Norge

Tollere åpnet koffertene til to svensker: Fant 184 000 piller.

Tirsdag gjorde tollere på Oslo lufthavn det største beslaget av tramadol noensinne.

I fire kofferter hadde de to svenskene fått plass til 184 000 piller med reseptbelagte, smertestillende medisiner. Foto: Tolletaten

  • Morten Schwencke
    Morten Schwencke
    Journalist i Aftenposten

Da tollerne åpnet de fire koffertene til to svenske passasjerer tirsdag, fant de 184 000 piller med tramadol. Legemiddelet er et smertestillende opioid som ligner på morfin.

– Tollbeslaget tyder på at det er et omfattende misbruk av denne typen reseptbelagt legemiddel i Norge og er en bekymringsfull beslagsrekord og samtidig et fremvoksende samfunnsproblem, sier tolldirektør Øystein Børmer i en pressemelding.

Børmer advarer mot bruken av legemiddelet, som Tolletaten ser en betydelig økning i antallet beslag av. I 2017 ble det beslaglagt nær 300 000 slike piller. Hittil i år teller imidlertid tollerne 560 000 beslaglagte piller.

Slik lå mange av pillene pakket i koffertene til de svenske passasjerene. Foto: Tolletaten

– Vi vet at det dør flere av sterke smertestillende medikamenter i Norge enn av heroin i Norge ifølge tall fra Folkehelseinstituttet i 2016.

De to passasjerene hadde startet reisen i Kenya og er overlatt til politiet.

Opplever smugling av tramadol fra Kenya

De to passasjerene hadde startet reisen i Kenya og er overlatt til politiet.

– Vi har også tidligere opplevd at de store beslagene av tramadol skjer på reisende med fly fra land i Afrika.

Det sier opplyser seksjonssjef Tor Fredriksen i tollkontrollen på Oslo lufthavn i pressemeldingen. Tollerne har også beslaglagt store antall tramadol ved grenseovergangen på Svinesund. De gjør også mange beslag på de reseptbelagte pillene i postforsendelser.

Les mer om

  1. Toll
  2. Narkotika
  3. Luftfart