Norge

Assange-bilde tatt ned

Assange-bildet på Nygårdshøyden i Bergen forsvant igjen 2. påskedag.

To andre bilder har dukket opp på stedet etter at motivet av Julian Assange ble fjernet.
  • Hilde Olsen Aalvik

(Bergens Tidende): Mandag ble det enda mer drama rundt Assange-bildet på Nygårdshøyden i Bergen. Ved 10-tiden forsvant hele gatekunsten. BT har sett en video der to personer tar med seg noe som ser ut til å være Assange-bildet. Tilbake står en plakat og et innrammet bilde, skriver Bergens Tidende.

Det hele begynte natt til påskeaften. Da hang gatekunstneren AFK opp et bilde av Wikileaks-grunnlegger Julian Assange.

Bildet hang der gatekunstneren plasserte det omdiskuterte bildet av Sylvi Listhaug på samme tid i fjor.

Lørdag ettermiddag brøt det ut krangel, da noen begynte å fjerne bildet. De ville selge bildet og gi det til veldedige formål.

– Folk fryktet at de ville selge bildet for egen vinning, ikke donere det bort, fortalte en som var til stede.

Les også

Assange-bilde kom opp i natt

BT har fått en video som viser at en kvinne setter igjen et av disse bildene på gatehjørnet. Videoen viser også en mann som bærer vekk det som trolig er gatekunsten av Assange. De to personene var på stedet med en bøtte og så ut til å ha det travelt med å komme seg vekk i formiddag.

Ved 16-tiden samme dag, valgte aktivistene å snu etter at AFK og Gategalleriet la ut en kommentar om aktiviteten på Facebook.

«AFK og Gategalleriets holdning til dette er at det er uheldig og ikke ønskelig at gatekunst blir tatt ned og solgt på auksjon, uavhengig hvor god sak det måtte være», skrev Gategalleriet i kommentaren.

Kristian Eik fra Loddefjord var en av dem som prøvde å ta ned Assange-bildet.

Han dro til byen sammen med flere andre for å løsne det fra veggen i krysset Hans Holmboes gate og Fosswinckels gate ved Nygårshøyden.

– Jeg fryktet det skulle bli tagget eller ødelagt på andre måter. Vi vil ta bildet ned å aksjonere det bort, enten til inntekt for Wikileaks eller nettsiden Resett.no. Det er de som er de beste forsvarerne for pressefriheten, sa Eik til BT lørdag ettermiddag.

Mens de holdt på å lime på plass bildet, skal en ukjent mann plutselig ha gått bort til bildet og revet det i to. Flere frivillige kom til med pensler og lim for å hjelpe til med å reparere det allerede omstridte kunstverket.

Les også

  1. Assange-bilde kom opp i natt

  2. Krangel om Assange-bilde

Les mer om

  1. Julian Assange
  2. Sylvi Listhaug
  3. Gatekunst
  4. Bergen