Drapet på Lene Sand i Berlin: Tiltaltes venn skal ha hjulpet til med å skjule drapet. Nå er også han tiltalt

Lene Sand (36) fra Mandal ble drept med syv knivstikk i galleriet Paradise Kultur Raum i Berlin i fjor sommer. To menn er nå tiltalt; en for drap, og en for å ha skjult spor og for å ha dumpet den døde kvinnen i elven Spree.

To menn skal ha fjernet gulvbelegget og malt veggene for å skjule blodsporene etter at Lene Sand ble drept i dette kunstgalleriet natten mellom 2. og 3. juni i fjor. En er tiltalt for selve drapet, en kamerat er nå tiltalt for etterfølgende bistand, blant annet med å dumpe den døde kvinnen i elven Spree.
  • Håkon Letvik
Funnet av den døde norske kvinnen førte til en omfattende politietterforskning i det som i tyske medier er omtalt som det mest groteske drapet i Berlin i 2015. Her blir den døde kvinnen fraktet vekk fra elvebredden hvor hun ble funnet ti dager etter at hun ble stukket til døde.

Den omfattende og grundige etterforskningen som Berlin-politiet har gjennomført etter drapet på mandalskvinnen har nå avdekket nye og groteske detaljer. Lene Sand var på besøk hos en venn i Berlin da hun brutalt ble drept.

En 39 år gammel mann opprinnelig fra Chile er allerede tiltalt for forsettlig drap på Sand.

Les også

Norsk kvinne drept i Berlin - 39 år gammel mann tiltalt

I denne kofferten ble den drepte norske kvinnen fraktet tvers gjennom Berlin. Bilder av kofferten i mediene bidro til at vitner meldte seg. Flere hadde sett mennene som nå er tiltalt trille koffferten fra åstedet til S-banstasjonen Wedding. Derfra gikk ferden ni stasjoner med forstadstoget til Treptower Park. Der ble kvinnen forsøkt senket i elven Spree.

Dette skal ha skjedd drapsnatten mellom 2. og 3. juni i fjor:

  • Lene Sand og hennes chilenske kunstnervenn gjorde innkjøp kort før midnatt i Kaiser's kolonialforretning i nabolaget.
  • Da de kom til kunstnerkneipen Paradise Kultur Raum begynte Lene Sand å lage mat.
  • Det oppstod en krangel om bagateller, blant annet om et TV-program.
  • Chileneren skal ha slått Lene Sand i ansiktet så hun falt overende på gulvet.
  • Deretter skal han ha holdt henne nede og stukket henne gjentatte ganger med kniv til hun døde.

Etter det Aftenposten erfarer skal en venn av chileneren ha vært til stede og vært øyenvitne til drapet. 39-åringen er nå tiltalt for etterfølgende bistand.

Venninne av sørlandskvinnen (36) som ble funnet drept i koffert: - At dette har skjedd, er helt uvirkelig
Denne heisen på S-bane-stasjonen Wedding skal de to tiltalte mennene ha brukt for å få den døde Lene Sand og trillekofferten opp på plattformen og inn på forstadstoget. Den døde ble fraktet vekk fra åstedet mellom fem og ti dager etter drapet.

Skiftet gulvbelegg, malte vegger

Han skal i de påfølgende dagene ha hjulpet til med å skjule spor, blant annet ved å bytte ut gulvbelegget som var fullt av blod.

De to mennene skal også ha malt veggene som var tilsølt av blod - alt for å skjule spor mens den døde kvinnen lå skjult bak noen tomme ølkasser i et siderom.

- Jeg kan bekrefte at to personer er tiltalt etter drapet på den norske kvinnen Lene Sand i Berlin i fjor sommer. En er tiltalt for forsettlig drap, den andre for etterfølgende bistand og for å ha forsøkt å skjule bevis, sier dommer Lisa Jani i kriminaldomstolen i Berlin. Straffesaken mot de to mennene vil komme her på sensommeren.

Kvinnen skal ha ligget død i galleriet i mellom fem og ti dager, mens kunstinteresserte gikk rundt og studerte kunstutstillinger og drakk øl og vin i de tilsammen ni rommene.

Dommer og talsperson Lisa Jani i Berlins kriminaldomstol bekrefter overfor Aftenposten at det er to tiltalte i rettsaken som kommer opp senere i høst, trolig i august eller i september.

De to tiltalte mennene skal ha blitt observert av vitner da de trakk den tunge trillekofferten med den døde Lene Sand hit til Wedding S-banestasjon, for så å reise med forstadsbanen ni stasjoner videre.

Flyktet, men ble pågrepet i Mexico

– Det er en chilener som er tiltalt for forsettlig drap på den norske kvinnen denne natten i juni i fjor. Han flyktet til utlandet, men ble pågrepet i Mexico 26. august i fjor. Mannen ble utlevert til Tyskland 11. mars 2016 og har siden sittet i varetektsfengsel, sier dommer Lisa Jani til Aftenposten.

Tiltalt for å fjerne spor etter drapet

Under obduksjonen ble det avdekket at den norske kvinnen var rammet av syv knivstikk i hodet, i magen, i venstre arm, i brystet og i hjertet.

Dommeren bekrefter nå at en venn av chileneren er tiltalt for etterfølgende bistand og for å ha forsøkt å hindre at chileneren ble stilt til ansvar for ugjerningen.

