Norge

Breivik ulovlig isolert i to uker

Retten kan ikke isolere noen i mer enn to uker i første fengslingsmøte. Likevel ble Anders Behring Breivik isolert i fire uker.

Tingrettsdommer Kim Heger innrømmer at fengslingskjennelsen inneholdt en feil.

 • Jenny Sandvig

Les også:

I Oslo tingrett 25. juli ble terrorsiktede Anders Behring Breivik ilagt fullstendig isolasjon i fire uker, frem til 22. august.

Etter loven er det imidlertid bare adgang til å isolere i maksimalt to uker ved første fengslingsmøte.

Det betyr at den terrorsiktede fra 5. august har sittet ulovlig isolert i Ila fengsel og forvaringsanstalt. Totalt fikk han to uker lengre isolasjon enn loven tillater.

Tingrettsdommeren som hadde saken innrømmer overfor Aftenposten at det ble begått en feil under fengslingsmøtet, som gikk for lukkede dører.

— Det er riktig at fengslingskjennelsen inneholder en feil etter høyesterettspraksis som ingen var kjent med i rettsmøtet, sier tingrettsdommer Kim Heger.

I 2005 slo Høyesterett fast at det ikke er adgang til å isolere noen for mer enn to uker i første fengslingsmøte. Høyesterett skriver at ordlyden i isolasjonsbestemmelsen bare åpner for fire ukers isolasjon «ved forlengelse av en allerede besluttet isolasjon».

Retten kan altså ikke ilegge fire ukers isolasjon før tidligst i andre fengslingsmøte. Heger sier han først ble gjort oppmerksom på kjennelsen fra Høyesterett for noen dager siden.

For å sikre ny vurdering

Begrunnelsen for at det gjelder to ulike lengstefrister for første og andre fengslingsmøte er at situasjonen ofte er uavklart idet noen pågripes.

— I løpet av den første tiden vil etterforskningen ofte gi bedre grunnlag for å vurdere behovet for isolasjon. For å sikre at det blir foretatt en ny vurdering relativt kort tid etter pågripelsen, skal retten derfor ikke isolere for mer enn to uker første gang, sier Thomas Horn, stipendiat ved Juridisk fakultet ved Universitetet i Oslo. Horn skriver doktoravhandling om isolasjon i varetekt.

Det var politiet som begjærte isolasjon i fire uker. Politiadvokat Christian Hatlo viser til at de fikk medhold i tingretten.

— Ordlyden i loven er vel litt uklar der, sier Hatlo.

- Men høyesterettspraksis er jo soleklar?

— Det kan godt være.

Kjennelsen fra Oslo tingrett ble ikke anket. Forsvarer Geir Lippestad forklarer det slik:

— Klienten ønsket ikke noen anke.

Ettersom ankefristen nå er utløpt, vil isolasjonen av Behring Breivik stå seg frem til nytt fengslingsmøte fredag. Her har politiet begjært forhåndslukking av møtet og fire nye uker i isolasjon. Politiet viser til at det er fare for bevisforspillelse. Hatlo sier at ved å vise til bevisforspillelsesfaren oppnår politiet samtidig at pressen kan utelukkes fra fengslingsmøtet.

De to ukene Behring Breivik har sittet ulovlig i isolasjon kan få betydning for om retten mener ytterligere fire uker i isolasjon er forholdsmessig og dermed lovlig. Den siktede har gitt uttrykk for at han synes det er tungt og vanskelig å sitte isolert.

 1. Les også

  Vil kle seg i snippkjole under fengslingsmøtet

 2. Les også

  Breivik krever å få møte i retten

 3. Les også

  Varetektsfengslet i åtte uker

 4. Les også

  - Det er åpenbar grunn til varetekt

 5. Les også

  Advokatfullmektig skal forsvare terrorsiktet

Flere artikler

 1. NORGE
  Publisert:

  Politiet vil ha Manshaus i isolasjon – leter fortsatt etter medhjelpere

 2. NORGE
  Publisert:

  Draps- og terrorsiktede Philip Manshaus får forklare seg for åpen rett

 3. NORGE
  Publisert:

  To nye uker med full isolasjon for Philip Manshaus

 4. NORGE
  Publisert:

  Varetektsfengsles for fire uker

 5. NORGE
  Publisert:

  Manshaus fengslet for fire nye uker

 6. NORGE
  Publisert:

  Moren (44) avviser at drapet skal ha et hevnmotiv