Norge

Stort steinras sperrer E18 i Larvik: – Det er bare flaks at det ikke har gått liv

Store steiner falt fredag kveld ut på E18 ved Bommestadkrysset i Larvik. Veien er sperret i begge retninger, og det er fare for nye ras.

Det er store mengder stein som har rast over veien.
 • Wenche Fuglehaug Fallsen
  Journalist
 • NTB
Nyhetsbrev Få oversikten over ukens viktigste saker i Aftenpoddens nyhetsbrev.

Det er fare for at nye deler av fjellpartiet ved E18 ved Bommestad i Larvik skal rase ut. Veivesenet vet ikke når veien kan gjenåpnes for trafikk kom det frem under et pressemøte lørdag formiddag.

– Den foreløpige konklusjonen til geologene som har undersøkt fjellet, er at det er usikre masser der som må tas ned. Vi vurderer nå om det lar seg gjøre mekanisk eller om vi må sprenge, sier seksjonssjef Trond Haugstad for drift og vedlikehold i Statens vegvesen.

Det er skiltet omkjøring i begge retninger. All trafikk sørover på E18 omdirigeres fra Bommestad til riksvei 40.

Trolig er ingen tatt

Nødetatene ble varslet om raset fredag kveld klokken 22.45. Det er ingenting som tyder på at mennesker eller biler ble tatt i raset, men politiet kunne natt til lørdag ikke være sikre. Rasstedet var da ikke gjennomsøkt.

– Det er bare flaks at det ikke har gått liv. Det er veldig store steiner. Hadde dette skjedd på et annet tidspunkt ville det vært mye mer trafikk der, sier operasjonsleder Andre Kråkenes i Sør-Øst politidistrikt til TV 2.

Det er en såkalt fjellskjæring som er rast ut. Dette er et parti der det er skåret/sprengt ut plass til veien gjennom fjellet, og på denne måten har det oppstått en fjellvegg langs veien.

– Politiet som kom til stedet kort tid etter at raset gikk sier at det ikke er noen indikasjon på at noen er tatt av raset. Men politiet kan heller ikke avkrefte dette helt sikkert før veien er ryddet, sier Trond Haugstad.

– Priser meg lykkelig over at ingen er omkommet

Veivesenet regner med å kunne åpne nordgående løp for trafikk i begge retninger relativt raskt. Men grunnet usikkerhet rundt fjellmassene på stedet, blir sørgående løp bil holdt stengt inntil videre.

Samferdselsminister Jon Georg Dale (Frp) sier det aller viktigste er at ingen menneskeliv gikk tapt i det massive steinraset.

Samferdselsminister Jon Georg Dale (Frp) fotografert i forbindelse med en trafikkontroll 7. desember.

«Jeg priser meg lykkelig over at ingen er omkommet eller skadet», skriver Dale i en e-post til NTB.

«I første omgang er det viktig å få åpnet for trafikk igjen på veien, slik at folk kommer seg trygt frem dit de skal i dag. Det jobber Statens vegvesen iherdig med å få til. Deretter er det viktig å få vite konkret hva som har skjedd, og det evalueringsarbeidet ligger hos Statens vegvesen. Jeg holdes løpende orientert», skriver Dale.

Veivesenets Vestfold-sjef Tore Kaurin sier det er for tidlig å antyde noe om årsaken til raset som skjedde bare to år etter at veien åpnet for trafikk. Det er en tilsvarende fjellside langs veien helt ned til Larvik, kom det frem under presseorienteringen.

– Hvis det viser seg at årsaken er av en slik art at vi må gjøre tiltak, så må vi selvfølgelig gjøre det. Men inntil vi vet årsaken, gjør vi ikke noe mer, sier Kaurin.

Det er store dimensjoner over steinmassene som har falt over motorveien.

Det var Statens vegvesen som bygget den syv kilometer lange E18-strekningen fra Bommestad til Sky i Larvik. Anleggsarbeidene startet høsten 2013, og veien ble åpnet i mai 2018.

NAF kritiske til at dette kunne skje

NAF mener alle kortene må på bordet for å finne ut av hvordan det store steinraset på E18 ved Larvik kunne skje på en kun to år gammel hovedvei.

– Hvordan et stort ras kan skje på en nybygget hovedvei er uforståelig. Folk må kunne stole på at nye veier er rastrygge. Her må alle kortene på bordet for å finne ut hva som er årsaken, sier kommunikasjonssjef Camilla Ryste i Norges Automobil-Forbund til NTB.

– Dette er alvorlig. Ras er dessverre ikke uvanlig på norske veier, i snitt er det over 2.300 skred og ras hvert år. Altfor mange kjører med hjertet i halsen på sine lokalveier. Eventuelle tiltak for å sikre at dette ikke skjer igjen må komme raskt, sier Ryste.

Les også

 1. Nasjonal rassikringsgruppe frykter pris trumfer sikkerhet i veiutbygging

 2. E16 stengt på grunn av steinras

 3. Bil truffet av steinras – en person skadet

 4. E39 åpnet etter steinras i Masfjorden

Les mer om

 1. E18
 2. Larvik
 3. Ras
 4. Trafikk
 5. Statens vegvesen