Skei Grande får det som hun vil

Venstre-leder Trine Skei Grande nevnte likevel ikke samarbeidsspørsmålet med ett eneste ord i sin landsmøtetale som innledet Venstres landsmøte på Fornebu i går. Hun er nemlig trygg på at hun får det som hun vil.

Trine Skei Grande gikk rett i strupen på statsminister Jens Stoltenberg under sin tale til Venstres landsmøte fredag.

Skei Grande vil ha en borgerlig regjering, aller helst en ny "Bondevik II-regjering" bestående av Venstre, Høyre og KrF.

Går ikke det, vil Skei Grande likevel ikke stille seg i veien for at det dannes en ren Høyre-Frp-regjering.

Dermed er det klart at Lars Sponheims gamle linje om å blokkere enhver regjering der Frp deltar – som trolig bidro sterkt til Venstres katastrofevalg i 2009 – er endelig død og begravet.

Hull på byllen

Debatten om regjeringssamarbeid har rast i Venstre siden Unge Venstre i oktober i fjor stakk hull på byllen og sa det som – inntil da – var helt uhørt i Venstre-sammenheng: Et nesten samstemmig Unge Venstre-landsmøte slo da fast at Venstre utmerket godt kan både samarbeide og regjere sammen med Frp.

På landsstyremøtet for seks uker siden forsøkte Trine Skei Grande å roe bekymrede partiveteraner etter Unge Venstres landsmøtevedtak – og samtidig forsøke å sette punktum for debatten. Hun sa at det ikke var realistisk at Venstre sitter i samme regjering som Frp, men at Venstre vil bidra til en borgerlig regjering hvis det blir borgerlig flertall.

Og slik blir det, etter det Aftenposten erfarer, selv om vedtaket gjøres først søndag.

Veteraner for Ap

Og det selv om 34 partiveteraner, med tidligere miljøvernminister Guro Fjellanger i spissen, har samlet seg om en resolusjon som også åpner for at Venstre kan støtte en Ap-regjering etter valget.

De mest Frp-vennlige på Venstres landsmøte har bestemt seg for at de kan leve godt med partilederens forslag.

— Egentlig er det et veldig bra forslag. Det er vidt nok til at vi strekker ut en hånd, og vi slamrer ikke med dørene, sier Unge Venstre-leder Sveinung Rotevatn.

Han er spesielt glad for at forslaget ikke utelukker at Venstre kan gå i regjering med Frp – hvis eventuelle forhandlinger etter valget skulle tilsi det.

Partiveteranene aksepterer også Skei Grandes linje, får Aftenposten bekreftet, selv om det i går kveld ble levert inn et justeringsforslag med marginale endringer til Skei Grandes forslag.

Men veteranene vil akseptere at Venstre kan bidra til at det dannes en Høyre-Frp-regjering.

Venstre-lederen gikk til frontalangrep på Regjeringen i sin tale til landsmøtet, og angrep spesielt Ap for asylpolitikken og fattigdomspolitikken.