Norge

De første av de nye kampflyene landet i Norge i ettermiddag

Klokken 15.57 fredag ettermiddag landet det første F35-flyet på norsk jord.

Mellom 15.57 og 16.00 var alle de tre flyene som ble levert fredag, trygt nede på rullebanen etter en mellom 10 og 11 timer lang flytur fra Texas i USA.
  • Frank Cadamarteri
  • Martin Andersen
  • Håvard Haugseth Jensen

- Det var en fornøyelse å fly F-35, sier pilot Brian W. «Bandski» Bann til Adresseavisen like etter å ha steget ut av Norges nye kampfly.

Han ble møtt av et ivrig norsk pressekorps klokken 16.30 fredag ettermiddag. Da hadde han sittet i et F-35-fly i ni timer.

  • Hva skal flyet gjøre? Dette er den veldig store oversikten over nesten alt du bør å vite om F-35

Piloten fra Fort Worth fortalte de ivrige fremmøtte at det var en fin flytur. Han forlot Texas i USA på kvelden da det var en ganske annerledes temperatur enn det han ble møtt av i Trøndelag.

- Det som var mest utfordrende var å fly i fem timer om natten. Men flyet har god kapasitet, sier han.

Saken fortsetter under bildene

Pilot Brian W. Bann svarte velvillig på mange spørsmål fra norske journalister etter å ha sittet i en F-35 i cirka ni timer.
I alt tre fly landet på Ørlandet fredag.

- En ære

- Så du noen russere på veien, spurte en av journalistene?

- Hehe, nei, bare noen norske F-16. Vi tok noen bilder av dem på vei inn, forteller piloten, som innrømmer at han kjente på det historiske suset.

- Det var en veldig historisk hendelse og det føltes som å levere en fakkel videre, sier Bann.

- Det var en ære, fortsetter han.

- Beste i verden

Veien tilbake til USA blir nok mindre strabasiøs. Da skal han reise med rutefly. På spørsmål om hvordan han vil rangere dette flyet mot andre fly, svarer han kjapt:

- Det er det beste flyet i verden og det er artig å fly det, avslutter Bann.

Klokken 16 var alle de tre F-35-flyene på plass på Ørland flystasjon. Da hadde de vært i luften siden klokken 06.35 norsk tid.

Det var en god del pressemedarbeidere og noen flyspottere som hadde møtt opp for å ta de nye flyene i øyesyn.

- Milepæl

- Det er en milepæl for Forsvaret at de nye flyene nå kommer, sa programdirektør i kampflyprogrammet, generalmajor Morten Klever, tidligere på dagen.

De tre kampflyene fløy med amerikanske merker og ble fløyet av amerikanske piloter. Cirka klokken 16.20 fikk de amerikanske pilotene kjenne på norsk jord. Da steg de ut av F-35-flyene. At flyturen er en påkjenning kunne man tolke ut fra pilotenes tøyeøvelser vel nede på bakken.

De kom inn over flyplassen fra nord og landet. Deretter takset de frem til området foran brannstasjonen. Der ble flyene og pilotene møtt av sjefen for kampflyprogrammet, Morten Klever og sjefen for Ørland flystasjon, Hans Ole Sandnes.

- En festdag og et vorspiel

De nye kampflyene ble møtt av noen av de flyene de skal erstatte, nemlig F-16-fly.

Ordfører Tom Myrvold fikk ikke ta imot de nye kampflyene da de landet, men var likevel overlykkelig.

- Dette er en festdag og en merkedag, selv om den store festen er neste uke. Dette er bare vorspielet, sa han til vår reporter tidligere på dagen.

Han forteller om en voldsom byggeaktivitet på inn- og utsiden av basen.

Myrvold er oberstløytnant og ansatt i Forsvaret. Han har permisjon for å være ordfører i kommunen.

- Du skulle gjerne vært på flystasjonen?

- Ja, selvfølgelig. Jeg har et hjerte i luftforsvaret etter 26 år, men jeg må respektere departementet, sa han.

Ett døgn forsinket

Så langt er det bestilt 40 fly. Fra og med neste år skal Norge motta seks fly i året, tre om våren og tre om høsten, frem til og med år 2024.

Flyene skulle egentlig landet i Norge torsdag ettermiddag. Onsdag kveld sendte Forsvaret ut et pressemelding om at flygingen til Norge var utsatt ett døgn. Årsaken var at det ikke fantes tankfly tilgjengelig.

Gigantinvestering

De nye flyene er den største fastlandsinvesteringen som er gjort i Norge. Forventet pris dersom dollarkursen holder seg like høy som i april i år er på hele 81 milliarder kroner for flyene og nødvendig materiell for driften. Det er likevel innenfor kostnadsrammen på ca 83 milliarder for kjøpet, opplyste sjef for det norske kampflyprogrammet, Morten Klever til Adresseavisen mandag.

Både Klever og en rekke andre forsvarskilder har fremhevet hvor viktig de nye flyene blir for Forsvaret i årene fremover.

Også fra NATO-hold anses de nye kampflyene som en svært viktig kapasitet.

Norske F-35 under trening i USA. Flyene holder til ved flystasjonen Luke i delstaten Arizona i USA.
Like før klokken 15.00 var det en del pressefolk som befant seg på flystripen på Ørland flystasjon. Der passet to vaktsoldater på.
Norge har flere F-35-fly stasjonert på flystasjonen Luke i Arizona. Der lærer norske jagerpiloter å fly det høyteknologiske kampflyet.

Les mer om

  1. F-35
  2. Ørland
  3. Luftforsvaret