Brutale ranere tatt etter skuddveksling

De tre som ble pågrepet etter ranet av verditransporten på Aker Brygge i natt, har bakgrunn fra MC-klubben Bandidos, nazimiljøet og det som tidligere ble kalt Tveita-gjengen.

<b>Pågrepet. </b> Politiet skjøt fire varselskudd etter å ha kommandert ranerne i bakken. Flere vitner var skremmende nær ved å bli truffet da ranerne skjøt flere skuddsalver med automatvåpen.

Skuddveksling. De tre ble pågrepet etter skuddveksling med politiet like etter klokken 01.30 i natt. To av mennene hadde ranshetter, våpen og utbyttet fra ranet av verditransporten fra Hafslund Sikkerhet da de ble pågrepet mellom Aker Brygge og Tjuvholmen.En av mennene har vært et sentralt medlem i nynazistgruppen Boot Boys, den andre er et kjent medlem av MC-klubben Bandidos, og tredjemann er tidligere bliitt knyttet til den såkalte Tveita-gjengen i Oslo.Ranerne slo til mot vekterne da de kom til bankfilialen i DnBs hovedkontor på Aker Brygge for å fylle opp en minibank.— Jeg så tre vektere som lå på bakken. Midt under ranet kom tre gutter hjem fra en tur på byen, og ranerne skjøt mot dem. Kulene haglet rundt den ene av guttene, forteller et av øyenvitnene, Chris Høibø, til Aftenposten Aften.Med sorte sekker og våpnene sine løp ranerne mot broen som fører fra Aker Brygge til Tjuvholmen, men der løp de nærmest rett i armene på politiet, som var blitt varslet av øyenvitner og dessuten hadde direkte kontakt med Securitas-sentralen på Aker Brygge, som overvåker området med TV-kameraer. - Vi fikk melding klokken 01.31 om at det pågikk et ran. De første patruljene kom frem etter kort tid, og tre personer ble pågrepet. Ranerne var bevæpnet med to håndvåpen, forteller operativ uteleder Geir Kristiansen i Oslo-politiet.Oslo-politiet er fornøyd med å ha avverget to ransforsøk, men er skremt over at de igjen har møtt bevæpnede ranere og at de selv har måttet avfyre skudd.- Miljøet er blitt råere. SEFO er rutinemesig blitt koblet inn etter at det er løsnet skudd, sier kriminalsjef Hans Halvorsen ved Oslo politidistrikt.

Fisket opp av vannet

To av de tre ble pågrepet under flukten med avgjørende bevis på seg. Den tredje ble plukket opp fra kanalen mellom Aker Brygge og Tjuvholmen.- Han hadde ligget der en stund og var nok glad for å bli plukket opp, sier Kristiansen.Pågripelsen var dramatisk, og de ble ført bort av politifolk med hevede våpen. - Det ble avfyrt skudd, men jeg vet ikke hvem som har skutt, forteller vaktlederen ved politiets kriminalvakt, Kjell Pedersen, som ledet den innledende etterforskningen på stedet i natt.

Helikopter

I flere timer etter ranet var Aker Brygge og Tjuvholmen hermetisk avsperret av bevæpnede politifolk, mens mannskaper blant annet fra hundepatruljen og beredskapstroppen gjennomsøkte hele området. Politifolkene tok ingen sjanser, og var bevæpnet med maskinpistoler under aksjonen. Etter en stund kom også politihelikopteret til stedet. Mannskapet om bord brukte både den kraftige lyskasteren og det varmesøkende kameraet for å bistå patruljene på bakken.Oslo-politiet fikk også bistand av en gummibåt fra brannvesenet for å lete i kanalen, patruljer fra Asker og Bærum og tungt bevæpnede tjenestemenn fra Follo politidistrikt, som kontrollerte alle biler som kom sydover på E6/E19 ved Vinterbro.Først etter klokken 05 i morges roet situasjonen seg, da det var klart at politiet ikke hadde funnet flere mistenkte, hverken i sjøen eller på land. Under aksjonen fant man imidlertid en stjålet, tysk-registrert Chrysler Voyager like ved stedet der de mistenkte ranerne ble pågrepet.

To vekterbiler

Hafslund Sikkerhet er størst i Norge når det gjelder verditransporter. Selskapet er flere ganger blitt utsatt for ran og ransforsøk og tar sine forholdsregler. I natt ble bilen med pengene i fulgt av en annen bil. Vekterne i den hadde kun til oppgave å observere, og på vei inn til bankfilialen oppdaget de da også mistenkelig aktivitet.- Vi hadde fire vektere på stedet. Ingen av dem ble fysisk skadet og har det etter forholdene bra, sier driftsdirektør Pål Breen i Hafslund Sikkerhet.

<b>Sjekket for skader. </b> Først trodde politiet at minst én raner var truffet, men det stemte ikke.
<b>Avkledt. </b> Med benklærne spjæret ble en av ranerne tvunget ned i bakken.
<b>Full kontroll.</b> To ranere ligger på bakken, mens den tredje ble pågrepet en stund etter i sjøen lenger ut påFilipstadkaia.
<b>Til politihuset. </b> Ranerne kjøres bort, siktet for forsøk på grovt ran.
<b>To biler. </b> Vekterne fra Hafslund Sikkerhet hadde en sivil følgebil som observerte og rapporterte fra ranet.