Norge

Gjengen med 50 kolleger ble flyktninghjelpere på Lesbos

Kollegene pakket med seg 500 kilo klær og toalettsaker for å gi til flyktningene som ankommer Lesbos. - Når vi er tilbake her har vi et ansvar for å fortelle om det vi opplevde, sier Janne Strøm-Fladstad.

Nora Clarke fra UiA sammen med en syrisk familie. Foto: Håkon Reinertsen

 • Kjersti Flugstad Eriksen

Tuva Jacobs og studentprest Hans Jørgen Wennesland i samtale med en flyktning, som fortalte at han er islamlærer på en skole i Syria. Foto: Håkon Reinertsen

Trude Jacobsen startet Facebook-gruppen Dråpen i havet og var blant bare få hjelpere i forrige uke. Nå har langt flere dratt til Lesbos for å hjelpe. Foto: Privat

To avdelinger med tilsammen 50 kolleger fra Universitetet i Agder skulle ned til studiesenteret universitetet har på Lesbos i begynnelsen av september. Turen var planlagt for et år siden, men planene for fridager og frikvelder ble helt annerledes enn de først hadde tenkt. Det var strømmen av flyktninger som ankommer øya daglig som gjorde at planene ble kastet om.

Hvordan kan du hjelpe flyktningene? Se lenkesamling her.

Organiserte klesinnsamling

Janne Strøm-Fladstad er rådgiver ved Universitet i Agder (UiA) og organiserte en klesinnsamling før de dro ned. 500 kilo klær og toalettsaker.

— Vi hadde med klær, sko og masse bamser som vi var så heldige og fikk lov til å dele ut. Det var mange barn der en kveld. De ble så veldig glade for bamsene. Og så var det behov for barbersaker. Vi delte ut barbersaker, og umiddelbart var det 20 menn som sto og barberte hverandre, for de hadde ikke speil, forteller Strøm-Fladstad.

UiA hadde opprettet en konto i forkant, og samlet inn penger som går til den greske hjelpeorganisasjonen Agkalia. Før reisen hadde de fått inn 125.000 kroner, og innsamlingen fortsetter.

Aftenposten har sjekket seks påstander om migrantene. Les her:

Les også

- Flyktningene er lykkejegere som reiser frivillig for et bedre liv i Europa

Tuva Jacobs og studentprest Hans Jørgen Wennesland i samtale med en flyktning, som fortalte at han er islamlærer på en skole i Syria. Foto: Håkon Reinertsen

Fikk masse kyss og klemmer

Strøm-Fladstad er tilbake nå.

— Når vi er tilbake i Norge har vi et ansvar for å fortelle om det vi opplevde. At det er behov for hjelp, og at vi kan gjøre enden på reisen deres så god som mulig. De grudde seg sånn til Ungarn. De har jo smarttelefoner og leser om hva som venter, sier Strøm-Fladstad.

Flyktningene som kom i land fra båtene, hadde ingenting, forteller hun.

— Jeg delte ut noe av tøyet jeg selv hadde tatt med ned. Det var veldig spesielt å høre historiene deres, hvor de var på vei, hva de tenkte. Vi prøvde å være medmennesker som så dem. Det fikk vi høre var viktig. Det var ikke måte på hvor mange kyss og klemmer vi fikk, sier Strøm-Fladstad.

 • Lurer du på hvorfor strømmen av flyktninger øker så kraftig akkurat nå? Her er fire årsaker.

Turister rydder i redningsvester på strendene

Hun forteller at på strendene rydder turister bort redningsvester og oppblåsbare båter som flyktningene har punktert for å ikke bli sendt tilbake.

For Strøm-Fladstad ble det veldig nært.

— Du møter studenter som kunne vært våre studenter, de kunne gått på Universitetet i Agder, du møter lærere og professorer, advokater og leger. De er så gjenkjennelige. Jeg tror det er det som rører oss, sier Strøm-Fladstad.

Hun fikk god kontakt med en familie med en 15 år gammel datter som var veldig god i engelsk.

— Jeg er blitt venn med henne på Facebook for å kunne følge med på hvordan det går med familien i Europa, sier hun.

Dråpen i havet

Trude Jacobsen startet Facebook-gruppen Dråpen i havet og var blant bare få hjelpere i forrige uke. Nå har langt flere dratt til Lesbos for å hjelpe. Foto: Privat

Trude Jacobsen startet Facebook-gruppen Dråpen i havet før hun selv skulle ned til Lesbos for å hjelpe til. Hun har bodd i Hellas og snakker gresk. Hun forteller at hun er overveldet over hvor mange som var engasjert. Nå har gruppen 27.000 medlemmer, et fullt lager med klær i Lørenskog og en rekke mennesker, både sykepleiere og ambulansepersonell, som har dratt ned til Lesbos for å hjelpe til.Selv reiste hun ned for to uker siden. Da var det ennå ikke så mange som hadde kommet til øya for å hjelpe flyktninger. Via en familie på øya fikk hun utdelt førstehjelpsutstyr og kikkert, og rykket ut for å ta imot båter som kom inn mot øya.

— Det viktigste var å styre båtene trygt inn, så de unngikk skjær og steiner, og så hjelpe særlig barn og eldre i land. Noen ganger sto jeg helt alene og tok imot båter, sier hun.

Nå er situasjonen så annerledes at hun anbefaler folk å finne ut om det faktisk er behov for hjelp på Lesbos akkurat nå. Hun har hørt at det er fullt på hotellene nå.

— Det vil jo være behov en lang stund. Kanskje man bør vente til vinteren, sier Jacobsen.

 1. Les også

  Den syriske flyktningen redder babyen og seg selv til land

 2. Les også

  Håpet å få inn 40 000 - innsamling ga 1,5 mill til syrisk familie

 3. Les også

  Kurz: - Østerrike må innføre grensekontroll raskt

 4. Les også

  Solberg tror Norge må bosette 15.000 nye asylsøkere i år

Relevante artikler

 1. A-MAGASINET

  - Nordmenn tror at flyktningkrisen er over. Sannheten er at det er verre enn noensinne.

 2. VERDEN

  Etter fem år i sammenhengende migrantkrise, er grekerne på Lesbos lei. – Nå får noen andre overta.

 3. A-MAGASINET

  De ble funnet klokken seks om morgenen. Han flytende i sjøkanten. Hun liggende på kaien. To steinharde narkomane som endelig så ut til å ha fått fred.

 4. NORGE

  Ikke lenger fylleslag i bystyret

 5. NORGE

  Advarer mot å spise blåskjell en rekke steder

 6. NORGE

  Barna våre dør! Hører du!