene en flått som satt fast i halsgropen hennes. Nøyaktig to uker senere ble hun alvorlig syk.

Wenche Tangene er glad i turer i skog og mark. Nå anbefales de som beveger seg mye utendørs i deler av landet å vurdere en vaksine mot flåttbårent virus.
  • Tine Dommerud
    Tine Dommerud
    Journalist
Nyhetsbrev Få oversikten over ukens viktigste saker i Aftenpoddens nyhetsbrev.

Wenche Tangene bor i Langesund i Bamle kommune, Vestfold og Telemark fylke. Som så mange andre liker hun å være ute i naturen.

Hun hadde vært på en lang sopptur med en venninne og følte seg i veldig god form.

– Senere på dagen dro jeg på quiz kl. 20. Jeg svarte på spørsmålene og satt og ventet på resultatet, da jeg helt plutselig begynte å føle meg dårlig. Jeg frøs og ville hjem. En halvtime senere hadde jeg 40 i feber. Og mannen min, Per, sa: «Du har fått TBE.»

Dyster statistikk

Med dette er Wenche Tangene en del av den dystre statistikken:

Siden 2018 har det vært en økende trend i antall tilfeller av skogflåttencefalitt (Tick-Borne Encephalitis, TBE) hos mennesker som er smittet innenlands.

Noen får ingen symptomer, noen får et mildt sykdomsforløp, mens enkelte kan bli svært syke. Fordi TBE er en virussykdom finnes det ikke spesifikk behandling.

Folkehelseinstituttet mener derfor at personer som ofte ferdes der flåtten kan være bærer av TBE-viruset, bør vurdere å vaksinere seg.

Det gjelder særlig de som oppholder seg i Vestfold, Telemark og Agder – både fastboende og hyttegjester.

FHI anbefaler å ta første dose nå på senvinteren. Da er det tid før flåttsesongen starter.

Folkehelseinstituttet har undersøkt flått i enkelte kystområder. I Østfold, Akershus, Rogaland, Hordaland, Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal, Sør-Trøndelag, Nord-Trøndelag og Nordland er det funnet flått med TBE-virus.

I disse områdene er det ikke meldt om smitte til mennesker, men der det er påvist TBE i flått, kan det være en mulig risiko for smitteoverføring til menneske.

Ikke en flåttvaksine

Mange forveksler TBE og borreliose. TBE smitter med en gang ved flåttbitt, det hjelper altså ikke å fjerne flåtten raskt.

Leder av Norsk forening for allmennmedisin, Marte Kvittum Tangen sier det ikke finnes behandling mot den alvorlige infeksjonen, men vaksinen er effektiv.

Totalprisen for vaksinene er ca. 1000,- pr. pasient og det er anbefalt revaksinering etter tre år og deretter hvert femte år. I tillegg kommer det en regning for å sette vaksinen.

For en familie på fire vil totalkostnaden altså komme på drøyt 4000 kroner om alle skal vaksineres.

Mange omtaler vaksinen som en «flåttvaksine». Det er ikke riktig. Vaksinen beskytter ikke mot flåtten, men mot infeksjonen.

Høy feber og sengeliggende

De første tre dagene med symptomer lå Wenche Tangene til sengs. Hun hadde høy feber, sov mye og spiste nesten ikke. Men det skulle ta flere turer til lege før hun fikk riktig diagnose.

Blodprøven viste at hun hadde veldig lave verdier på hvite blodlegemer og Tangene ble sendt direkte til akuttmottaket på sykehuset. En planlagt seilferie i Adriaterhavet ble byttet ut med et sykehusværelse der hun var innlagt i seks døgn.

Først da hun mistet følelsen i bena en uke etter at hun ble skrevet ut fra sykehuset, fikk hun og mannen kranglet seg til en test for TBE.

– Vi har bodd og hatt hytte i flåttområder i over 30 år. Jeg har jobbet med Flåttsenteret og Per, som er sykepleier, har alltid vært opptatt av å oppdatere seg på flåttutviklingen i vårt nærområde.

Og diagnosen var klar: Wenche Tangene var smittet med TBE.

Innbyggerne anbefales vaksine

Tangene var ikke vaksinert mot TBE.

Litt gjemt på FHI.no ligger anbefalingen om at folk som er mye utendørs i Vestfold, Telemark og Agder bør vaksinere seg.

Til tross for at helsemyndighetene anbefaler barn og voksne å ta vaksinen, er det ingen planer om å subsidiere eller betale den.

Solveig Jore er seniorforsker ved FHI. Hun sier vaksinasjonsanbefaling er det samme som et råd om å la seg vaksinere, men all vaksinasjon i Norge er frivillig.

– Vi anbefaler mange vaksiner som ikke refunderes, som vaksine mot hjernehinnebetennelse, boosterdoser av dtp-polio og mange reisevaksiner, svarer hun.

Ifølge Jore foreligger det ingen planer om å inkludere vaksinen i barnevaksinasjonsprogrammet.

– Vaksiner som bare er aktuelle i deler av landet har aldri vært tatt inn i barnevaksinasjonsprogrammet, legger hun til.

Østfold fylkeskommune har bedt om å innføre TBE-vaksinen som en del av nettopp barnevaksinasjonsprogrammet.

Jore sier FHI følger med på videre utvikling av meldte sykdomstilfeller. Det kan bli aktuelt å vurdere om TBE-vaksine vil være kostnadseffektiv for individuell refusjon gjennom blåreseptordningen. Dette avhenger av omfanget.

– Ikke alle har råd

Legeforeningen mener en subsidiering av vaksine til innbyggerne i de tre fylkene ikke nødvendigvis vil treffe dem med størst risiko.

– Det er store hytteområder langs hele kysten i dette området. Det å vaksinere kun alle innbyggerne i de utvalgte fylkene vil ikke treffe helt riktig, sier Kvittum Tangen i Norsk forening for allmennmedisin.

Hun stoler på at FHI gjør kost-nytte-vurderinger av hvordan vaksinen bør tilbys.

– Vi vet at gratis vaksine øker andelen som tar den og det må ikke være slik at det er pasientens eller foreldrenes økonomi som avgjør om det er mulig å bli vaksinert hvis det er antatt stor nytteverdi.

Wenche Tangene er ikke i tvil:

– Denne vaksinen bør dekkes av det offentlige for personer som bor i smitteutsatte områder. Jeg kjenner til småbarnsfamilier som rett og slett ikke har råd, sier hun.

Det skulle ta ett år etter at Wenche Tangene fikk TBE til hun var tilbake i full jobb. Balansen er fortsatt noe dårlig, men ellers er formen ganske bra.

De kognitive testene viser at alt er normalt, og Wenche Tangene holder foredrag for helsepersonell om sine erfaringer. Hun minner dem om at rehabilitering og hvile kan være nødvendig i ganske lang tid.

Les mer om

  1. Flått
  2. Agder