Norge

- Injurierte får bedre rettsvern

Personvernet er blitt styrket, mener advokat Per Danielsen.

Advokat Per Danielsen (t.v.) kjemper for personvernet, som tidvis kan komme i konflikt med generalsekretær Nils E. Øy (i midten) og sjefredaktør Gunnars Stavrums ønsker om mest mulig ytringsfrihet.
  • Per Annar Holm
    Per Annar Holm
Les også

Luftet hunden valgdagen: - Hengt ut som narkoman

I går skrev Aftenposten.no at advokat Per Danielsen på vegne av sin klient har saksøkt Nettavisen, for det han mener er en injurierende artikkel om en kvinnelig klient. Saken gjelder en kvinne i 40-årene som mener seg feilaktig uthengt som metadonbruker i en reportasje Nettavisen publiserte på valgdagen i fjor.

Lettere

Nå sier Danielsen at han tror det i fremtiden blir lettere for de som føler seg injuriert av norske medier å vinne frem i rettssalen:

— I 1999 ble Norge dømt for ikke å ha lagt stor nok vekt på ytringsfriheten, men i fjor kom det en ny dom i Strasbourg som legger større vekt på vern mot æreskrenkelser. Balansen er derfor gjennopprettet, sier advokat Per Danielsen til Aftenposten.no.

Saken Danielsen sikter til gjalt Fædrelandsvennen i Kristiansand, som etter Baneheiadrapene for snart ti år siden identifiserte en tidligere drapsdømt som mistenkt i saken.

— Norske dommere plikter innrette seg etter kursendringen, så fremover vil utviklingen bli annerledes, sier Danielsen.

- Norgesrekord

Redaktør Gunnar Stavrum i Nettavisen mener kvinnen selv hadde oppgitt å være rusmisbruker, og hevdet at Danielsen "har tapt 98 prosent av de injuriesakene han har anlagt mot norsk presse":

— Vårt advokatfirma har mer enn tyve års erfaring med injuriesaker og har utvilsomt oppnådd best resultateter av alle advokatfirmaer for folk som er blitt hengt ut i media. Stavrum har derfor rett i at vårt firma har norgesrekord i søksmål mot pressen. Han har også rett i at det de siste årene har vært vanskeligere enn tidligere å vinne injuriesaker. Derfor tror jeg det blir lettere å nå frem med slike saker etter den siste dommen i Strasbourg, sier Danielsen.