Norge

- En avslutning på denne forferdelige uken

Diedrik Willem Kolff, sjef for Gardermoen flystasjon hvor fire av de fem omkomne etter Hercules-ulykken hørte til, gleder seg til å fly igjen.

Diederik Willem Kolff foran flagget som vaiet på halv stang for å minnes de fem som omkom forrige torsdag. Foto: Arild Færaas

 • Arild Færaas

Generalmajor Finne Kristian Hannestad tenner lys under minneseremoni på Gardermoen flystastasjon etter havariet til Hercules-flyet «Siv». Foto: Scanpix

En snau time etter at rundt 600 medsoldater og ettterlatte hedret de fem som omkom forrige torsdag ved Kebnekaise, har Kolff nettopp snakket med en del av de pårørende. Han er sjef for 135 luftving – sjef for Gardermoen flystasjon og var sjefen for fire av de fem omkomne

— For meg var dette en viss form for avslutning på denne forferdelige uken. Og slik tror jeg mange av de pårørende også føler det. Det var veldig emosjonelt, sier Kolff om minnestunden på Gardermoen flystasjon torsdag formiddag.

Nesten nøyaktig en uke etter den fatale flyturen som skulle gå fra Evenes til Kiruna spiller Ole Edvard Antonsen trompet og Helene Bøksle synger for oberstløytnant Truls Audun Ørpen (46), kaptein Bjørn Yngvar Haug (40), kaptein Siw Robertsen (45), kaptein Steinar Utne (35) og kaptein Ståle Garberg (42).

– Alle er berørt

Mange representanter fra Forsvaret var til stede under torsdagens mineeseremoni. Foto: Reuters

Levningene som er funnet er ikke identifisert ennå. Det er ingen bårer på denne minnestunden, men mange tårer.Med flagget vaiende på halv stang på den ene siden av hangaren og sola strålende på den andre siden, står hundrevis av soldater i giv akt til ære for de fem flyverne, mens mange av de etterlatte sittende holder rundt hverandre og tørker tårer.

— Vi er samlet her for å hedre og vise vår dype respekt for de som ga sitt liv i tjenesten for Norge, sier Finn Kristian Hannestad, luftforsvarssjef med kraftig ekko ut i hangaren.

- Gleder seg til å fly igjen

Det var ingen av kollegene i 335-skvadronen som var tilgjengelige for Aftenposten torsdag, men Kolff forteller at kollegene til de omkomne har vært på vingene og at det har gått fint.

— På mandag hadde vi bare to maskiner (i tillegg til styrtede «Siv» var ett fortsatt på Evenes), så jeg spurte hvem som var villige til å fly igjen. Da rakte alle opp hendene.

I tillegg til at flyverne var oppe på øvingsturer tirsdag, var også skvadronen på Jan Mayen onsdag med forsyninger. Også teknikere som hører til skvadronen har vært i lufta.

Trompetisk Ole Edvard Antonsen spilte under seremonien. Foto: Scanpix

Selv har ennå ikke Kolff hatt tid til å fly. — Det gleder jeg meg til. Jeg gleder meg alltid til å fly, men det blir nok ekstra spesielt nå.

Luftvingesjefen vil også skryte av støtten de har fått.

— Det har vært helt fantastisk støtte fra resten av luftforsvaret. Og vil berømme spesialsoldatene som med eget liv som inns­­ats lette etter kollegene våre.

- Vanskelig å beskrive sorgen

Lars Christian Aamodt, oberst og sjef for 137 luftving ved Rygge holder også tale under minnestunden og viste til at ”nasjonen føler med dere”. Han var sjef for Steinar Utne.

— Det er vanskelig å finne ord som kan beskrive sorgen.

Les også

- Ingenting tyder på at det ernoe galt med Hercules-flyene

Etter minnestunden sier Aamodt til Aftenposten at han mente det var en sterk og verdig sermoni. Han forteller også at hans folk ved Rygge har bidratt i redningsarbeidet etter ulykken forrige torsdag.

— Det føltes meningsfullt for dem som var med. Men nå er nok mange glade for å være hjemme igjen. Men vi sørger og er leie oss ennå. Vi har mistet en solid offiser og en super medarbeider, sier han.

Gode ord om soldatene

Finn Kristian Hannestad, generalinspektør for Luftforsvaret, fortalte gode ord om alle de fem omkomne under seremonien. Dette er noe av det han trakk fram:

 • Steinar Utne – en dyktig offiser og glad i mennesker
 • Truls Audun Ørpen – en ledertype, intelligent oggledesspreder
 • Ståle Garberg – en rolig og stødig fyr med naturligautoritet
 • Siw Robertsen – eventyrer, dyktig og blid,
 • Bjørn Yngvar Haug – med en positiv innstilling til alt, enman kunne stole på og den som lo høyt.

Etter de fine ordene tente Hannestad et lys for de døde også ett minutts stillhet. Og kanskje passende nok var den eneste lyden som kunnehøres et fly som takser utenfor.

Les også

Tvinges til å stanse letingen på Kebnekaise

Også sjefsprest for Luftforsvaret, oberstløytnant Jan IngeRingsby, holdt minneord over de døde.

– Mange av oss var samlet her på Gardermoen og fulgte søketminutt for minutt, mens nyhetene som kom inn ble stadig dårligere. I dag er visamlet for å uttrykke vår omsorg og medfølelse. Det er en dag for sorg, smerteog skrik, sa Ringsby.

Relevante artikler

 1. NORGE

  Statsadvokaten i New York går av etter anklager om fysiske overgrep

 2. NORGE

  Stoltenberg: - Noe av det vi ser er skremmende

 3. NORGE

  – Det var våre verdier som vant

 4. NORGE

  Knut Olav Åmås' favoritter

 5. NORGE

  Broren til løslatte Kjartan Sekkingstad: – Jeg er glad og lettet

 6. NORGE

  Nå starter påskerushet hjem fra fjellet