Hvem er Arfan Bhatti?

Karismatisk leder. Kvinnebedårer. Kriminell løpebane. Ekstrem islamist.

Arfan Bhatti demonstrerer utenfor den amerikanske ambassaden i protest mot videoen "Innosence of Muslims i 2012.
Arfan Bhatti har tidligere uttalt at han ikke vil bosette seg i Norge, landet til de de vantro. Her under Stortinget-demonstrasjonen i 2012.
Arfan Bhatti (midt i bildet) blant demonstrantene som var samlet på Universitetsplassen i Oslo i 2010 i protest mot Muhammed-karikaturene.
2012 Arfan Bhatti med et av sine barn på demonstrasjon utenfor Stortinget mot Norges deltakelse i krigen i Afghanistan.
I 2008 sto Arfan Bhatti og to andre tiltalt for terrorplaner i Oslo tingrett. Her sammen med advokatene Arild Holden (foran til høyre) og John Chr. Elden.
I 2001 etterlyses den da 23 år gamle Arfan Bhatti etter at han uteble fra permisjon ved Ila landsfengsel. Politiet mente han kunne være farlig i gitte situasjoner. Bhatti sonet tre år og seks måneder samt sikring for grov vold.
2009: Arfan Bhatti og hans advokat John Christian Elden Ullersmo da Bhatti slapp ut av fengsel etter 1.036 dager i varetekt.
I 2004 ble Bhatti tiltalt etter at fem menn ble beskutt ved Sognsvann året før Her er han i rettenm med forsvarer John Chr. Elden i rettssalen.
Ubaydullah Hussain og andre støttespillere fulgte med da Arfan Bhatti ble fremstilt for varetektsfengsling i Oslo Tingrett denne uken.

Arfan Bhatti var 15 år gammel da han stakk ned innehaveren i en butikk på Bislett i Oslo. Dermed fikk han sin første dom. Da hadde han vært medlem av ungdomsgjengen Young Guns siden han var 13 år gammel.

Ifølge VG gikk Bhatti bak disken i butikken og slo en brusflaske av glass i hodet på innehaveren. Så dro han frem en kjøkkenkniv han hadde med seg og stakk innehaveren flere ganger i brystet og magen.

Født og oppvokst i Norge

Arfan Qadeer Bhatti er født den 9. august 1977, oppvokst i Norge med foreldre av pakistansk opprinnelse, yngst i en søskenflokk på fire. Han gikk på barneskoler i Oslo, men har tilbragt flere år i Pakistan. I Norge ble han som ung også tatt hånd om av barnevernet, og plassert på en barneverninstitusjon.

Siden er det blitt flere alvorlige dommer på 37-åringen som politiet arresterte på Gardermoenda han onsdag returnerte til Norge.

Video: Arfan Bhatti tilbake i Norge

Han blir ansett som en fryktet person, ikke minst som mentor for den islamistiske gruppen Profetens Ummah. Men det er en siktelse for vold mot sine tre barn og eks-kona som er bakgrunnen for at han ble pågrepet da han kom tilbake til Norge. Fredag ble han imidlertid løslatt av Borgarting lagmannsrett som forkastet politiets anke av avgjørelsen i Oslo tingrett.

Limet

Bhatti blir omtalt som svært karismatisk, selve limet i den islamistiske gruppen. En av hans kvinnelige støttespillere som i et Dagbladet-intervju i mai i fjor kaller seg «Umm Salahudeen», uttalte at «Selve «miljøet» var ingenting før Arfan Bhatti sto foran Stortinget og snakket om Afghanistan. Det var begynnelsen til det organiserte miljøet».

I januar 2012 sto Bhatti med langt skjegg og ankelkorte bukser i front for en liten gruppe islamister utenfor Stortinget. De demonstrerte for at Norge skulle trekke sine soldater ut av Afghanistan.

«Umm Salahudeen» sa videre, stadig ifølge Dagbladet, «Det er Arfan Bhatti som holder miljøet sammen, det er han som er limet. Når han er til stede holder vi sammen, det er han som er den karismatiske lederen».

I august 2012 ble Bhatti bortvist fra en rettssal i Oslo tinghusda han fulgte rettssaken der mullah Krekar var tiltalt for drapstrusler mot tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik, norsk politi og norske interesser.

— Jeg fant det riktig da Bhatti er domfelt for den samme type kriminalitet som vi skal gjennomgå i forhold til Krekar, sa aktor Marit Bakkevig.

Straffedømt flere ganger

Bhatti ble etterlyst av politiet i forbindelse med det såkalte Sandaker-drapet i 2004.

I 1998 ble han dømt til sikring for å ha skutt en person under et torpedooppdrag. I forbindelse med rettssaken konstaterte rettspsykiateren at Bhatti hadde «mangelfullt utviklede sjelsevner», og i 2004 og 2006 mente sakkyndige at han hadde «dyssosial personlighetsforstyrrelse». Senere fremgår det av andre rettsdokumenter at en rettspsykiater mener han er hyggelig og er flink til å snakke. Han skal ha gitt uttrykk for at han hadde brutt med sin fortid, at han var blitt "voksen".I 2006 ble han siktet for skyting mot den jødiske synagogen i Oslo, og for å ha planlagt å sprenge den amerikanske og den israelske ambassaden.

Han forut for pågripelsen, sommeren 2006, stoppet av politiet i Tyskland. I bilen hadde han bilder av en rekke raketter og våpen, håndskrevne notater om skytevåpnenes kaliber og skyteavstand, samt bilde av en død, palestinsk jente.

— Når jeg skulle til Midtøsten kunne jeg få bruk for våpen. I et slikt land kan det fort skje at man trenger våpen for å beskytte kvinner og barn, og seg selv, forklarte Bhatti i rettssaken.

