Norge

UDI: Vil bygge brakkebyer for opptil 3000 asylsøkere i Sør-Norge

Det kom 8800 asylsøkere til Norge i oktober. Nå vil myndighetene bygge brakkebyer for asylsøkere i tilknytning til de store byene i Sør-Norge. - Vi har begynt å se på konkrete steder, sier UDI-direktør Frode Forfang.

 • Andreas Bakke Foss
  Andreas Bakke Foss
  Journalist

Bare i forrige uke kom det 2365 asylsøkere til Norge. I oktober rundt 8800, nesten 4000 flere enn måneden før.

— Vi er i en krevende situasjon og vi må forberede oss på en situasjon hvor tallene vil øke de nærmeste ukene, sa UDI-direktør Frode Forfang da han møtte pressen for å informere om asylsituasjonen mandag ettermiddag.

Vil opprette brakkebyer i Sør-Norge

Der ble det også kjent at myndighetene i de siste ukene har jobbet med planer for å sette opp brakkelandsbyer i tilknytning til de største byene i Sør-Norge.

— Det vi tenker er å etablere leirer med anleggsbrakker med opptil 3000 beboere i samme leir. Vi ønsker å legge disse leirene i nær tilknytning til større byer fordi det krever en viss infrastruktur å kunne etablere så mange plasser på ett sted, sier Forfang.

Velkommen til Norges mest isolerte mottak:

Les også

I desperat mangel på overnattingsplasser er tusen asylsøkere inn i ødemarka eller høyt til fjells.

Saken fortsetter under bildet

Brakkebyer kan være en rask og effektiv måte å huse et stort antall mennesker på. Under Melkøya-utbyggingen ved Hammerfest ble 1300 arbeidere huset i en brakkeby. Nå vil UDI huse asylsøkere på samme måte.

Til Aftenposten sier UDI-direktøren at han nå går ut med planene for å forberede kommunene på hva som kommer.

— Vi har ikke gått i konkret dialog med noen kommuner ennå, men vi har begynt å se på konkrete steder som kan være aktuelle å bruke. Neste skritt blir dialog med de berørte kommunene, sier Forfang.

Han vil ikke tallfeste hvor mange brakeleirer de vil sette opp.

-Vi snakker om opptil flere, sier han, og legger til at det er vanskelig å si hvor lang tid det vil ta å få på plass brakkeleirene.

— Vi håper vi har startet før jul, og vil fortsette utover vinteren. Jeg ser ikke for meg at vi tar alle på én gang, sier Forfang.

Han vil ikke si hvilke byer som først vil få brakkeleirer, men håper på en god dialog med kommunene.

— Dette er løsninger med et stort omfang, så vi er veldig opptatt av å ha en god dialog med de berørte kommunene.

Alle snakker om syrerne. Men nå er det afghanerne som strømmer inn i Europa:

Les også

Skoleklasser i Kabul tømmes – flykter til Europa

Vurderer å leie inn skip i Nord-Norge

I Nord-Norge vil UDI nå vurdere å leie inn passasjerskip i tilknytning til havner. Forfang opplyste at UDI har jobbet med brakke— og skipsplanene en stund.

— Det tar noe tid å bestille slike ting og få det på plass. Det som kanskje vil gå raskest er løsninger med skip. Dette er ting som vi har jobbet med noen uker fordi vi så at asyltallene var på vei oppover og at vi var nødt til å jobbe med perspektiver som innebar mye høyere antall asylankomster enn det vi så for en måned siden, sier UDI-direktøren.

Under pressekonferansen mandag sa UDI-sjefen samtidig at det er en stor tilleggsutforring for UDI å finne driftsorganisasjoner som kan drifte disse løsningene.

— Det vi jobber intenst med nå er å finne operatører, både blant frivillige og kommersielle, som kan hjelpe oss med å drifte ulike mottaksløsninger. Vi merker at markedet for dette blir strammere og strammere etter hvert som tiden går og vi får flere mottak, sier Forfang.

- Bare i forrige uke kom det 2365 asylsøkere til Norge. Månedstallene for oktober ligger på cirka 8800 asylsøkere, sa Frode Forfang, UDI-direktør på en pressekonferanse om asylsituasjonen mandag.

Flyktninger som kommer til Norge må i langt større grad få midlertidig opphold, mindre i lommepenger og i mindre grad mulighet for å hente familiemedlemmer hit. Det er Frps viktigste krav:

Les også

Dette vil Frp gjøre for å stanse strømmen av asylsøkere til Norge

— En utfordring å informere kommunene

På pressekonferansen sa Forfang at det er en utfordring å informere berørte kommuner og lokalsamfunn i god tid før det etableres mottaksplasser.

— Vi prøver så godt vi kan å informere berørte kommuner i forkant av at vi etablerer et mottak. Men å tenke seg at vi skal ha lange og gode prosesser i forkant, er helt umulig i en slik situasjons om vi er i nå. Det vil gå fort. Det vil for mange kommuner gå altfor fort og det er veldig vanskelig for oss å si at det kommer til å bli bedre i tiden som kommer, sa Forfang mandag.

Saken fortsetter under grafikken

Nå kommer flest fra Afghanistan

Helt inntil nylig har det vært flest asylsøkere til Norge fra Syria. Ifølge Forfang, ser de nå en utvikling der Afghanistan overtar den plassen.

— Afghanistan er nå i ferd med å overta for Syria som det største opprinnelseslandet. I forrige uke var Afghanistan det største landet, både generelt i Norge, men også over Storskog. Situasjonen for kort tid siden var at Syria var desidert størst. Siste uken var det vesentlig flere fra Afghanistan enn fra Syria, sier Forfang.

På spørsmål om prognosene for antall asylankomster neste år, svarte Forfang som han tidligere har gjort:

— Det er nesten umulig å spå hva som skjer neste år. Vi tror hverken på det ene eller andre tallet for neste år. Vi sier at det bare er høyst usikkert, sier UDI-direktøren.

— Vi har jo ulike scenarioer. Det ene er å gange ukestallene som er nå med 52 og se hvilket tal som kommer da. Det andre er at det skjer nå så mye politisk i flere EU-land og i EU og i forholdet mellom EU og Tyrkia. Det kan skje ting i forholdet mellom Norge og Russland som kan påvirket dette i betydelig grad. Det øker usikkerheten i hva som kan skje neste år, sier Forfang.

Hør Thomas Hornburg i ukens podkast Aftenpodden, som tar for seg de politiske konsekvensene av tilleggsbevilgningen og endringene i asylreglene her. Hør og abonner via Itunes på telefonen dinher. Eller via desktopher.

Les også

 1. Regjeringen foreslår kutt i asylsøkernes «lommepenger»

 2. Hareide advarer Frp mot å utfordre asylavtalen

 3. AS Norge får tidenes språkregning

 4. Norske kommuner må bosette 60.000 flyktninger på to år

 5. Tre konkrete Frp-krav for å stoppe strømmen av asylsøkere

Les mer om

 1. Migrantkrisen i Europa