Norge

Overgrepssiktet risikerer 21 års fengsel i Norge

Oslo-politiet har siktet 45-åringen som sitter fengslet i Gambia, for gjentatte alvorlige overgrep mot en gutt under 10 år.

Den norske 45-åringen fotografert på vei inn til et av mange rettsmøter i Bundung Magistrates Court i Gambia.
  • Svend Ole Kvilesjø

Den norske 45-åringen ble i fjor høst og i vinter siktet for to nye forhold, som omfatter seksuelle overgrep mot to mindreårige gutter i Oslo.

Politioverbetjent Kari-Janne Lid. (FOTO: POLITIET)

— Vi har nylig hatt et nytt og utfyllende dommeravhør med den ene gutten. Etter det som fremkom i avhøret, utvider vi nå siktelsen mot mannen, sier politioverbetjent Kari-Janne Lid, leder av sedelighetsavdelingen i Oslo politidistrikt, til Aftenposten.no.Mannen siktes etter straffelovens paragraf 195, for gjentatt seksuell omgang - som i denne saken likestilles med voldtekt - mot et barn under 10 år.

- Siden gutten var så ung, og overgrepene skal ha skjedd gjentatte ganger, er strafferammen på inntil 21 års fengsel, understreker Lid.

Mannen, som opprinnelig er fra Telemark, har tidligere sonet to dommer for seksuelle overgrep mot barn i Norge. Blant annet er han dømt for mer enn 100 overgrep mot sin egen sønn, som da var mindreårig.

Sitter fengslet i Vest-Afrika

I desember i fjor ble 45-åringen pågrepet i Gambia i Vest-Afrika, etter en bekymringsmelding fra norsk politi.

Da gambisk politi aksjonerte mot mannens bolig i kystbyen Brufut, fant de ham inne på soverommet, sammen med seks gutter i alderen tre til ti år. Mannen har siden sittet i varetekt og er tiltalt for seksuelle overgrep mot alle de seks barna.

Rettssaken startet på nyåret, men er gjentatte ganger blitt avbrutt og utsatt, på grunn av ulike årsaker.

Ifølge tiltalen risikerer mannen inntil 14 års fengsel i Gambia om han blir dømt.

Den norske 45-åringen ble pågrepet i sitt eget, selvbygde hus i kystbyen Brufut i Gambia i desember i fjor. Da hadde han seks små gutter i sengen. FOTO: SVEND O. KVILESJØ og SCANPIX

Vurderer å etterlyse ham

Norge har ingen utleveringsavtale med Gambia.

— Men om han skulle bli løslatt fra varetekt, eller han slipper løs etter eventuelt å ha sonet en dom i Gambia, vil vi vurdere å etterlyse ham og be om at han blir pågrepet og sendt til Norge. Dette som følge av at han er siktet for en svært alvorlig forbrytelse i Norge, sier Kari-Janne Lid til Aftenposten.no.

Ønsker å se overgrepsbilder

Da mannen ble pågrepet, fant politiet to bærbare datamaskiner og en rekke minnekort- og minnepenner i mannens bolig i Gambia. Mannen skal både ha fotografert og gjort videoopptak av overgrepene mot de små guttene.

Gambisk politi har tidligere sagt at «det er bilder i det beslaglagte materialet som vil være interessante for norsk politi». Dette er blitt tolket dit hen at mannen også kan være i besittelse av overgrepsbilder mot europeiske barn.

— Vi har nå sendt en ny anmodning til gambiske politimyndigheter, der vi ber om å få kopiere det beslaglagte bildematerialet, sier Kari-Janne Lid.

Hun svarer bekreftende på spørmål om det nå kan bli aktuelt for norsk politi å reise til Gambia for å avhøre nordmannen.

— Klart det er mye mer aktuelt nå, på grunn av den alvorlige siktelsen. Men om - og når vi kan få til et avhør av siktede, tilrettelagt av gambisk politi, er det for tidlig å si noe om, avslutter hun.

Advokatene Sigurd Klomsæt og Sheriff Marie Tambadou representerer den overgrepssiktede nordmannen i henholdsvis Norge og Gambia. Dette bildet ble tatt da de besøkte klienten i fengselet i Banjul onsdag 5. januar. FOTO: SVEND OLE KVILESJØ

— Påvirker straffesaken i Gambia dramatisk

— En dramatisk utvikling i saken, sier 45-åringens forsvarer siden 2002, advokat Sigurd Klomsæt, til Aftenposten.no.

— Og jeg registrerer at informasjonen om den alvorlige siktelsen blir gitt meg fra Aftenposten, og ikke direkte fra poltiiet. Dette innebærer at jeg igjen må ta kontakt med Fylkesmannen i Oslo og Akershus, og tingretten, for å få dekket kostnadene ved å reise til Gambia for å ha nye samtaler med min klient, sier han.

Advokat Klomsæt var i Gambia i tre døgn i begynnelsen av januar. Da fikk han møte klienten i varetektsfengselet to ganger. Fylkesmannen dekket i ettertid, under tvil, advokatens utgifter til reisen. Senere har Klomsæt fått flere avslag på søknader om å besøke klienten i Gambia.

Klomsæt sier han lenge har hatt den oppfatning at det har vært tett kontakt mellom norske og gambiske politimyndigheter på høyt nivå.

— Nå vil jeg igjen kreve innsyn i denne dokumentasjonen, som jeg tidligere er blitt nektet å se.

- Påvirker dette den pågående straffesaken i Gambia?

— Ja, på en dramatisk måte. Vi vet jo at slike opplysninger påvirker domstoler. Og nå kan påtalemyndigheten i Gambia dokumentere at det er de sterkeste anklager mot mannen, også i Norge.

Dommeren i rettssaken i Gambia har bestemt at saken skal føres for lukket rett, siden det dreier seg om overgrep mot mindreårige barn. Journalister får heller ikke følge saken i retten.

Den overgrepssiktede nordmannen har siden nyttårsaften sittet i varetekt her, i Mile 2 - fengselet ved Gambias hovedstad Banjul. (FOTO: AFTENPOSTEN)

Les også

  1. Barnevernet lot overgriperen fortsette misbruket

  2. - De sier bare at vennen min har gjort noe slemt mot barna våre

  3. Dommeren tidoblet kausjonssummen

  4. Gambia: Fikk opplest tiltalen uten advokat og tolk tilstede