Norge

Vollen-drapet: Juryen mener tiltalte var tilregnelig

Den tiltalte 16-åringen etter drapet på Vollen i 2014 var tilregnelig, har juryen i Borgarting lagmannsrett slått fast.

Det var første gang i norsk rettshistorie at et barn ble dømt til forvaringsstraff, da den 15 år gamle jenta ble domfelt i juni i fjor. Her, ved det nye ungdomsfengselet i Bergen, skulle jenta sone dommen.
  • NTB
  • Petter Winther

16-åringen er nå kjent skyldig i overlagt drap på miljøterapeut Miljøterapeut Anna Kristin Gillebo Backlund (30) ble drept på barnevernsinstitusjonen Små Enheter på Vollen i Asker natt til tirsdag 28. oktober 2014.

Den 30 år gamle kvinnen ble kvalt til hun mistet bevisstheten og deretter knivstukket 21 ganger.

Juryen brukte snaut to timer før den kom til en konklusjon i saken fredag.

  • Bakgrunn: - Drapet var planlagt, hevder politiet

Ble dømt til forvaring

Jenta ble det første barnet i Norge som ble dømt til forvaring: 26. juni 2015 ble hun dømt til forvaring i ni år med seks års minstetid i Asker og Bærum tingrett, etter å ha blitt kjent tilregnelig og skyldig i overlagt drap under særdeles skjerpende omstendigheter.

Hun anket straffeutmålingen på stedet, senere skyldspørsmålet også.

Statsadvokat Erik Førde før ankesaken etter drapet på Anna Kristin Gillebo Backlund som går for lukkede dører i Borgarting lagmannsrett tirsdag. Backlund ble drept 28. oktober 2014 mens hun var på jobb ved institusjonen Små enheter i Asker. Tiltalt i saken er en nå 16 år gammel jente. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Har vært innlagt siden forrige rettsak

Siden hun ble dømt i fjor sommer har hun vært innlagt på Sandviken sykehus i Bergen med diagnosen psykotisk.

Ankesaken i lagmannsretten har i hovedsak dreiet seg om drapet ble begått av en tilregnelig eller utilregnelig person. Både sakkyndige og vitner har fortalt om sine inntrykk av jenta som en med betydelige psykiske plager, trolig forårsaket av traumer og omsorgssvikt i barndommen.

Fagdommerne i lagmannsretten legger juryens begrunnelse til grunn.