Norge

Playstation3-bråk

Mange klager over at de har fått en konsoll som bråker mer enn lovet.

Noen av Playstation 3-konsollene fra Sony støyer så mye at mange har levert dem tilbake.
  • Christine Jensen
Nyhetsbrev Få oversikten over ukens viktigste saker i Aftenpoddens nyhetsbrev.

Sony lovet at Playstation 3 skulle ligge på samme lydnivå som Playstation 2 Slim. Men dette er ikke tilfelle, ifølge mange norske Playstation 3-eiere.

Og det gjør det ikke noe bedre å vite at det, ifølge flere kjøpere, finnes minst to versjoner av konsollene – en med 15 blader på den innebygde viften og en med 19 blader. Dette kan utgjøre forskjell på støynivået ettersom turtallet blir forskjellig.

— Dette er ikke noe Sony har opplyst om, men som brukerne selv har funnet ut, sier Kim Odland (25), redaktør av spillportalen Multigamer.no. Han har skrevet et innlegg om sin egen støyerfaring og er ikke alene.

De bråkete spillkonsollene diskuteres heftig på forskjellige internettfora om dagen.

" Denne konsollen bråker så mye at den kan høres fra 20 meter ", skriver en debattant på diskusjon.no. Flere bekrefter at de har samme erfaring, mens mange sier de har fått en som er "musestille".

Også på AVForum er det opprettet en egen diskusjonstråd om temaet: " Viftestøyen på nivå 3 er så plagsom at man hører det godt når man ser film. ", skriver en av debattantene.

Også på det offisielle playstation-community skriver norske brukere om støyproblemer.

Dårligere versjon i Skandinavia?

Mange spekulerer i om Sony har sendt en dårligere versjon av den populære spillkonsollen til Europa eller Skandinavia enn til resten av verden.

Konsollen som Forbruker.no testet, var fra USA og støyet ikke nevneverdig. Les testen her!

- Byttet inn to PS3

Kim Odland kjøpte en Playstation 3 den samme morgenen som konsollen ble lansert. Men da han hørte støynivået ble han overrasket. Han var jo blitt lovet i en pressemelding fra Sony at den skulle ha det samme lydnivået som en Playstation 2. 25-åringen satte de to spillkonsollene ved siden av hverandre og konkluderte fort med at dette ikke var tilfelle.

Kim Odland (25) har levert tilbake to Playstation 3-konsoller fordi de bråket unormalt mye.

— Lyden fra Playstation 3 var markant høyere, sier Odland, som gikk tilbake til Elkjøp-butikken og fikk byttet den inn i en ny.

— Den bråka like mye, så nå har jeg levert inn den også, sier Odland. Han venter med å skaffe seg en ny til han er sikker på at han får en konsoll som fungerer som den skal, men presiserer at de fleste Playstation 3-konsollene ikke bråker. Han tror det kan være feil med en spesiell serie eller batch.

— Tydeligvis er det en del utgaver hvor det er noe med viftene som gjør at de bråker for mye. Det er helt sikkert en liten feil et sted og det er surt for de som har lagt inn 6000 kroner for den, sier Odland.

25-åringen vet hva han snakker om. Han er over middels spillinteressert og redaktør for nettstedet Multigamer.no samt medeier i Norsk eSport som driver nettstedet. Han har også jobbet for PC Gamer og Battlefield.no.

Filmmaskin

Det at Sonys nyeste Playstation også er en Blu-ray-spiller og dermed markedsført som en filmmaskin, gjør faktumet at den støyer ekstra irriterende.

— Ja, det er ikke noe problem når man spiller, da har man så høy lyd uansett, men når man bare skal surfe eller se en film er det irriterende, sier Odland.

Han har kontaktet Sonys distributør i Norge, Nordisk Film om problemet og fått dette svaret: " Vi har fått oppdatert informasjon fra Sony i Storbritannia, som forteller oss at det ikke er noen generelle problemer med viften på PlayStation 3. "

Også i Sverige diskuteres støyproblemene heftig.

Teknologinettstedet PC För Alla skriver at telefonene hos Nordisk Film har gått varme og har fått dette svaret fra distributøren:

— Playstation 3 har en vifte i seg, så det er klart at den bråker litt. Den skal dog ikke bråke mer enn 22 desibel, og er det slik at den bråker for mye, kan det være en feil på maskinene. Da får kunden gå tilbake til butikken, så sendes maskinen til vårt supportsenter. Viser det seg at det er en feil på den, får kunden en ny, sier Annica Bellander.

Forbruker.no har, etter gjentatte forsøk, ikke lykkes med å komme i kontakt med rette vedkommende i Nordisk Film

Det er ikke bare PS3 som sliter med støyen. Konkurrenten, Microsofts Xbox 360 har også fått kritikk for alt for høyt støynivå.

Les også

  1. Rekordsalg av Playstation 3

  2. Her er Norges første PS3!