Norge

Obama i møte med statslederne

USAs president Barack Obama dro rett i forhandlinger da han landet i København fredag morgen. I natt utarbeidet 28 land et nytt avtaleutkast.

Barack Obama landet på Kastrup klokken ni i fredag. AFP PHOTO/Jewel SAMAD

 • Kristjan Molstad

Nøyaktig klokken 9 landet det amerikanske presidentflyet «Air Force One» med Barack Obama i København. Sikkerhetsoppbudet både på Kastrup og rundt konferansesenteret er enormt, og kvartalene rundt Bella-senteret ble sperret av før Obamas ankomst.

Obama framstår nå som det siste håpet om å få til en politisk avtale på klimatoppmøtet, der forhandlingene står fastlåst.

Obama er nå i møte med Kinas statsminister Wen Jiabao og andre statsledere. Deretter skal Obama etter planen tale til konferansen i plenum i løpet av formiddagen.

— Må bidra med mer

Kilder tett på forhandlingene sier at de rike og de fattige landene fortsatt står langt fra hverandre etter nattens forhandlinger. Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt sa i morges at mye nå avhenger av USA og Kina.

- USA må bidra med mer. Hvis de rører på seg, kan andre gjøre det samme. Og Kina må åpne for større gjennomsiktighet, så vi kan sikre at løftene blir innfridd, sier Reinfeldt til Politiken.

Åpen retur

Etter den opprinnelige planen skulle Obama være ni timer i København, men nå opplyser Det hvite hus at presidenten har åpen retur. Man setter alt inn på at han vil bli til det foreligger en avtale.

På forhånd er det varslet at Barack Obama vil ha med seg nye forhandlingskort til København i dag, men det er ikke klart hva dette kan være.

- Tom avtale verre enn ingen

- Å komme hjem med en tom avtale vil være langt verre enn å komme hjem uten noen avtale i det hele tatt, sa presidentens pressetalsmann Robert Gibbs i Washington i går.

Klimatoppmøtet står og faller på om Kina og USA, verdens to verste utslippsnasjoner, går med på strengere utslippskutt.

Det er også satt opp møter med Brasils president Lula da Silva og med Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen, som leder forhandlingene.

Obama skal også møte Russlands president Dmitrij Medvedev mens han er i København for å drøfte forhandlingene om en ny våpenavtale til å etterfølge START 1-avtalen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Jens Stoltenberg sammen med britenes statsminister Gordon Brown i København. (FOTO: AP Photo/Chris Ratcliffe, Pool) AP Photo/Chris Ratcliffe, Pool

Utarbeidet avtale

I natt utarbeidet 28 land et nytt utkast til en avtale.

Stoltenberg var til stede under krisemøtet. Han sier at klimamøtet i København er inne i en kritisk situasjon og at man kanskje ikke kommer frem til noen avtale.

— I natt var det noe fremgang og det var en god tone og vilje, men vi har ikke kommet noe særlig videre. Når det nå er snakk om timer før vi skal være ferdige, og det fortsatt ikke er noen løsning, er det grunnlag for å si at man enten kan frykte at det ikke blir noen avtale, eller at avtalen blir vesentlige svakere, med mye mindre klare tall og forpliktelser, sier Stoltenberg til NRK.

Statsministeren mener klimamøtet fortsatt står overfor de samme utfordringene som i starten - nemlig den manglende tilliten mellom rike og fattige land.

— Det haster med å få på plass enighet om store utslippskutt og det haster med å få på plass systemer og mekanismer for betaling av klimatiltak i utviklingsland. Hvis det ikke er klare forpliktelser og tydelige tall på disse områdene, så er det ikke en god nok avtale, sier Stoltenberg.

- Fruktbart

Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen sier at krisemøtet var fruktbart og konstruktivt. Flere diplomater sier at utkastet blir lagt fram for toppmøtet fredag morgen.

En europeisk diplomat sier at det tre timer lange møtet var slutt klokka 2.30, og at toppledernes klimaeksperter skulle bruke natta til å hamre ut den endelige teksten før utkastet skulle presenteres for statslederne klokka 8.

- Alle som var til stede forsto det slik at det må bli en tekst. Ideen er å ha en politisk avtale så snart som mulig. Men det blir tøft, sa han.

