Norge

- Det viktigste var å se på ulovlig og politisk motivert overvåking

Berge Furre om hvorfor Treholt-opplysninger ikke ble brakt videre.

Berge Furre, som selv ble overvåket av POT, satt i Lund-kommisjonen midt på 90-tallet.
  • Nicolai Heyerdahl
  • Per Per Per Anders Johansen

Mandag kveld bekreftet Lund-kommisjonen at den hadde kjennskap til ulovlig avlytting av Arne Treholt . Dermed støtter kommisjonen det en tidligere spaner i POT fortalte gjennom Aftenposten om metodene som ble brukt mot Treholt før pågripelsen i januar 1984.

Men informasjonen ble ikke brakt videre av Lund-kommisjonen den gangen. Først nå — 14 år etter at rapporten ble laget - tar kommisjonen bladet fra munnen.

- Ikke tillagt særlig vekt

– Vi sendte ut denne erklæringen (bekreftelsen mandag kveld, red. anm.) fordi vi så at dette var momenter som kunne være viktige, men som ikke ble tillagt særlig vekt den gang, sier kommisjonsmedlem Berge Furre til Aftenposten.no.

– Men hvordan kunne Lund-kommisjonen unngå å legge vekt på Treholt-saken, som var Norges største spionsak?

– Det var ikke det vi først og fremst var interessert i den gang. Det viktigste var å se på ulovlig og politisk motivert overvåking.

– Har du forståelse for at man spør seg hva mer Lund-kommisjonen har oppfattet som perifert, når dere ikke nevnte videoovervåkningen av Treholt?

– Du stiller et vanskelig - og samtidig et lett - spørsmål å svare på. Vi har lagt til grunn det vi mente var riktig da vi ga informasjon. Verden er nå slik at det kunne bli forskjellige formuleringer. Den gang så vi ikke poenget med å gå inn på dette området.

– Ble dere også forelagt flere av påstandene som først nå har kommet opp om Treholt-saken, blant annet at det det kan være feil ved bildene av pengebeviset?

– Jeg tar ikke det på sparket her og nå. Du må huske at Lund-kommisjonens rapport var et stort dokument som ble laget for 20 år siden, og baserte seg på et meget omfattende materiale.

Les også

Qvigstad: – Svekker ikke bevisene i Treholt-saken

Fulgt omtalen nøye

Etter at Treholt-saken blusset opp har de tidligere kommisjonsmedlemmene fulgt debatten og presseomtalen nøye. Først etter at Gjenopptagelseskommisjonen bestemte seg for å se på Treholt-saken på nytt, valgte de tidligere kommisjonsmedlemmene å gå ut med det de visste.

– Når bestemte dere i Lund-kommisjonen dere for å gå ut med dette?

– Jeg opptattet dette som en prosess. Jeg holdt mye igjen i forhold til journalister om denne saken. Den som har hatt hovedstyringen om dette, er Ketil Lund. Vi konkluderte til slutt med at det var riktig å gå ut med dette, sier Furre.

Treholt fornøyd

Arne Treholt. FOTO: OLAV OLSEN

Fredag bestemte Gjenopptakelseskommisjonen seg for å undersøke Treholt-saken på nytt, bare to år etter at samme kommisjon avgjorde at saken ikke skulle fremmes for retten på nytt.Arne Treholt er fornøyd med at Lund-kommisjonen bekrefter opplysningene om ulovlig overvåkning.

— Vi er veldig glade for at denne bekreftelsen omsider er kommet.

Les også

  1. Treholt: Et viktig skritt videre

  2. Storberget ber om svar om Treholt-overvåking