Protesterte mot fredstaler

Henry Kissinger (93) ble møtt av 200 demonstranter utenfor Universitetets aula i går.

Rundt 200 demonstranter hadde i går møtt opp på Universitetsplassen for å demonstrere mot Henry Kissinger.
Henry Kissinger på vei fra Grand Hotel til Universitetes aula i går formiddag.

Var i Oslo for å holde foredraget «Verdensfred etter USAs presidentvalg».

Demonstrantene mener Henry Kissinger, som er tidligere amerikansk sikkerhetsrådgiver og var utenriksminister på 1970-tallet, var delaktig i massemord i Latin-Amerika, bombing av sivile i Vietnam og militærkuppet i Chile – blant annet.

– Han burde stilles for retten. Vi anklager Kissinger for å være krigsforbryter og direkte ansvarlig for operasjon Condor i syv land i Latin-Amerika, sier fagforeningslederen Herman Rojas til NTB.

Rojas kom til Norge fra Chile i 1978 etter at familien var blitt ofre for diktaturets forfølgelser. Condor var navnet på den hemmelige krigen mot venstreopposisjonen i regionen.

– Upassende å invitere

Barnebarnet til Chiles tidligere president Salvador Allende, som ble styrtet i kuppet i 1973, ba i en kronikk i Aftenposten i går Norge om å arrestere Kissinger.

Den utenrikspolitiske veteranen var invitert til Oslo av Nobelinstituttet og Universitetet i Oslo for å foredra under det nyopprettede Nobel Peace Prize Forum.

Henry Kissinger var nasjonal sikkerhetsrådgiver i USA før han ble utenriksminister på begynnelsen av 1970-tallet. Han ble tildelt Nobels fredspris i 1973 for å ha forhandlet frem Parisavtalen, som betydde slutten på det amerikanske militære engasjementet i Vietnam.

Fredsprisen var omstridt nok i sin tid. Etter prisutdelingen har gravearbeid, ikke minst fra amerikansk presse, vist at Kissinger er skyldig i de groveste forbrytelser.

– Det er upassende for et universitet å invitere ham, sier jusprofessor Mads Andenæs, og forklarer: – Fredsprisen var omstridt nok i sin tid. Etter prisutdelingen har gravearbeid, ikke minst fra amerikansk presse, vist at Kissinger er skyldig i de groveste forbrytelser.

Hva har han å si?

Selv om Kissinger fikk fredsprisen for å ha forhandlet frem fredsavtalen i Vietnam, er han også blitt beskyldt for å ha forlenget Vietnamkrigen i utgangspunktet.

Dessuten holder mange Kissinger ansvarlig for både kuppet mot Salvador Allende i Chile i 1973 og for å ha beskyttet militærdiktaturene i Latin-Amerika på 70- og 80-tallet.

– Hva med ytringsfriheten? Kan det ikke være interessant å høre hva Kissinger har å si?

– Kissinger har ingen problemer med å komme til orde, svarer Andenæs kontant.

Videre utdyper professoren at formatet på selve samtalen ikke gir rom for kritiske spørsmål. Etter det som er blitt opplyst så langt er det Nobelinstituttets direktør Olav Njølstad som skal intervjue Kissinger. Andenæs har ikke tro på at Njølstad kommer til å stille noen kritiske spørsmål.

«På søndag skal Kissinger hylles på Universitetet i Oslo uten at noen av ofrene for hans krigsforbrytelser og kriminelle politikk får komme til orde.»

Allende skrev noe av det samme i sin kronikk: «På søndag skal Kissinger hylles på Universitetet i Oslo uten at noen av ofrene for hans krigsforbrytelser og kriminelle politikk får komme til orde.»

Aftenposten har ikke lykkes i å få en kommentar fra Olav Njølstad, men han har tidligere forsvart invitasjonen av Kissinger overfor universitetsavisen Uniforum.

Skader fredsarbeidet
I sitt foredrag trakk Kissinger frem fire utviklingstrekk som kan føre til større konflikter og skade arbeidet for fred: en forverring av forholdet mellom USA og Kina, et sammenbrudd i forbindelsene mellom Russland og Vesten, en ytterligere svekkelse av Europas strategiske betydning og en opptrapping av konfliktene i Midtøsten.

– Dette er utfordringene den amerikanske presidenten vil stå overfor i sine forsøk på å skape internasjonal fred, sa han.