– SV vil ha høyere skatter

Partikilder sier de vil bryte regjeringens skatteløfte.

De rødgrønne regjeringskameratene Liv Signe Navarsete (Sp), Jens Stoltenberg (Ap) og Kristin Halvorsen (SV) har erklært at det samlede skatte- og avgiftsnivået ikke skal økes utover 2004-nivået.

Skattenivået kan bli et sentralt tema når regjeringen samler seg til budsjettkonferanse på Thorbjørnrud på Jevnaker søndag. SV kommer nemlig til å utfordre Arbeiderpartiet på det samlede skattenivået, skriver Dagens Næringsliv med henvisning til «sentrale SV-kilder». SV ønsker ifølge kildene økt skatt for å finansiere en vanskelig budsjettsituasjon.

Regjeringen gikk til valg i 2005 på at det samlede skatte— og avgiftsnivået her i landet ikke skulle økes ut over 2004-nivå. Løftet ble gjentatt i 2009, og deretter nedfelt i Soria Moria-erklæringen for inneværende periode.

Men i SV mener mange nå at det vil være politisk utålelig dersom regningen etter finanskrisen og rederienes skatteseier på 13 milliarder kroner skal betales gjennom for eksempel kutt i velferdsordninger eller dårligere kommuneøkonomi.

Parlamentarisk leder Bård Vegar Solhjell i SV kommenterer ikke opplysningene, men sier at han ikke vil utelukke noen ting.

Budsjettkonferansen legger hovedlinjene for statsbudsjettet for 2011. Finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) har allerede varslet at bruken av oljepenger må reduseres, i tråd med det handlingsregelen legger opp til.