Norge

Ekspertene advarer mot mer sovepiller

Det har vært en kraftig økning i antall nordmenn som bruker sovemedisiner. To ferske undersøkelser viser at medisinen kan ha motsatt effekt.

Mennesker må sove. Men for allle er det ikke like enkelt. Er sovepiller da en god løsning?
  • June Westerveld
    June Westerveld

— Vi har nå funnet ut at sovemedisinen Imovane, som er den mest brukte i Norge, fører til en reduksjon av den dype søvnen, såkalt "slow-wave-søvn", sier Børge Sivertsen, professor i klinisk psykologi ved Universitetet i Bergen og seniorforsker ved Folkehelseinstituttet. Han har ledet de to studiene som har gjort disse funnene.

I den ene sammenlignet de effekten av søvnterapi med bruken av sovemedisin. Gruppen som gikk til terapi hadde en økning av den dype søvnen. I den andre studien så de på en gruppe pasienter som har brukt sovemedisinen i mer enn ett år daglig, og fant at de hadde en nedgang i den dype søvnen.

- Selv om de som bruker medisinen ofte sover sammenhengende blir søvnen lettere og de blir ikke skikkelig uthvilt, sier Sivertsen.

Aftenposten i går

400 000 bruker sovemedisinEn av tre nordmenn rapporterer at de til tider sliter med søvnen, og tallet er økende.

Samtidig øker antallet som bruker sovemedisin. I fjor var det over 400 000 nordmenn som brukte sovemedisin, det tilsvarer 8 prosent av befolkningen. Syv år tidligere var tallet 342 000, noe som tilsvarte 7 prosent av befolkningen.

Uopplagt og sliten

Julie Stephensen Roland (28), som fortalte om sine søvnproblemer i Aftenposten i går, har forsøkt det meste av sovemedisiner. Hun sliter med å sovne om kvelden, og blir liggende i flere timer og gruble.

28-åringen kjenner seg godt igjen i at sovemedisiner ikke nødvendigvis gjør at man føler seg mer opplagt på dagen.

— Jeg har merket at jeg kan føle meg like sliten etter en natt med lite søvn, som etter en natt hvor jeg har sovet igjennom på sovemedisin, sier hun.

Les også

Søvntyver ødelegger natten

Ond sirkel

— De som bruker sovemedisin over lang tid kommer inn i en ond sirkel. Kroppen venner seg til medisinen, og de trenger stadig større doser for å få en virkning. Samtidig får de dårligere søvn, og det går igjen ut over dagfunksjonen deres, sier Sivertsen.

Han forteller at utenlandske undersøkelser har vist at sovemedisiner er assosiert med trafikkulykker.

- Årsaken kan være nettopp det vi har funnet nå, at tap av dyp søvn gjør noe med dagkonsentrasjonen.

Sivertsen er bekymret for utviklingen hvor stadig flere tyr til sovemedisin, og understreker at slike medisiner ikke bør brukes over lang tid.

- Man fraråder sammenhengende bruk i mer enn tre uker. Jeg mener det kan være fornuftig å bruke sovemedisiner hvis det handler om å komme seg igjennom en livskrise, noe som gjør at man absolutt ikke klarer å sove i en kort periode. Men bruker man det for lenge kan man lett bli avhengig og effekten forsvinner, sier han.

june.westerveld@aftenposten.no

  1. Les også

    Bedre søvn med alderen

  2. Les også

    Lyset på, ingen hjemme

  3. Les også

    Eksperter: Ingen vidunderkur for søvnløse barn

NYsøvnproblemer.ai

Mest lest akkurat nå

  1. 1
    A-MAGASINET
    Publisert:

    – Jeg savner utenforskapet

  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5