Norge

Politiet har tatt ny DNA-prøve av Viggo Kristiansen

Oslo-politiet har tatt en ny DNA-prøve av Baneheia-dømte Viggo Kristiansen søndag. Det gikk greit for seg, opplyser Kristiansens støttespiller til NTB.

Viggo Kristiansen (t.v.) og hans far Svein Kristiansen kommer hjem til Kristiansand etter at Høyesterett avgjorde at han skulle løslates. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
  • NTB-Snorre Schjønberg

I tillegg til at Kristiansens DNA skal undersøkes på nytt, henter politiet ut DNA-prøver fra samtlige involvert i etterforskningen, sier Kristiansens støttespiller Terje Helland til NTB.

– Vi er fornøyd med DNA etterforskes skikkelig. Nå skal alle tilknyttet saken igjen DNA-testes, ikke bare Viggo Kristiansen, sier Helland.

Selve prøvetakingen foregikk søndag, i Kristiansens hjem. Kristiansen motsatte seg at Agder-politiet skulle gjøre dette, på grunn av hans erfaringer med dem.

– Politiet spurte om det var greit at de kom i dag ettersom politi fra Oslo uansett var på Sørlandet. Det sa han at var helt i orden, sier Helland.

Oslo politidistrikt ønsker ikke å kommentere saken.

Får støttemeldinger

Han sier Kristiansen ikke har opplevd noen ubehagelige hendelser etter at han ble løslatt.

– Snarere tvert imot. Familien får så mange henvendelser med støtte at de ikke klarer å ta unna alt. De er overveldet.

Kristiansen ble løslatt tirsdag etter nesten 21 år i fengsel i forbindelse med at straffesaken skal opp igjen på nytt i Borgarting lagmannsrett.

Han ble sammen med Jan Helge Andersen dømt for drap og voldtekt av Stine Sofie Sørstrønen (8) og Lena Sløgedal Paulsen (10) i friluftsområdet Baneheia i Kristiansand for 21 år siden.

Oslo politidistrikt har ansvaret for etterforskningen av den gjenåpnede straffesaken.

Stridstema

DNA har vært et av de store stridstemaene i saken.

DNA-bevis knyttet Jan Helge Andersen til drapet, men det ble aldri gjort lignende funn mot Kristiansen. Andersens vitnemål mot sin tidligere venn var som kjent viktig for at Kristiansen ble dømt.

Men det er blitt funnet mannlig DNA som ikke kunne stamme fra Andersen på jentene, og den aktuelle DNA-profilen er forenlig med 54,6 prosent av den mannlige befolkningen, deriblant Viggo Kristiansen.

(NTB)

Les mer om

  1. Baneheia