I 2008 ble han dømt for medvirkning til skytingen mot synagogen, men frikjent for terrorplanlegging. I tre år, 2006-2009, satt han i varetekt.

Arfan Bhatti ble i 2009 pågrepet av Politiets sikkerhetstjeneste på grunn av brudd på meldeplikten. Det ble meldt på nettstedet Twitter av PST.

Han innrømmet i å ha truet en tidligere topp i pyramideselskapet T5PC i 2006, men nektet for drapsforsøk. I 2011 ble han frifunnet i lagmannsretten for tiltalen.

Terrorhandlinger?

På begynnelsen av 2000-tallet oppholdt Bhatti seg i Pakistan. Der skal han ha blitt religiøs, på en måte som mange mener er ekstrem. I et intervju med Dagbladethar han uttalt «Vi ønsker at Norge en dag blir islamsk nasjon og blir styrt etter Sharia-lover». Journalisten spurte: — Er du villig til å begå eller oppmuntre til terrorhandlinger, for å oppnå det du tror på?

Bhatti svarte: - Hva terrorhandlinger er, kommer vel an på øyet som ser.

Kvinnebedårer

I følge rettsdokumenter ble han i 1995 forlovet med en pakistansk kvinne, som han ble gift med i 2003. Sammen har de tre barn som nå er i alderen 11-4 år. Kona kom hit i 2003, de bodde sammen med Bhattis familie i Norge.

I 2012 ble han siktet for vold mot ekskona og barna. Samme år tapte han saken om foreldreretten. De to eldste barna har i dommeravhør fortalt at faren deres brukte vold mot dem og moren deres. Ekskona og barna flyktet til krisesenter, og flyttet så til bolig på sperret adresse, fremgår det av dommen fra 2012.

Kona har ifølge retten sagt at Bhatti har uttalt ønske om jihad.

Ifølge VG er det nå tatt ut tiltale mot ham for vold mot to av barna. Siktelsen for vold mot kona er henlagt.

Muslimsk gift

Bhatti har i tillegg vært muslimsk gift med to kvinner, ifølge rettspapirer. Muslimsk gift, også kalt nikah-ekteskap, betyr at man er viet av en person uten vigselsrett godkjent av norske myndigheter. Nylig utkom rapporten "Gift, men ugift" av Anja Bredal og Tone Linn Wærstad ved Institutt for samfunnsforskning.

Den ene kvinnen var han gift med i ca ett år fra februar/mars til august 2010, en tidligere flyvertinne fra Trondheim. Hun har tidligere blitt intervjuet i Adresseavisen og Morgenbladet om sitt forhold til Bhatti.

I mars 2012 ble han muslimsk gift med en annen kvinne.

Et barn til

Han har fått et barn til da det fremgår av rettspapirer at han i fjor ble stevnet i en farskapssak.

Under terrorrettssaken i 2008 kom det frem at Bhatti hadde et forhold til en TV 2-reporter. Kvinnen, som angrer forholdet, måtte forklarte seg i tingretten. Her forlater hun (midten) rettslokalet via garasjeinngangen etter sin forklaring.

Han har også hatt et forhold til en journalist i TV2. Hun har tidligere uttalt til VG at hun angrer forholdet.Bhatti ble også pågrepet for skyting mot huset til Dagsavisen-journalist Nina Johnsrud i 2006. Han ble aldri dømt for dette.

Samme år som ekskona vant foreldreretten til barna og han ble siktet for vold mot henne og barna, i 2012, forlot han Norge. Han forsvant. Familien hans i Norge ba Utenriksdepartementet om hjelp til å finne ham, som er norsk statsborger.

Han ble etterlyst av norsk politi i februar 2013. En måned før ble han ifølge rettspapirer arrestert av pakistansk politi. I halvannet år har han sonet en dom i Pakistan.

Se video: — Bhatti kan radikalisere miljøet i Norge ytterligere

Ifølge TV 2har han sagt at han ble dømt til seks års fengsel for brudd på straffeloven i stammeområdene i Pakistan. VG har tidligere skrevet at Bhatti ble dømt til seks års fengsel for kontakt med Taliban. Men ifølge VG uttaler nå Bhattis advokat, John Christian Elden, at dette er feil. Elden sier til VG at militærets påstand var seks års fengsel, men at Bhatti ble frifunnet og ikke dømt for dette.

Hjelp fra vantro

Selv om familien hans i Norge ba Utenriksdepartementet om hjelp til å finne ham, har han uttalt at han ikke ønsker hjelp fra Norge.

– Ifølge sharialoven kan jeg ikke motta hjelp fra de vantro, har Bhatti uttalt ifølge TV2.

Aftenposten skrev i 2012 at Bhatti befant seg i Syria og trolig deltok i våpentrening og motstandskamp mot Assad-regimet.

I november 2013 la Bhatti ut bilder av seg selv på nettet der han poserte med automatvåpen i et fjellområdet som trolig er i grenseområdet mellom Afghanistan og Pakistan.

Han ble løslatt fra fengsel i Pakistan i august 2014. Han skal ha uttalt til norske medier at han ikke ville komme tilbake for å bo i Norge fordi han mener at islam ikke tillater muslimer å bosette seg i de vantroes land.Han prøvde likevel å returnere til Norge i fjor høst, men kunne ikke det fordi han sto på en flyforbuds-liste. I desember ble han fjernet fra denne listen. Nå er han i Norge.

Selv om han har vært ute av landet blir han sett på som en lederskikkelse for islamister i Norge. Under fengslingsmøtet i Oslo tingrett torsdag fikk han støtte av gamle venner som møtte opp i rettssalen, blant andre Ubaydullah Hussein, tidligere leder i Profetens Ummah.

Les mer: