Norge

Astra Zeneca får refs for vaksineuttalelse

Medisinsk fagdirektør Steinar Madsen i Legemiddelverket er sterkt kritisk til Astra Zenecas uttalelser om hendelsene med blodpropp hos vaksinerte.

Steinar Madsen er medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

  • NTB
  • Aftenposten

– Astra Zeneca har ikke grunnlag for å hevde at disse tilfellene ikke har noe med vaksinen å gjøre, sier Madsen til NTB.

Han sier han er overrasket over hvor bastant Astra Zeneca har uttalt seg om tilfellene av blodpropp hos personer som har fått selskapets koronavaksine.

Lørdag ble det kjent at tre personer er innlagt på Rikshospitalet med blodpropp etter å ha fått Astra Zeneca-vaksinen. Tilstanden til de tre betegnes svært alvorlig.

Det er fremdeles uklart hvorvidt det er noen sammenheng mellom de alvorlige blodpropptilfellene og vaksinen. I England er det satt 11 millioner doser av vaksinen uten at det er rapportert om uvanlige blodpropptilfeller.

De tre personene som er rammet av blodpropp får behandling på Rikshospitalet i Oslo. Foto: Geir Olsen

– Vi vet ikke om de har noe med vaksinen å gjøre. Men vi har heller ikke grunnlag for å si at de ikke har noe med vaksinen å gjøre, sier Madsen om blodpropptilfellene.

Han stempler selskapets uttalelser i saken som «uheldige».

Ingen økt forekomst

Christina Malmberg Hägerstrand, pressesjef i Astra Zeneca, skriver i en e-post til NTB at selskapet ikke kjenner seg igjen i kritikken.

– Pasientsikkerhet har høyeste prioritet hos oss, og en grundig gjennomgang av alle tilgjengelige sikkerhetsdata, inkludert disse hendelsene, pågår. Vi er forpliktet til å dele den informasjonen vi får frem, uten forsinkelse, skriver Hägerstrand.

Les også

11 millioner doser av Astra Zeneca-vaksinen er satt i England. Der er det ikke rapportert om uvanlige blodpropp-tilfeller.

– Uansett hva som ligger bak disse hendelsene, er det svært sørgelig når mennesker blir alvorlig syke, understreker hun.

Det Astra Zeneca tidligere har uttalt, er at en analyse av selskapets sikkerhetsdata ikke har vist tegn til økt risiko for blodpropp hos vaksinerte. Denne analysen bygger på opplysninger om meldte tilfeller etter at det er satt mer enn 17 millioner vaksinedoser.

Det er Astra Zenecas vaksine som har ført til bekymring. Flere land har midlertidig stanset vaksineringen med denne for å undersøke mulige alvorlige bivirkninger. Foto: HENRY NICHOLLS / X06612

– Faktisk er de rapporterte tallene for disse typer hendelser for Astra Zenecas covid-19-vaksine ikke større enn antallet som ville ha skjedd naturlig i den uvaksinerte befolkningen, sa Hägerstrand lørdag.

Søndag sendte selskapet på ny ut en pressemelding der de igjen understreker at det ikke finnes noe som tyder på at deres vaksine kan gi økt risiko for blodpropp.

Ser på enkelttilfellene

Madsen mener for sin del at det ikke er nok å se på statistikken alene.

Hvis du ser på de store tallene, er det nemlig helt riktig at det ikke er noe som tyder på at Astra Zenecas vaksine mot covid-19 gir økt antall blodpropper.

Les også

Fire personer som har tatt Astra Zeneca-vaksinen, har fått blodpropp eller hjerneblødning. Dette vet vi så langt.

– Men så har du enkelttilfeller, slik som disse fire tilfellene i Norge, som har helt spesielle sykdomsbilder. Det er en annen måte å drive legemiddelovervåking på, sier Madsen.

– De vil aldri slå ut i statistikken, for de er så få. Men fordi de er så alvorlige for dem som rammes, så må vi undersøke om de kan han noen sammenheng med vaksinen.

Pandemrix

Madsen er enig i at situasjonen kan ha likhetstrekk med vaksineringen mot svineinfluensaen i 2009 og 2010. Den gang viste det seg at vaksinen Pandemrix ga økt risiko for narkolepsi.

Men selve antallet var svært lavt: Det var snakk om ett til to tilfeller pr. 100.000 vaksinerte.

– Når du ser på epidemiologien, så vil disse tilfellene av narkolepsi kunne forsvinne i de store tallene. Men når du ser på hvert enkelt tilfelle og spør hvordan det oppsto, så får man et annet bilde, forklarer Madsen.

Les også

Hvis du er redd for blodpropp, bør du ta vaksine mot covid-19

– Det er dette som er viktig for oss nå. Dette er helt spesielle, sjeldne tilfeller der vi vil bruke store ressurser på å finne ut hva det var som skjedde, sier han.

Fire tilfeller i Norge

Frem til 10. mars var det ifølge Det europeiske legemiddelbyrået EMA meldt om 30 tilfeller av blodpropp blant i alt 5 millioner vaksinerte med Astra Zeneca-vaksinen i EØS-området.

Blodpropphendelsene førte torsdag til at Danmark pauset vaksineringen med Astra Zeneca-vaksinen. Flere andre fulgte raskt etter, inkludert Norge.

Her i landet er det så langt meldt om fire tilfeller av blodpropp hos vaksinerte. Én er død, mens tre ligger på sykehus.

– Ut fra det vi vet til nå, så var dette fire helt friske personer, sier Madsen.

– Disse pasientene blir nå undersøkt på alle tenkelige måter for å se om det er noe som kan sette oss på sporet av hva dette skyldes, sier han.

Les mer om

  1. Koronaviruset
  2. Legemiddelverket
  3. Norge
  4. Astra Zeneca
  5. Vaksine
  6. Koronaviruset