Spilleautomater verst

Gevinstautomater er de spilleavhengiges verste fiende. Fire av fem henvendelser til Hjelpelinjen for spilleavhengige i 2005 gjaldt automatene.

  • Forf>
  • <forf>gudmund Bartnes <

Hjelpelinjen for spilleavhengige fikk 2360 seriøse henvendelser i 2005, det er omtrent like mange som i foregående år.— Pågangen her i landet er stor i forhold til våre naboer. Det gjenspeiler at vi har en del problemer i Norge, bekrefter psykiater Hans Olav Fekjær. - Statistikken fra Hjelpelinjen avspeiler spilleproblemene i Norge bra, og trenden er at det store flertallet ringer på grunn av avhengighet av automatspill, sier informasjonssjef Rune Timberlid i Lotteri- og stiftelsestilsynet.

Nytt problem.

Pokerspilling på nett er de siste årene blitt et utbredt fenomen. Nå er problemene i ferd med å komme frem i lyset.- Poker på nett kom i 2003, nå får vi stadig flere henvendelser om avhengighetsproblemer, sier informasjonssjef Timberlid.- Vi ser i spill med ferdighetselementer, som poker, at det gjerne tar litt lenger tid før spilleproblemene kommer til overflaten. Spillerne innser først etter en god stund at de kanskje ikke er blant de få prosentene som klarer å tjene penger på spillet, sier Fekjær.Han forteller videre at det gjerne er slik at jo mer spilleren taper, jo viktigere blir det å vinne tilbake pengene.- I større grad enn tidligere går spillingen ut over jobb. Nettpoker er tilgjengelig døgnet rundt, og vi ser at flere spiller på jobben, sier Timberlid i Lotteritilsynet.

Helseproblemer.

De fleste spilleavhengige opplyser til Hjelpelinjen at spillingen har gått utover helsen. I samtaler der helseproblemer har vært tema, viser tallene fra 2005 at 76 prosent har fått psykiske problemer, og én av ti har hatt tanker om å begå selvmord, eller allerede forsøkt.- Jeg har møtt mange typer pasienter gjennom mine år som psykiater. Det er ingen pasientgrupper som har et så lavt og dårlig selvbilde som de spillavhengige. Veldig mange føler seg dumme fordi de har spilt bort alle pengene sine, sier psykiater Fekjær.

Avhengighet av spilleautomater ligger til grunn for fire av fem oppringninger til de spilleavhengiges hjelpelinje.