Norge

Flere hundre fulgte Tamta (23) til graven i Georgia

Den georgiske presidenten talte i begravelsen til Tamta Lipartelliani (23), som mistet livet på Utøya.

Foto: Shakh Aivazov

Les også:

Tragedien i Norge har fått stor oppmerksomhet også i Georgia. President Mikhail Saakasjvili holdt minnetale for den unge kvinnen under den georgiskortodokse seremonien.

Presidenten la vekt på at det som skjedde var en tragedie både for Norge og Georgia. Han trakk fram at han selv bodde i Norge i en periode og at han alltid har hatt inntrykk av landet som et fredfylt sted. Men overalt i verden kan det totalt uventede skje, påpekte Saakasjvili.

– Tamta var en ung og engasjert person. Hun var en del av Georgias fremtid, men ble revet bort, sa presidenten.

Vakker seremoni

Lipartelliani gjestet Utøya på vegne av Sosialistisk Ungdom i hjemlandet. Hun dro til Utøya sammen med en venninne, og de to holdt tett sammen under oppholdet. Venninnen overlevde tragedien.

– Det var en vakker og verdig seremoni, sier internasjonal sekretær i Arbeiderpartiet og politisk rådgiver i Utenriksdepartementet, Signe Brudeset, til NTB. Sammen med ambassadøren til Aserbajdsjan, Erling Skjønsberg, representerte hun Norge i begravelsen.

Les også:

– En jente som tok ansvar

I sin tale minnet ambassadør Skjønsberg hvordan Tamta Lipartelliani kom til Norge for å delta i politiske diskusjoner og ta del i den glede og aktivitet som karakteriserer Utøya.

– Hun var en av Georgias fineste ungdommer, en jente som bestemte seg for å ta ansvar og gjøre en forskjell i samfunnet. Hun kom for å dele sine fremtidsdrømmer og planer med alle sine venner i Norge, sa Skjønsberg.

Tamta Lipartelliani ble trukket fram som dyktig og en kommende leder for ungdomsorganisasjonen Sosialistisk Ungdom. Etter besøket på Utøya skulle hun delta på en fredskonferanse i Berlin, som hun selv var initiativtaker til.

Rafal bisatt i Irak

20 år gamle Jamil Rafal Mohamad Jamil ble bisatt i Erbil i Irak lørdag. Jamil var irakisk statsborger, men hadde bodd i Eigersund siden 2010.

Det holdes en egen minnestund for henne på Dalane videregående skole mandag. Iraks ambassadør til Norge Sundus Omar Ali og forsvarsminister Grete Faremo (Ap) vil være til stede.

 1. Les også

  Behring Breivik ville flykte i stjålet fly fra Utøya

 2. Les også

  Slik ble Norge forandret

 3. Les også

  - Noen må ha hjulpet til

 4. Les også

  Liket etter georgisk terroroffer brakt til hjemlandet

 5. Les også

  Fikk beskjeden de fryktet mest

Relevante artikler

 1. NORGE
  Publisert:

  Maren Ueland ble drept i Marokko. I dag ble hun bisatt.

 2. NORGE
  Publisert:

  Tom bakke på årets 22. juli-markering på Utøya

 3. SPORT
  Publisert:

  Minneord fra broren: "Du var alt for oss, du er alt for oss"

 4. NORGE
  Publisert:

  Medelever og lærere minnes avdøde Johanne Zhangjia Ihle-Hansen (17)

 5. KULTUR
  Publisert:

  Maryam Iqbal Tahir: Rasisme mot utenlandsadopterte tas ikke på alvor

 6. NORGE
  Publisert:

  Hun ble enke som 22-åring. Da startet enda en kamp.