Norge

Giktmedisin kan gi hjertesykdommer

Pasienter som bruker det omstridte legemiddelet Celebra anbefales å ta så liten dose som mulig, etter at studier i USA viser at brukerne kan ha en 3,5 ganger så stor risiko for å få hjerte- og karsykdommer.

  • Forf>
  • <forf>einar Haakaas <

Advarer. Statens legemiddelverk gikk i går ut med advarsler på sin hjemmeside etter at forsøket med Celebra i USA ble stoppet med umiddelbar virkning. De anbefaler at pasienter som bruker Celebra tar en så liten dose som mulig, og bare når det er helt nødvendig på grunn av smertene. Svenske legemiddelmyndigheter går enda lenger i sine advarsler. De fraråder nå pasienter med økt risiko for hjerte— og karsykdommer mot å bruke produktet.

Ytterligere tiltak

— Mandag skal vi på nytt vurdere hvilke råd vi gir dem som bruker denne medisinen i Norge. Det kan bli aktuelt å råde enkelte pasientgrupper til ikke å bruke denne medisinen. Først vil vi studere dataene nærmere, sier avdelingsoverlege Steinar Madsen i Statens legemiddelverk (SLM).Vioxx, som er en tilsvarende medisin, ble trukket fra markedene over hele verden i høst. Årsaken er at Vioxx viste seg å ha alvorlige bivirkninger i form av hjertesykdom og hjerneslag. Produktet tilhører samme medikamentgruppe som Celebra, såkalte COX-2-hemmere. Legemidlene brukes blant annet mot leddgikt og smerter i muskler og skjelett.- Det ser ut som om de samme problemene som rammet Vioxx nå rammer Celebra. Det er registrert en økning i tilfeller av hjerte- og karsykdommer. Forholdene rundt Vioxx ble avdekket i nøyaktig samme type studie som nå avbrytes med Celebra, sier Madsen.

- Alvorlig

— At de avbryter studien er at veldig alvorlig signal, sier Steinar Madsen i SLM på spørsmål om han tror produktet blir trukket tilbake.Det er ikke opplyst om noen har dødd etter studien med disse medisinene i USA. Legemiddelet er brukt på pasienter med polypper i tykktarmen for å motvirke utvikling av kreft. De negative resultatene er alarmerende.- De som fikk den høyeste dosen med Celebra hadde 3,5 ganger større risiko for hjerte- og karsykdommer enn pasienter som fikk narremedisin (placebo). Her må vi se på om risikoen er større enn nytten ved bruk av denne medisinen, sier Madsen.

Refset i går

Aftenposten skrev i går at legemiddelfirmaet Pfizer, som markedsfører Celebra, får kraftig refs fra sin egen bransjeforening Legemiddelindustriforeningen. "Celebra, et sikkert alternativ", skrev legemiddelfirmaet i et brev til norske leger. - Et overtramp som svekker tilliten til industrien, mener Legemiddelindustriforeningen.Pfizer er også idømt 150 000 kroner i gebyr for markedsføringen av Rådet for legemiddelinformasjon Informasjonsdirektør Grethe Aasved i Pfizer Norge hadde i går ikke flere kommentarer om stopp i studien med Celebra enn pressemeldingen sendt ut fra selskapet i New York. Aftenposten var i går i kontakt med selskapet, men fikk ingen kommentarer derfra før avisen gikk i trykken.

Les mer om

  1. Helse