Trolig går utkastet inn for å hindre at temperaturen stiger med mer enn 2 grader og at i-landene skal stille 100 milliarder dollar til rådighet fram til 2020 for klimatiltak i den tredje verden.

Avtalen innebærer også at det settes opp en liste over løftene i-landene har kommet med om utslippskutt og at det foreslås en målsetting for reduksjoner for alle land innen 2050.

Ifølge Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt blir avtalen en paraplyavtale som omfatter både finansiering av klimatiltak og utslippskutt, i stedet for to separate avtaler.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Angela Merkel, Fredrik Reinfeldt og Jose Manuel Barroso strevde hardt for å få til et nytt utkast til en klimaavtale i natt.(FOTO: AFP PHOTO/SCANPIX/ POOL/Christian Als) CHRISTIAN ALS

USA og Kina lover

Trolig var USAs løfte torsdag om å bidra til et klimafond på 100 milliarder dollar årlig medvirkende til at det til slutt ble åpnet for en enighet på toppmøtet. USAs løfte ble raskt fulgt opp av et løfte fra Kina om å åpne for internasjonalt innsyn i landets utslippskutt.

— Dette viser at når USA gjør noe, følger Kina opp, sier klimadirektøren i Verdens Naturfond WWF, Kim Carstensen.

Men verken USA eller Kina har styrket sine løfter om utslipp. USAs utenriksminister Hillary Clinton gjentok at USA vil kutte med 17 prosent mot 2020 i forhold til 2005, og Kina reduserer sin karbonintensitet med 45 prosent.

I og med nattens avtale stiger håpet om at det likevel blir en politisk avtale på toppmøtets siste dag fredag, når 110 statsledere setter hverandre stevne.

Før Clintons og Kinas utspill lå det enorme toppmøtet med representanter for 193 land an til fullt sammenbrudd, etter nesten to uker med kaotiske og fruktesløse forhandlinger.

President Barack Obama var ventet i København fredag morgen etter en nattreise over Atlanterhavet. Ifølge Det hvite hus skulle han kort etter ankomsten møte Kinas statsminister Wen Jiabao.

Hillary og Lula

Brasils president Lula og utenriksminister Clinton var blant lederne som innfant seg til krisemøtet EU innkalte til for å redde klimatoppmøtet.

Møtet ble sammenkalt av statsminister Reinfeldt og EU-president José Manuel Barroso og fant sted etter gallamiddagen som et hundretall stats- og regjeringssjefer var i med dronning Margrethe som vertinne på Christiansborg slott.

Flere av EUs tungvektere, som forbundskansler Angela Merkel, president Nicolas Sarkozy, statsminister Gordon Brown og Polens statsminister Donald Tusk, var med på møtet som Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen ledet.

Kina er nøkkelen

Kinas statsminister Wen Jiabao, derimot, møtte ikke, trass i at han var invitert. En av hans fremste rådgivere var imidlertid med.

Også Russlands president Dmitrij Medvedev, Sør-Afrikas Jacob Zuma, Mexicos Felipe Calderon, Japans statsminister Yukio Hatoyama og FNs generalsekretær Ban Ki-moon var blant nøkkeldeltakerne i København som var innkalt til forsøket på å redde klimatoppmøtet fra fiasko.

Videre var ledere fra land som Etiopia, India, Maldivene, Australia, Bangladesh og Pakistan, som er særlig hardt rammet av klimaendringene, med i den engere kretsen på rundt 28 land.

 1. Les også

  Resultatet blir 3 grader økt temperatur

 2. Les også

  Obama neppe klimaets redningsmann

 3. Les også

  - Håper norsk forslag kan bygge bro

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Klima

Relevante artikler

 1. VERDEN

  FN-sjefen får ikke nye klimamål fra Norge

 2. VITEN

  Hvilke land følger Trump ut av Paris?

 3. VERDEN

  G20-lederne stiller seg bak Parisavtalen

 4. VERDEN

  EU frykter farlig fremtid for nye handelsavtaler

 5. VERDEN

  Kinas Xi kan glise over Obamas Trump-trøbbel

 6. VERDEN

  Klimatoppmøtet i Polen: Norge lover verden å skjerpe klimaløfter