Utsatt for sadistisk tortur i fire timer. Nå er fire syriske menn dømt til lange straffer for voldtekt av 19-åring fra Libanon

Mishandlingen ble filmet. Til slutt lå 19-åringen blødende igjen på badet med et ansikt som var fullstendig knust.

Ett av de verste voldstilfellene skjedde på Norges største asylmottak på Brunstad i Stokke. Mottaket er nå avviklet.

De møttes høsten 2015 på flukt opp gjennom Europa. Fra Tyrkia til Lesvos kom de i samme båt.

Om bord var også en 19-åring fra Libanon. Lederen for gruppen var en 46 år gammel mann fra Syria, som reiste sammen med kona (20) og sin nå 11 måneder gamle sønn.

På båten var også 46-åringens to nevøer og svogeren med sin familie.

I Norge ble syrerne spredt på ulike asylmottak, før reisen tok en foreløpig slutt da alle kom til Oslofjord Convention Center på Brunstad for ett år siden.

Her møtte de også igjen 19-åringen fra menneskesmuglerbåten.

Asylsøkerne bodde i småhusene på Oslofjord Convention Center.

Presset for penger

Først skal 46-åringen ha krevd at 19-åringens familie i Libanon måtte betale flere titusener kroner ekstra for flukten. Han hadde også tatt fra libaneseren passet og en større kontantsum han hadde med under flukten. Om familien hans ikke betalte enda mer ville det gå ham ille.

Så kom de opp med en historie om at libaneseren skulle ha hatt et forhold til en kvinne i deres familie. Nå sto det plutselig også om familieære og hevn.

Ved 15-tiden fredag 4. desember i fjor gikk 46-åringen til handling. Sammen med nevøene og svogeren tok de med seg tenåringen inn på et av småhusene på Brunstad.

Der ble 19-åringen bastet og bundet, sparket, slått og utsatt for fornedrende overgrep. Tre ganger ble han voldtatt, og tre ganger ble han hugget i hodet med en øks. En solid skjærefjøl brukt til å slå ham i hodet med knakk i to.

Til slutt lå han blødende på badet med knust nese og flere brudd i øyehulen og ansiktet.

Først etter fire timer sluttet serievoldtektene, og det gikk ytterligere to timer før ambulanse ble varslet.

Da hadde syrerne vasket badet og skiftet klær på sitt offer. De sa at 19-åringen var blitt overfalt av ukjente gjerningsmenn.

Sørget selv for bevisene

57 minutter av mishandlingen ble filmet, ifølge dommen fra Tønsberg tingrett.

Slik fremskaffet de fire også ugjendrivelige bevis mot seg selv.

– Dette er voldtekt og sadistisk tortur begått over en tidsrom på fire timer av fire menn samtidig. Det at overgrepene ble filmet er skjerpende, sier konstituert førstestatsadvokat Kjetil Omholt, som sier at ingen ting tyder på at den fornærmede noen gang hadde hatt et forhold til en kvinne i gjerningsmennenes familie.

– Preget av torturen

– Min klient sliter fortsatt med ettervirkninger. Han er sterkt preget av torturen, sier bistandsadvokat Christofer Arnø.

Mer enn ett år i etter at han kom til Norge har voldsofferet ennå ikke fått svar på asylsøknaden sin.

Den nå 20 år gamle mannen har vært innlagt på psykiatrisk sykehus flere ganger etter mishandlingen. Etter et politiavhør fikk han så kraftige reaksjoner at han ble akuttinnlagt i én måned på lukket avdeling.

Politiet i Vestfold la nærmest lokk på saken. I Sverige har politiet tiet om flere tusen hendelser på svenske asylmottak.

Nå er 46-åringen dømt til åtte års ubetinget fengsel, mens de tre andre fikk fem år hver, noe som er ett til to år under aktors påstand.

Av rettsboken fremgår det at sorenskriver Dag Carlstedt ønsket seks års fengsel for de tre siste, men han ble altså nedstemt av sine to meddommere.

Erstatningen ble satt til 250.000 kroner.

– Jeg har ikke fått snakket med min klient og kan derfor ikke si om dommen vil bli anket, sier advokat Koshin Abdulbagi, som forsvarte 46-åringen.

De andre mennene på 22, 25 og 27 år tok alle tatt betenkningstid.

Hadde leid inn vektere

Mishandlingen skjedde på Norges største asylmottak på Brunstad i Stokke.

Her her Smiths Venner, eller Brunstad Christian Church som trossamfunnet skiftet navn til, bygget opp Oslofjord Convention Center AS, som er stor kommersielle aktør som tilbyr konferansefasiliteter.

De siste flyktningene forlot stedet i januar.

– Vi leverte bare mat og senger. Sikkerheten var det UDI selv som sto for ved å leie inn vektere fra Securitas, sier sikkerhetssjef Nils Vedvik på Brunstad.

Utlendingsdirektoratet hadde hyret inn vektere fra Securitas. De hadde fra fire til ti vektere på jobb ved mottaket døgnet rundt. Likevel klarte de ikke å forhindre det som skjedde i en av hyttene på området.

– Denne hendelsen er svært uheldig og kan sammenlignes med en hendelse i et privat hjem. Den var derfor vanskelig å forhindre. Med mange personer i en vanskelig livssituasjon på samme sted kan det forekomme enkelte mindre konflikter beboere imellom, men vi er ikke kjent med at det var flere alvorlige hendelser enn denne, sier kommunikasjonsrådgiver Siri B. Nordby i Securitas.

Ny tiltale

Den 46 år gamle hovedmannen må snart møte i retten igjen, denne gang tiltalt for grov familievold og mishandling av sitt eget spedbarn.

Ifølge tiltalen skal han ha banket sin 25 år yngre kone, klippet av henne håret, stakk henne med saks i armen, og ha bitt henne i armen.

Han skal også ha slått sønnen med knyttneve i hodet da gutten bare var ti måneder gammelt. Slaget skal ha vært så kraftig at både gutten falt i bakken sammen med moren som holdt ham.