Norge

Kjøpmann dømt for å ha brukt ulovlig arbeidskraft

35-åring fikk åtte måneders fengsel.

  • Nicolai Heyerdahl

I nesten ett år hadde den nå dømte 35-åringen fem personer fra Nepal i jobb i sine matbutikker — på tross av at han visste at de ikke hadde arbeidstillatelse. Det fastslår Romerike tingrett i en dom som ble avsagt før helgen.

I tillegg har han gjort seg skyldig i å utnytte ytterligere to personer uten arbeidstillatelse ved flere anledninger, en av dem fra Pakistan, den andre fra Nepal.

Stoppet på toget

Politiet kom på sporet av virksomheten ved flere Joker og Spar-butikker på Romerike og i Oslo i juni i fjor. En av dem som jobbet ulovlig hos 35-åringen, ble stoppet på toget uten ID-papirer.

Etter hvert gikk etterforskerne gjennom hennes telefon, og fant frem til butikkeieren.

Gjennom kontroller i butikkene, kunne politiet observere flere av de ansatte uten arbeidstillatelse, mens de utførte sine plikter i Spar-uniformer. Retten mener fem av nepaleserne jobbet i rundt ti måneder for butikkeieren.

Romerike tingrett fastslår at lønnen lå under tariff, og de ansatte jobbet ifølge vitner ofte doble skift. Som gjenytelse fikk de penger rett i hånden, pluss muligheten til å bo gratis i rom tilknyttet butikkene.

I tillegg ble de ansatte tilbudt å ta med seg mat som var gått ut på dato.

Før helgen ble 35-åringen dømt til fengsel i åtte måneder. Han ble frikjent på ett av punktene, men dømt for brudd på utlendingsloven ved å ha brukt de syv som ansatte i sine butikker.

Dommerne i tingretten mener de arbeidstillatelsene som ble lagt frem under rettssaken, er falske.

- For streng straff

ifølge mannens forsvarer Petter Bonde erkjente 35-åringen grov uaktsomhet på flere punkter. Denne uken vil de avgjøre om dommen ankes.

- Han sier at han har mottatt arbeidstillatelser fra disse personene. Han innrømmer at han burde ha foretatt nærmere undersøkelser rundt gyldigheten av arbeidstillatelsene, men han innrømmer ikke forsett. Min oppfatning er at han har blitt uriktig dømt på flere av postene, og at han under enhver omstendighet har fått for høy straff, sier Bonde til Aftenposten.no.

Advokaten mener også at det er gjort et urimelig stort poeng ut av at de ansatte fikk gamle matvarer som en del av godtgjørelsen.

— Min klare oppfatning er at han har betalt disse personene et sted mellom 15 og 22-23.000 kroner i måneden i lønn. I tillegg har de fått tilbud om å ta seg med mat fra butikken, først og fremst utgått brød, på lik linje med de norske ansatte, sier han.

Inndrar stort beløp

Politiinspektør Jan Eirik Thomassen opplyser at samtlige arbeidere som ble tatt under aksjonen, søkte asyl i Norge.

Thomassen er fornøyd med at retten langt på vei har fulgt aktoratets straffepåstand, og at 35-åringen ble dømt til å tåle en inndragning på 668.000 kroner.

Dette er penger retten mener var gevinst av å ha de utenlandske arbeiderne ansatt for en billig penge.