Norge

- Svenskene er mer effektive jobbsøkere

Studiestart er rett rundt hjørnet, og konkurransen om de beste ekstrajobbene er i gang. Informasjonskonsulent i Unginfo mener nordmenn kan lære av svenskene.

Sébastien Coquoz (25) mener en relevant jobb er det viktigste når han skal søke arbeid ved siden av studiene.

 • Frøydis Braathen
  Frøydis Braathen
  Journalist

Les også:

Husleie. Mat. Klær. Studentfester. Alt koster, og for mange studenter strekker ikke studielånet til. Løsningen er ofte en ekstrajobb, som i tillegg til penger gir en ny erfaring på CV-en.

Sébastien Coquoz (25) er en av studentene som stopper opp utenfor Karrièresenteret, som ligger på Blindern, for å sjekke oppslagstavlen der stillinger er utlyst. Han skal ta en mastergrad som omhandler menneskerettigheter, og drømmejobben er en organisasjon eller et senter som arbeider med dette.

— Som student trenger jeg penger, men et relevant arbeid er likevel viktigere, mener han.

Coquoz er fra Sveits, men snakker norsk etter å ha bodd i Norge som barn. Med norsk kjæreste håper han å få innpass på det norske arbeidsmarkedet.

Klesbutikk og café

Ved Unginfos kontor i Oslo møter også mange unge opp for å få hjelp til å finne en jobb. De fleste som kommer hit er i aldersgruppen 18 til 25 år, og informasjonskonsulent René Brunsvik forteller at det er mange som ønsker å jobbe i klesbutikker eller caféer.

— De som kommer innom oss har ofte ikke begynt på utdannelsen ennå. Mange skal ta et friår hvor de jobber for å spare opp penger, mens andre trenger en ekstrajobb ved siden av skolegang.

- Jobb i klesbutikk eller café er veldig populært og konkurransen er høy. Vi pleier å orientere om at det er mange jobber i sykehjem og barnehage, sier Brunsvik.

Svenske ungdommer møter derimot opp med 50 CV-er og går rundt til butikker og caféer for å presentere seg.
René Brunsvik, Unginfo

Svenskene effektive jobbsøkere

Brunsvik sier også mange svenske ungdommer kommer innom for å få råd. Han mener norske ungdommer kan lære mye av dem.

- Norske ungdommer bruker som regel lang tid på å skrive en søknad og CV for å få alt helt korrekt, og så søker de på en jobb og setter seg ned og venter. Svenske ungdommer møter derimot opp med 50 CV-er og går rundt til butikker og caféer for å presentere seg. Det er helt tydelig at det er en mer effektiv metode for å få jobb, sier Brunsvik.

- Vær deg selv

Han sier også at mange unge synes det er vanskelig at man må skrive formelle søknader, og at de tror de må oppføre seg veldig formelt når de skal møte en potensiell arbeidsgiver.

— Tilbakemeldingene fra arbeidsgivere vi er i kontakt med er imidlertid at det viktigste er at du er deg selv, at du er motivert og har en klar stemme, sier Brunsvik.

På Karrièresenteret ved Universitetet i Oslo merkes trykket av studenter som etter sommeren har startet jakten etter en jobb ved siden av studiene – som helst både skal være relevant og gi gode penger i lommeboken.

— Relevant arbeidserfaring og god lønn er de to ønskene som helt klart står øverst på listen til studenter som oppsøker oss, sier Gisle Hellsten, leder for Karrièresenteret og en av Aftenpostens jobbeksperter.

- Studiene først

Han ramser opp advokatkontorer, konsulentjobber og praktikantstillinger ved ambassadene som de mest etterspurte arbeidsplassene blant studentene.

Hellsten understreker at det er lurt å skaffe seg relevant erfaring mens man studerer, men at jobben ikke bør gå utover studiene.

- Sett alltid studiene først. Det er viktig å gjøre seg ferdig med graden. Det har også arbeidsgivere forståelse for, sier Hellsten.

 1. Les også

  Sommerjobb blant edle dråper

 2. Les også

  Sommervikarer da eurokrisen brøt ut

 3. Les også

  Dette bør du vite før jobbintervjuet

Relevante artikler

 1. KARRIERE

  Ekspertene svarer: Dette er feilen flest gjør når de søker jobb

 2. KARRIERE

  Hun har søkt titalls stillinger, men får ikke jobb. Jobbeksperten har særlig ett råd.

 3. KARRIERE

  Sliter du med jobbsøknaden? Dette kan du droppe å ta med

 4. KARRIERE

  Seks punkter må med i en CV. Her er den ultimate guiden

 5. KARRIERE

  10 tips: Slik gjør du deg attraktiv på LinkedIn

 6. OSLOBY

  Fredrik (20) har søkt nesten 200 jobber - uten hell