Biskop Georg Müller i skjul hos nonner i Roma

ROMA: Biskop Georg Müller venter på Vatikanets avklaring om hans fremtid i kirken. I Roma tas han vare på av katolske nonner og venner fra menigheten i Trondheim.

Biskop Müller smilte vennlig, men ville ikke la seg intervjue av Adresseavisen i Roma. FOTO: KIM NYGÅRD
  • Siri Wahl-olsen
  • Berit Baumberger

Mer om overgrepsskandalen i den katolske kirke:

Midt på gaten i Roma møtte Adresseavisen i går ettermiddag Georg Müller.

— Kan vi få en samtale med deg, spør avisen den tidligere trondheimsbiskopen.

Han smiler vennlig, men det er hans tidligere sekretær som tar ordet.

- Vi vil ikke snakke med deg. Det må du respektere, sier Kari Hauge. De to spaserer videre, uten at Müller besvarer Adresseavisens spørsmål.

Lojale venner

De siste dagene har det gått mange rykter om hvor Georg Müller befinner seg. Adresseavisen har blant annet mottatt informasjon om at han skulle være i et kloster i Israel og hos ordensbrødre i USA.

Sannheten er at han er midt i den katolske kirkens hjerte.

Bare en kort spasertur fra Peterskirken og Vatikanet, hos en nonneorden, holder Müller til. Gjennom nonnene overleverte Adresseavisen fredag en skriftlig henvendelse til Müller. Vi ba om en samtale for å få hans versjon av overgrepssaken som denne uken har gått verden rundt.

Vi ventet i flere timer på et svar, men forgjeves. Etter en ny henvendelse til nonnene, fikk vi beskjed om at Müller ikke lenger befant seg hos dem og at han allerede hadde forlatt huset.

Det viste seg fort ikke å stemme.

Besøk fra Trondheim

Kort tid etter at nonnene sa at Müller hadde reist, gikk han ut en sidedør. Müller var ikke alene. Ved hans side gikk hans tidligere sekretær, kansellist og økonom, Kari Hauge, i Trondheim katolske stift. Hauge er kjent som en svært trofast støttespiller for Georg Müller.

Vi henvendte oss da direkte til Müller for å be om et svar på vår forespørsel om et møte. Men den tidligere trondheimsbiskopen rakk ikke å svare, før Hauge avviste oss.

Adresseavisen vet at Müller reiste til Roma fra Osnabrück i Tyskland onsdag. Han sa da at han skulle legge ut på en lenge planlagt reise. Dagen etter kontaktet han sykehuset i Osnabrück og informerte dem om at han ikke kommer tilbake dit.

Lojal hjelper

Kari Hauge var biskop Georg Müllers nærmeste støttespiller. Hun sto på biskopens side i striden med prestene som forsøkte i hindre at Müller ble biskop. Hauge var leder for menighetsrådet for St. Olavs menighet en periode på 90-tallet.

Under Müllers periode som biskop var hun kansellist (kasserer og sekretær), et verv hun fortsatt har. Hauge har bakgrunn som rektor ved Sykepleierhøgskolen i Sør-Trøndelag og har fortsatt en stilling som høgskolelektor ved Høgskolen i Sør-Trøndelag.

Biskop Bernt Eidsvig i Oslo og Trondheim katolske stift sier han ikke har hatt direkte kontakt med Müller på lenge. Men det overrasker ham ikke at den tidligere trondheimsbiskopen er i Roma.

— Jeg vet at han skulle til Roma på et tidspunkt. Jeg tror han har et mellomværende med Troskongregasjonen. Men det kan jeg ikke bekrefte. Det er Troskongregasjonen som har behandlet saken og det er på innstilling derfra at han forlot sin stilling og Trondheim.

— Men saken er vel avgjort, hvorfor skulle Müller oppsøke Troskongregasjonen nå?

— Jeg har en følelse at det handler om hans fremtid, men det kan være andre ting, sier Eidsvig.

Eidsvig overrasket over møtet i Roma

Biskop Bernt Eidsvig er overrasket over at kansellist Kari Hauge i den katolske kirken i Trondheim er i Roma og møter biskop Georg Müller.

— Dette er noe jeg må tenke over, sier biskop Eidsvig.

Biskopen sier at han ikke kjente til møtet mellom de to, og avviser at det skjedde på oppdrag fra ham. Eidsvig er forsiktig med å kritisere at de møtes. Han understreker at Hauge gjør en god jobb for kirken og er ulønnet.

— Jeg beundrer folk som er lojale til sine venner. Hun vil sikkert vise medfølelse og støtte.

- Reiser dette tvil om hennes lojalitet til deg?

— Helt uproblematisk er det kanskje ikke. Det har noe med ny og gammel sjef å gjøre. Hvis jeg hadde vært i hennes sted, så tror jeg ikke at jeg ville gjort det. Men jeg har ingen instruksjonsmyndighet overfor henne.

- Føler du deg motarbeidet i trondheimsmenigheten?

— Nei. Det er veldig hyggelig når jeg er der. At hans venner synes det er trist at han er borte, er bare naturlig, sier Bernt Eidsvig.