Norge

Bli en bedre søker

Hender det at du får over 10 millioner treff når du søker etter noe på Google? Da bør du se her.

Du kan også søke på synonymer av ordet du er ute etter. Les mer under.
 • Christine Jensen

Får du altfor mange treff når du søker etter noe, er det ikke sikkert du kan alle triksene. For det er mange ting du kan gjøre for å fortelle søkemotoren hva du leter etter. Her er noen tips:

Bruk frasesøk:

Bruk anførselstegn når du skal søke etter eksakte setninger. Både Google, Yahoo og norske Sesam og Kvasir vil da søke etter setningen akkurat slik den står mellom anførselstegnene. Ikke bare alle ordene i tilfeldig rekkefølge. Eksempel: "verdens styggeste hund".

Utelukk treff

Inkludér eller ekskludér ord. Hvis du for eksempel vil finne matoppskrifter med appelsiner, men er allergisk mot epler, og vil unngå alle oppskrifter med begge fruktene, kan du skrive: appelsin oppskrift –eple. Dette fungerer i både Google, Yahoo, Sesam og Kvasir. .

Inkludér flere alternativer

Bruk OR eller parentes for å inkludere et annet alternativ. Søkemotorene vil lete etter begge ordene og gi deg treff som ikke nødvendigvis inneholder begge/alle ordene, men også alle treff for hvert av ordene. Dette er kjekt hvis du for eksempel vet at ordet eller navnet ofte skrives feil eller kan skrives på flere måter.I Google og Yahoo bruker man ordet OR mellom alternativene. Eksempel: Mississippi OR Missisippi OR Mississipi OR Misissippi.

I Sesam og Kvasir skriver man alle ordene inn i en parentes. Eksempel: (slalåm slalom)

Få med flere varianter av et ord

Det er fullt mulig å søke på flere varianter av ord som begynner på det samme. Hvis du for eksempel vil søke etter luksusartikler som omtaler luksusbiler, luksusboliger og andre luksusting, skriver du bare luksus*. Dette fungerer i både Google og Sesam .

Søk på en spesiell side

Ofte vet du at det har stått noe om det du leter etter på en spesiell side, eller ønsker å finne ut om en spesiell kilde har skrevet om akkurat dette. Det er fullt mulig å gjøre fra alle tre søkemotorene. I Google og Yahoo skriver du for eksempel iPhone site:aftenposten.no for å finne artikler om iPhone på Aftenpostens sider. På Sesam kan du velge nyhetskilde i nyhetssøket.

Søk i overskrifter

Google og Yahoo lar deg søke på bestemte ord i titlene på sider. Vil du for eksempel ha opp sider med informasjon om alkohol kan du skrive intitle:alkohol. For å inkludere flere ord i tittelen du søker etter skriv allintitle:alkohol skader.

Inkludér synonymer

Du kan også søke på et ord og dette ordets synonymer. Hvis du for eksempel skriver ~restaurant i Google, får du også opp treff som i stedet for restaurant inneholder ordet dining. Fungerer bare i Google.

Husk også:

 • Du får samme treff enten du skriver ordet med små eller store bokstaver eller en blanding.
 • Det er ikke nødvendig å skrive AND eller + lenger. Søkemotorene søker automatisk på alle ordene som oppgis.
 • Google sorterer resultatene etter søkeordenes rekkefølge, så skriv det viktigste ordet først.
 • Benytt deg også av "avansert søk" hvor du enkelt kan filtrere ved å bestemme dato, språk og hvilke ord som skal være med og ikke være med.
 • Bruk norsk versjon av Google når du vet du er ute etter noe som har stått på norske sider.
 • Velg søkemotorer som kan sitt felt. Skal du søke i blogger, er Sesam Bloggsøk et godt norsk alternativ, og Google Blog Search et

Visste du at:

 • Du kan få Google til å gi deg definisjoner på et ord ved å skrive inn define: foran ordet. For eksempel define:internet.
 • Du kan søke blant nyhetsartikler. For norske nyheter er Sesams nyhetssøk og Kvasirs nyhetssøk et godt alternativ. For utenlandske nyheter er både Yahoo News og Google News nyttige. Google News har også en norsk versjon.
 • Du kan finne ut hvor mange som lenker til hjemmesiden din? Skriv link:navnet på hjemmesiden din .
 • Yahoo og Google opererer med såkalte meta-ord — spesielle nøkkelord du kan bruke for å gi søkemotoren nøyaktigere beskjed om hva du er ute etter. Eksempler er map, weather, news og location.
 • Søk etter vitenskapelig materiale kan gjøres på Google Scholar.
 • Google søker kun på de 32 første ordene du skriver inn i et søk.

Dette søker folk etter NÅ: Kvasir, Google, Yahoo

Har du flere tips? Del dem med Aftenpostens lesere gjennom kommentarfeltet over til høyre.

Les også

 1. Skikk og bruk <br/>på Facebook

 2. Invitér online

 3. Søkemotor på dugnad

 4. Bruk miljø-Google

Under &quot;avansert søk&quot; kan du innskrenke søket ditt mer.