Føler seg sveket og lurt av Regjeringen

Reaksjonene er sterke etter at Regjeringen avvikler Krigsdekorasjonsprosjektet, uten at en eneste en av de 1200 foreslåtte krigsheltene hedres.

Familie og andre foreslo navn på 1200 krigshelter som burde vurderes som kandidater til de tre gjeveste utmerkelsene. Ingen av de foreslåtte blir dekorert.

– Jeg vet jo ikke noe om de andre 1200, men min onkel ville åpenbart fortjent heder, sier tidligere statsminister Kåre Willoch.

I helgen har både Aftenposten og stortingsrepresentant Marit Nybakk fått mange henvendelser fra skuffede mennesker. De tok regjeringen på alvor og sendte inn navn på helter fra annen verdenskrig de mente burde få en av de tre høyeste utmerkelsene nordmenn i krig kan få.

Odd Isaachsen Willoch

Lørdag skrev Aftenposten at over 1200 menn og kvinner ble foreslått, men at ingen av dem vil få medalje.

I omtalen av prosjektet ble ofte Odd Isaachsen Willoch nevnt. Han var sjef på panserskipet Eidsvold, og ble drept da han forsvarte Narvik 9. april 1940. Da Aftenposten ringte nevøen Kåre Willoch søndag, ville ikke den tidligere statsministeren gi andre reaksjoner enn den som gjelder familien.

Han er skuffet over at onkelen ikke hedres. Men han vil ikke svare på spørsmål om prosjektet, og om det egentlig ikke burde vært lansert.

– Mulig å dokumente

– Det er ikke riktig at man ikke kan dokumentere enkeltmenneskers innsats, sier stortingsrepresentant Marit Nybakk (A).

– Jeg har fått flere henvendelser etter Aftenpostens artikkel lørdag, om at det er spilt inn 1200 navn til historikergruppen som skulle vurdere kandidater for dekorasjonene. Mange er skuffet over at det hele legges bort, uten en eneste medalje, sier hun.

Den tidligere lederen i Stortingets forsvarskomité er særlig skuffet over at ikke partisanene i Finnmark skal få oppreisning og heder.

– Ingen av dem fikk medalje, selv om de i prinsippet gjorde det samme som Linge-karene, sier hun.

Forskjellen var at partisanene sendte sine rapporter til Moskva, mens Linge-karene opererte fra England. Marit Nybakk mener det er åpenbart at partisanene fikk dårlig behandling etter krigen på grunn av at alliansen med Sovjetunionen ble avløst av den kalde krigen. Da passet det ikke å hedre helter som hadde samarbeidet med kommunistene.

Les også

Les om Harry Sønsterød som ble bankraner i fedrelandets tjeneste, og vendte tilbake til åstedet 70 år senere

– Det samme gjelder for så vidt også Osvald- og Pellegjengen, dette var en anledning til å hedre dem også, sier Nybakk.

Disse gruppene var også styrt fra Moskva, ikke London.

- Mangler dokumentasjon

I 2011 satte den rødgrønne regjeringen av 15 millioner kroner for å finne «glemte krigshelter» som skulle få hederen de fortjente. Siden har det kommet innspill om 1200 personer som fortjente å æres.

Fredag sa forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) til Aftenposten at ingen skulle hedres. Historiker og prosjektleder Kjetil Erling Henriksen sa at han forstår manges skuffelse.

– Men vi har ikke fått god nok dokumentasjon på hva den enkelte har gjort. Dette, samt krav til likebehandling, har gjort at vi ender på å ikke anbefale flere dekorasjoner for 2. verdenskrig, forklarte han.

Dette er et argument Marit Nybakk ikke kjøper.

– Selvsagt er jeg enig i at det må dokumenteres i hvert enkelt tilfelle. Men jeg har hørt fra prosjektets referansegruppe at det finnes mer enn nok dokumentasjon for flere personer, sier hun.

– I utgitte bøker og i arkiver ligger det nok materiale til å at flere som fortjener det kan bli dekorert.

Hele museet protesterer

Et enstemmig styre i Varanger museum har skrevet til Forsvarsdepartementet for å markere sin bekymring over at prosjektet legges ned.

«De nye signalene innebærer at den systematiske nedvurderingen av krigsinnsatsen i Finnmark, videreføres», skriver styret. De minner om at bare to nordmenn ble dekorert for innsatsen sin i Finnmark, begge var sendt ut fra London.

– Nettopp dette prosjektet skulle ære de som fortjente det, sier styremedlem Harald G. Sunde til Aftenposten.

– Jeg er forferdelig skuffet og forbannet. Nå hadde regjeringen en sjanse til å videreføre det Kong Harald begynte i 1992.

Da kong Harald la ned krans ved partisanmonumentet i Kiberg i 1992, ble det regnet som det offisielle Norges første unnskyldning for måten motstandsmennene ble håndtert på.

Da reiste kongen til Kiberg i Finnmark og la ned krans på monumentet over partisanene. Det ble oppfattet som starten på en offisiell revurdering av partisanenes rolle.

Heller ikke Sunde kan se at det vil være umulig å dokumentere enkeltmenneskers innsats. Som Nybakk sier han at mye allerede er dokumentert i bøker, mens mer ligger i arkiver.

– Men ser du ikke at det kan være fornuftig å si ’ingen nevnt, ingen glemt’ og unngå at noen får medalje, mens andre ikke får?

– Nei, det er klart at noen kan bli skuffet. men poenget her er å gi heder til de som dokumenterbart fortjener det. Så forstår jeg at det aldri blir perfekt.

Mange skuffede lesere

I helgen fikk både Marit Nybakk og Aftenposten flere henvendelser fra skuffede pårørende, som trodde at et familiemedlem omsider skulle hedres. Det er historier om mennesker som sendte inn navn og begrunnelse til prosjektet, og så ikke hørte noe før de leste i Aftenposten at ingen skal hedres.

De forteller også at de skrev til historikerne at det kan skaffes mer dokumentasjon om nødvendig. derfor reagerer de på at det aldri kom tilbakemeldinger.

De høyeste utmerkelsene

Prosjektet skulle vurdere kandidater til de tre høyeste dekorasjonene, Krigskorset med sverd, St. Olavsmedaljen med eikegren og Krigsmedaljen.

– At vi foreslår at det ikke deles ut flere av de høyest hengende dekorasjonene, betyr ikke at det ikke ble utført bragder, eller at innsatsen som ble lagt ned ikke er anerkjent. Det er de aller gjeveste dekorasjonene som er blitt vurdert i dette arbeidet. Kriteriene og dokumentasjonskravene for disse medaljene er svært strenge. De henger svært høyt og skal henge høyt, sier forsvarsminister Ine Eriksen Søreide i en pressemelding.