Slik var koronadøgnet: Pressekonferanser, tiltak og flere nye omikrontilfeller

Torsdag ettermiddag ble det første tilfellet av omikronvarianten bekreftet i Norge. I timene siden har det gått slag i slag. Flere kommuner ønsker og får nå strengere tiltak.

Regjeringen «trekker i bremsen». Først og fremst på Østlandet. Men også andre deler av landet ønsker strengere tiltak.

Fredag ettermiddag er det 13 bekreftede omikrontilfeller i Norge.

Det første av disse ble bekreftet torsdag ettermiddag. Det knyttes til et stort utbrudd i forbindelse med energiselskapet Scatecs julebord forrige fredag. Minst 50–60 av julebordets deltagere skal være smittet. Så langt er det bekreftet at 12 av disse har omikronvarianten. Det forventes flere tilfeller, skriver Oslo kommune.

Omtrent samtidig som det første tilfellet av omikron i Norge ble kjent, hasteinnkalte regjeringen og byrådet i Oslo til pressekonferanser.

Strammer inn i Oslo, Bergen og kommunene rundt

I timene før la FHI og Helsedirektoratet ut et faglig grunnlag hvor de anbefalte forsterkede tiltak i forbindelse med utbruddet. Der skrev de at de tror varianten allerede kan ha smittet flere enn de har oversikt over.

Regjeringen presenterte flere tiltak på torsdagens pressekonferanse.

– Smitten i Norge vil øke, sa statsminister Støre innledningsvis.

Derfor innfører regjeringen koronatiltak på tre nivåer. Det blir regionale tiltak for østlandskommunene som er spesielt berørt av smitte, det blir skjerpede tiltak for innreisende til Norge, og nasjonale tiltak som gjelder for hele Norge.

Regjeringen gjorde det klart at de ikke vil nøle med å utvide tiltakspakken til andre deler av landet, dersom det blir behov for det.

Fredag ble det klart at også flere kommuner i Vestland skjerper tiltakene for å få ned smitten:

– Det er stor pågang av pasienter og høye tall på sykmeldinger og annet fravær i helsetjenestene både i kommunene og på sykehusene. I tillegg er sykehusene i regionen i gul beredskap. Situasjonen er svært utfordrende. Derfor iverksetter vi tiltak her nå, sier helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap).

Tiltakene i de 13 vestlandskommunene trer i kraft fredag 3. desember klokken 21:00.

– Pandemien er ikke over, sa FHI-direktør Camilla Stoltenberg fra podiet.

Mulig med julebord

De nye tiltakene gjør det ikke umulig å ha julebord, mener Støre.

– Jeg mener man må vurdere det mot reglene med å holde avstand og å begrense antallet nærkontakter. Det er mulig å ha julebord med de reglene.

Det setter arrangører og næringslivet pris på.

Under byrådets pressekonferanse sa byrådsleder Raymond Johansen at de ikke innfører flere tiltak enn det regjeringen allerede hadde lagt frem.

Videre slo han fast at Oslo kommune avlyser sitt julebord for ansatte på rådhuset og i etatene på grunn av antallsbegrensningene.

Byrådsleder Raymond Johansen opplyste at Oslo kommune avlyser sitt julebord på grunn av de nye tiltakene.

Flere kommuner vil innføre strengere tiltak

Torsdag kveld ble det klart at flere kommuner i Viken innfører strengere tiltak på eget initiativ. Kommunene det gjelder, er Kongsberg, Øvre Eiker, Jevnaker og Lunner kommune.

I går kveld fikk Øvre Eiker bekreftet ett tilfelle av omikronsmitte. Det skal også være mistanke om ni omikrontilfeller i Asker. Seks av dem var på julebordet i Oslo. Det skal også være mistanke om omikronsmitte i Trondheim. Det melder Adresseavisen fredag formiddag.

Andre kommuner i Viken velger ikke å innføre de skjerpede tiltakene. Dette gjelder Fredrikstad, Drammen og Lier.

Etter pressekonferansen gikk statsforvalteren i Vestland ut med at de ønsket stort sett de samme tiltakene som ble innført på østlandet. Det blir altså nå innført fra og med fredag kveld.

Munnbindpåbud på fly, og testbestillingskrøll i Oslo

Norwegian gjør som SAS gjorde tidligere i uken. Flyselskapet innfører nå påbud om munnbind på sine flyvninger. Det melder E24.

– Med de tiltakene myndighetene la frem i går ettermiddag, mener vi at dette var det ansvarlige og riktige å gjøre, skriver selskapet i en pressemelding.

Aftenposten får opplyst at Widerøe gjør det samme. Munnbindpåbud vil gjelde på Widerøes flyvninger fra og med lørdag.

Fredag morgen opplyste Helseetaten i Oslo at koronatestbestilling på deres nettsider var ute av drift. Det skyldes tekniske problemer. Den skal fungere igjen nå.

Det siste døgnet er det registrert 4140 nye koronasmittede personer i Norge. Det er 1170 flere enn samme dag i forrige uke.

Endringslogg

03.12.2021, 11.35: Presiserte i faktaboks med oversikt over tiltak at plikten til å bruke munnbind, ikke gjelder når man sitter ved bordet på et serveringssted.