Aftenposten lanserer KI-basert stemme som kan lese opp alle artikler

En klonet stemme gjør det nå like lett å lytte til Aftenpostens artikler som å lese dem.

Allerede nå kan du lytte til mange av Aftenpostens artikler på mobilen.

I de fleste artikler, inkludert denne, finner du nå en avspillingsknapp. Ved å klikke på denne vil en stemme som tilhører podkast-programleder Anne Lindholm lese opp hele artikkelen for deg.

Dette er mulig takket være teknologi basert på kunstig intelligens (KI), som er trent opp med stemmeklipp av tusenvis av ord og setninger. Selv om teknologien fortsatt er i utvikling, har vi nå valgt å gjøre lydavspillling tilgjengelig for alle Aftenpostens lesere.

Anne Lindholm har lest inn flere tusen setninger hentet fra tidligere artikler fra Aftenposten. Dette er grunnlaget for at det nå finnes en klonet versjon av hennes stemme.

Et tydelig brukerbehov

Prosjektet baserer seg på en klar trend. Det blir stadig større konkurranse om brukernes oppmerksomhet, og hver enkelt blir mer bevisst egen skjermtid. Samtidig har lydformatet hatt en enorm vekst. Andelen nordmenn som lytter til podkast månedlig eller oftere, økte fra 24 prosent i starten av 2017 til 43 prosent i slutten av 2020. I USA har lytting blant yngre brukere økt med 214 prosent fra 2014 til 2022. Lyd er allerede det foretrukne mediet for nyheter. Aftenpostens egne abonnenter forteller oss at de skulle ønske de rakk å lese flere artikler per dag.

Ifølge den store podkastrapporten fra 2022 er dokumentarer og historier fra virkeligheten blant det mest populære podkastinnholdet. Samtidig foretrekker de fleste å lytte til norsk innhold. Vi har også lært fra våre abonnenter at de savner et rikere lydtilbud innenfor dokumentarsjangeren.

Når all journalistikk nå blir tilgjengelig som lyd, tror vi enda flere vil få utbytte av å abonnere på Aftenposten.

– Kan gi nye grupper tilgang til journalistikk

Samtidig kan Aftenpostens klonede stemme gi nye grupper i samfunnet tilgang til journalistikk de aldri har hatt tilgang til tidligere. Ikke minst vil de som har lesevansker nå få lettere tilgang til alt innholdet vårt.

Ifølge organisasjonen Dysleksi Norge har 5-10 prosent av befolkningen dysleksi. Dette betyr at så mange som 270 000 til 540 000 barn og voksne synes lesing kan være vanskelig.

Gjennom å tilby lytting som et alternativ til lesing bidrar Aftenposten til et mer åpent og inkluderende samfunn der alle har tilgang til den samme informasjonen.

Stemmen vil bare bli bedre og bedre

Siden vår stemme baserer seg på kunstig intelligens, vil det være ord som den ikke er trent på å uttale korrekt, men dette retter vi opp kontinuerlig. Når en feil er rettet opp, vil ordet uttales korrekt i alle fremtidige artikler der det samme ordet forekommer.

Skriv til oss på tilbakemelding.lydartikler@schibsted.com om du hører ord som burde vært uttalt på en annen måte.

De første ukene vil det også være mulig for dem som ikke er abonnenter å teste vår klonede stemme, så del gjerne Aftenpostens artikler med en venn som ikke er abonnent.