– Mannen er tiltalt for å ha hjulpet til med å fjerne spor etter drapet, og for å ha vært med på å fjerne den døde kvinnen. De skal ha lagt henne i en trillekoffert, som ble lagt inn i en større koffert. De skal også ha brukt en handlevogn fra et supermarked til å trille den døde, og de bragte henne med S-bahn til Treptower park, opplyser Jani.

Brukte betongfot for å senke kofferten

Ved Treptower Park i det tidligere Øst-Berlin ble avdøde forsøkt senket i elven Spree.

– Der skal de ha festet betongfoten fra et trafikkskilt til kofferten før den ble kastet i elven Spree, sier dommer Jani.

De to mennene som nå er tiltalt, fraktet den døde kvinnen i trillekoffert ni stasjoner med S-banen hit til Treptower Park i det tidligere Øst-Berlin. Her ble hun forsøkt senket i elven Spree og funnet først ti dager etter drapet i fjor sommer.

Kofferten ble liggende i elven Spree rett ved den svært populære parken i flere dager.

– Den ble så funnet av en tilfeldig forbipasserende, sier Jani.

Dommeren sier at drapet og det som skjedde etterpå er så spesielt og grusomt at det vekker oppsikt selv i millionbyen og hovedstaden Berlin.

Omfattende drapsetterforskning

Funnet av den døde førte til en omfattende drapsetterforskning. Politiet tok også mediene i bruk. Ti dager etter funnet av den døde kvinnen i Spree fant politiet ut hvem den døde var, hvor hun hadde oppholdt seg og hvem hun var sammen med da hun døde.

Domstolen skal nå bearbeide tiltalen fra påtalemyndigheten og godkjenne den, før det blir bestemt når rettssaken starter.

- At det nå er to tiltalte i denne saken viser enda tydeligere hvor brutal denne saken er. Lene Sand var forsvarsløs og ble også krenket etter at hun var død. Det må være et skjerpende forhold i saken. Jeg er svært fornøyd med at de som er ansvarlige for disse grusomme handlingene nå blir trukket til ansvar, bistandsadvokat Patrick Lundevall-Unger.

Rettssaken skal etter tysk lov starte senest seks måneder etter at den tilalte ble varetektsfengslet. Det betyr at rettssaken må starte senest 13. september.

Aftenposten har forgjeves forsøkt å få kommentarer til tiltalen fra de tiltaltes forsvarere.

Rettssak ved Europas største kriminaldomstol

– Rettssaken vil bli ført ved domstolen i Moabit, som er den største kriminaldomstol i i Europa. Det arbeider her 350 dommer, 350 statsadvokater og det blir gjennomført 300 rettssaker hver dag. Det passerer daglig 1500 mennesker inn gjennom sikkerhetskontrollen her hos oss, sier dommer Lisa Jani.

Ved noen husbåter på elven Spree ved Treptower Park ble den drepte Lene Sand funnet i en koffert. Ti dager tidligere ble hun stukket ihjel med syv knivstikk i en kunstnerkneipe i bydelen Wedding i Berlin. Nå er to menn tiltalt etter drapet.

Risikerer 15 års fengsel

Den drapstiltalte chileneren risikerer 15 års fengsel, men livstid hvis retten finner at det foreligger særdeles skjerpende omstendigheter. Vennen, som er tiltalt for å fjerne spor og kaste den døde kvinnen i elven, risikerer fem års fengsel for å ha motarbeidet rettsvesenet.

Mannen satt tidligere varetektsfengslet, men er nå løslatt frem til hovedforhandlingen.

Saken enda mer grusom

Bistandsadvokat Patrick Lundevall-Unger sier at de nye opplysningene om at enda en mann er tiltalt i forbindelse med drapet, gjør saken enda mer grusom.

– Det overrasker meg at det ikke er tatt ut tiltale for overlagt drap, eller mord, som er betegnelsen i Tyskland. Det er jo et grusomt utført drap på en hjelpeløs kvinne. Også etter sin død ble hun behandlet på en krenkende måte. At de også forsøkte å skjule sporene, fjernet den døde og behandlet henne på en svært krenkende måte, må telle med i skjerpende retning, sier Lundevall-Unger.

Lene Sands familie var i sjokk etter drapet, og sendte ut en pressemelding om hvordan tragedien hadde virket inn på dem:

«Vår skjønne unike Lene har brått og brutalt blitt revet fra oss. Hun var en vidunderlig sjel som vil bli savnet av mange. Vi er i sjokk og ber om forståelse for at vi trenger tid og ro til å ta vare på hverandre i sorgen».

Pårørende vil være til stede i rettssalen

Advokaten bistår Lene Sands mor og søsken, og vil være til stede og prosedere saken i domstolen i Berlin, siden han har både norsk og tysk advokatbevilling.

– Drapet har vært en voldsom påkjenning for de pårørende. De er likevel fornøyd med at tyske myndigheter har gjennomført en omfattende og grundig etterforskning, og at to tiltalte snart skal stilles for retten, sier bistandsadvokat Lundevall-Unger.

Flere av de pårørende planlegger å være til stede under rettssaken for å få visshet om hva som skjedde da Lene Sand ble drept.