Norge

Planene klare for ulvejakt i Hedmark

Samarbeid og koordinering er nøkkelord når nærmere 300 jegere skal skyte fire ulveflokker i Hedmark. Og jegerne sier de vil by eventuelle aksjonister på kaffe i stedet for konfrontasjon.

Illustrasjonsfoto: Berit Keilen / NTB scanpix
  • NTB

Dersom miljøminister Vidar Helgesen (H) gir klarsignal, starter jakten 2. januar. Innen det må departementet blant annet avgjøre om kvoten er stor nok til å få bestanden ned til ønsket nivå.

  • Rovviltnemnder opprettholder vedtak om ulvejakt

Forskningsprosjektet Skandulv sier den samlede norske kvoten på 47 dyr ikke truer den skandinaviske ulvestammen. Likevel forberedes jegerne på at det kan komme protester, skriver Nationen.

– Aktivister vil vi kunne regne med. Vi vil opptre mest mulig konfliktdempende, sier fylkesleder Knut Arne Gjems i Norges Jeger- og Fiskerforbund (NJFF) i Hedmark. Han vil ikke ha situasjoner som kan fremstilles som at væpnede jegere har opptrådt truende.

– Vi snur ryggen til og byr på en kaffekopp isteden, sier han.

Natur og Ungdom har så langt ikke vurdert å bruke sivil ulydighet for å stanse ulvejakten.

– Vi har deltatt i underskriftskampanjen mot jakten og satser på at Klima- og miljødepartementet vil stoppe den, sier leder Ingrid Skjoldvær.

Planleggingen før årets ulvejakt har vært omfattende, og den siste tiden har Gjems vært med på møter med politiet, Fylkesmannen, grunneiere og jegere.

– Vi har rundt 300 aktive jegere. Målet er ikke å ha flest mulig jegere, men å holde antallet på et håndterlig nivå.

Les mer om

  1. Klima- og miljødepartementet
  2. Natur og Ungdom
  3. Jakt
  4. Ulv