Prisbombe fra Telenor

Flere store medieaktører har fått store regninger fra Telenor som en følge av at selskapet trekker seg fra knutepunktet for norsk nettrafikk.

Verken Schibsted eller NRK vil betale.

Schibsted betaler i dag 100.000,— kroner i året for en forbindelse til knutepunktet for Internett-trafikk, NIX. Nå vil Telenor, som har sagt opp sin avtale med NIX, ha mange ganger beløpet for en direktelinje fra Schibsted.

— Vi har fått et tilbud på en avtale fra Telenor som er mange ganger dyrere enn de 100.000,- vi i dag betaler for å være tilknyttet NIX, sier IT-direktør i Schibsted, Dag Wigum, til Forbruker.no. Han vil ikke si noe mer konkret om hvor stort beløp det er snakk om.

— Tilbudet er på mange ganger dette beløpet for en tiendedel av kapasiteten, sier Wigum, som kan fortelle at Schibsted allerede har takket nei til tilbudet.

Bekymret

— Vi går heller via en annen aktør som har direktekobling til Telenor, sier Wigum, som er overrasket over prisen de ble tilbudt fra Telenor.

— Jeg syns Telenor tar seg til rette her. De utnytter markedet på en uforholdsmessig stor måte, og jeg er bekymret for at dette bare er starten, sier han.

- Lite med NIX å gjøre

Informasjonssjef i Telenor, Arild S. Johannessen, har helt siden saken sprakk onsdag lovet at "Telenor ikke vil ta betalt av innholdsleverandører for at deres brukere skal få god tilgang". Han vil ikke kommentere tilbudet Schibsted har mottatt.

— Jeg ønsker ikke å kommentere i forhold til enkeltkunder, men det er klart at Telenor har kommersielle interesser med en del store innholdsleverandører, sier han.

At enkelte innholdsleverandører har kommersielle avtaler med nettleverandører har svært lite med NIX å gjøre, sier Johannessen og holder fast ved at Telenor ikke bryter med den såkalte nettnøytraliteten.

— Det er forskjell på aksesslinje og det å ta betalt for å være på Internett, hevder han.

Må ha linje til Telenor

Over 50 Internett-leverandører er koblet til knutepunktet for norsk nettrafikk, NIX. De fleste er selskaper som tilbyr nettilkobling til både privat- og bedriftskunder, såkalte Internett-leverandører (ISP). Men noen er også innholdsleverandører som er sine egne nettleverandører.

Eksempler på dette er NRK, TV2 og Schibsted. De tre store medieaktørene sørger for sitt eget nett, og er derfor nødt til å opprette en ny linje til Telenor etter 1. juli for at Telenors bredbåndskunder skal kunne få garantert god tilgang til innholdet på deres nettsteder . Dette kan enten gjøres direkte, eller via en annen nettleverandør som har direkteaksess til Telenor.

NRK

Noen av aktørene, slik som NRK, har en direktelinje til Telenor fra før, men denne må sannsynligvis utvides eller kompletteres når all trafikken plutselig må gå utenom knutepunktet som Telenor kobler seg fra.

Etter det Forbruker.no erfarerer vil Telenor ta klekkelig betalt for disse nye direktelinjene. Det betyr at innholdsleverandørene selv må betale for at Telenors bredbåndskunder skal kunne få god tilgang til blant annet nrk.no, aftenposten.no, finn.no, nettby.no, nettavisen.no med flere.

Det kan begynne å minne om det internettguru Gisle Hannemyr beskrev tidligere denne uken, etter at Telenor annonserte at de kobler seg fra knutepunktet for norsk nettrafikk.

— På sikt vil dette føre til at Internett kommer til å bli mer likt kabel-fjernsyn. Vi vi i sterkere grad bli møtt av en "grunnpakke" der tjenestetilbudet er tilrettelagt av bredbåndsleverandøren. Tjenester som ikke inngår i denne, må vi enten betale ekstra for, eller vil ha langt dårligere kvalitet, sa Hannemyr og viste til det kontroversielle kanalvalget til RiksTV for kort tid siden.

NRK har ikke lyst til å betale

— Vi er i forhandlinger med Telenor nå, men mener at distribusjon over nettet skal være gratis, sier nettsjef i NRK, Bjarne Andre Myklebust.

Etter det Forbruker.no kjenner til skal flere medieaktører som er direkte tilknyttet NIX, være tilbudt en direktelinje for en betydelig sum i måneden fra den dagen Telenor kobler seg fra NIX. Har NRK fått et lignende tilbud?

— Jeg vil ikke kommentere konkrete tilbud, men registrerer at det er Telenors forretningsmodell, sier Myklebust og legger til at det er en forretningsmodell NRK absolutt ikke støtter.

— Det er skummelt hvis en stor aktør skal ta kontrollen og nesten eie deler av Internett. Nett bør være nøytralt. Kundene har allerede betalt en gang, nå skal Telenor ta betalt i begge ender. De prøver å posisjonere seg som mer kontrollerende. Det er helt feil vei å gå, mener Myklebust.

Han syns Telenor i stedet burde være med å utvikle NIX og ber om at temaet om nøytrale nett blir alvorlig debattert i alle leire. Telenor har i dag rundt 60 prosent av Internett-brukerne i Norge og beslutningen om å koble seg fra NIX berører derfor mange.

Schibsted er enig. - Det er Telenors sammfunnsplikt å være knyttet til NIX, mener Wigum.

Ingen betydning for Dagbladet.no

— I dag går nettrafikken til NRK både gjennom NIX og i direktelinjer fra store nettleverandører som Telenor og Nextgentel. Nettleverandørene velger selv om de vil koble til NRK gjennom NIX eller direkte. De som velger å koble til NRKs serverpark direkte gir kundene sine bedre kvalitet på nettet, forklarer Myklebust..

Selskapet Powertech leverer linje til blant annet Dagbladet.no og Start.no. De forteller til Forbruker.no at Telenors beslutning ikke får noen praktisk betydning for Powertech eller deres kunder.

— Utover det ønsker vi dessverre ikke å gå i detalj om kontraktsmessige forhold, sier Henrik Dramstad i Powertech.

Vi gjør oppmerksom på at Schibsted er utgiver av Aftenposten.no og Forbruker.no.

Telenors informasjonssjef Arild S. Johannessen vil ikke kommentere konkrete tilbud fra Telenor.