Norge

Nye tall: Minst 80 fremmedkrigere har reist fra Norge til hellig krig

En 24 år gammel mann ble i desember 2014 pågrepet i sin bolig på Greåker ved Fredrikstad og terrorsiktet av PST. Mandag starter rettssaken mot ham.

På under fire år har minst 80 personer reist fra Norge til hellig krig i Syria og Irak. Mandag starter rettssaken mot én av dem.

 • Nina Selbo Torset
  Journalist
 • Thomas Olsen
  Journalist

Ferske tall som Aftenposten har hentet inn fra PST viser at minst 80 personer har reist fra Norge til Syria og Irak for å slutte seg til terrororganisasjoner. PST mener det reelle tallet er langt høyere på grunn av store mørketall:

 • Rundt 25 av de som reiste, har returnert
 • 15 personer er bekreftet drept i kamp
 • 18 personer er siktet, tiltalt eller dømt
 • 24-åring tiltalt for terror
  Les også:

Tiltalt for terror

Mandag møter en 24 år gammel norskpakistaner fra Fredrikstad i Oslo tingrett. Han var den første nordmannen som ble siktet for terrorhandlinger i Syria, etter at PST pågrep ham på Gardermoen i februar 2013.

Han returnerte til Norge med skuddskader i foten etter å ha vært fem måneder i Syria. Her hjemme fikk han behandling på sykehus, før han senere ble løslatt.

Men i desember i fjor troppet væpnet politi opp og pågrep 24-åringen i familiehjemmet på Greåker utenfor Sarpsborg. Da hadde den hjemvendte Syria-fareren dagen før endret navn og bestilt nytt pass. Han skal også noen dager tidligere ha fortalt en venn i Syria at han kom tilbake.

Mannen er tiltalt for å støtte IS og å ha inngått avtale med dem om å begå terrorhandlinger. Han risikerer en straff på inntil 12 år.

Forsvarer John Christian Elden har opplyst at 24-åringen nekter straffskyld og sier han hadde humanitære formål i Syria. Ifølge Aftenpostens opplysninger skal flere ekstreme islamister vitne i rettssaken.

Har du tips om nordmenn i Syria? Ta kontakt her.

Utgjør mulig terrorfare

PST mener hjemvendte fremmedkrigere kan utgjøre en potensiell terrorfare når de returnerer til Norge. Derfor har de flere av dem under oppsyn, men det er langt fra alle som overvåkes.

— Det er en rekke tiltak som vurderes når fremmedkrigere kommer tilbake. Pågripelse er kun ett av dem. De færreste utgjør en reell terrortrussel, men de trenger å få seg en jobb, finne en mening med livet og å komme seg ut av et radikalt miljø, sier kommunikasjonsdirektør i PST, Martin Bernsen.

En som ble pågrepet da han returnerte, er den terrortiltalte 24-åringens far. Den 45 år gamle mannen skal også ha vært i Syria en periode i fjor høst.

Frem til 2012 drev far og sønn et treningssenter i Fredrikstad, der kampsporttrening sto sentralt. Sønnen har stått oppført med et snekkerfirma, mens faren også har drevet en pizzeria.

Alle disse virksomhetene lå i Lislebyveien, som er blitt kalt Fredrikstads terror- og jihadistgate, fordi minst åtte fremmedkrigere har bodd her.

Økt innsats fra PST

PST har pågrepet og siktet tre personer etter terrorbestemmelsene de siste ukene. Det er ikke bare tilfeldig.

— Man skal ikke legge for mye i at det har vært tre pågripelser rett etter hverandre, men fremmedkrigere er høyt prioritert i tjenesten, sier Bernsen i PST.

Han viser blant annet til at terrorparagrafen 147 d trådte i kraft for to år siden, noe som har ført til flere siktelser.

— Vi har erfart at selv om vi møtte opp på Gardermoen for å snakke dem fra å reise, så valgte de likevel å dra. Pågripelse er en slags siste utvei når alle andre tiltak er prøvd. Vi driver forebygging hele tiden sammen med barnevern, politi og familier.

Les også

 1. Tror det tar år før Østfold blir kvitt jihad-stempelet

 2. Derfor sliter verden med å bekjempe IS

 3. Flyktninger på vei til Norge mistenkt for terrorisme