Norge

Behring Breivik hevder han solgte falske vitnemål

Terrorsiktede Anders Behring Breivik (32) har forklart i avhør at han finansierte terroraksjonene ved å selge falske diplomer til amerikanske universiteter over internett.

  • Ntb

I avhør har Breivik hevdet at han omsatte for ti millioner kroner, og at han tjente totalt seks millioner kroner på netthandelen, melder NRK.

— Det er litt uklart for meg hva dette foretakskonseptet gikk ut på. Men det virker som han har solgt vitnemål eller diplomer til amerikanske statsborgere og tjent relativt godt på dette, sier Geir Lippestad til NRK.

Ifølge forsvareren skal Breivik ikke ha solgt falske vitnemål til nordmenn.

— Forretningsideen gikk ut på å selge såkalte diplomer fra forskjellige amerikanske universiteter til utlandet. Han sier selv at disse var laget på en slik måte at alle kunne forstå at de ikke var ekte. De var ment å brukes hvis man for eksempel ønsket å gjøre stas på en person, sier Lippestad.

32-åringen har gjentatte ganger forklart politiet om hvordan han skaffet penger til terroraksjonene, og politiet har så langt ikke tatt ham i løgn.

— Vi ettergår dette så godt vi kan. Jeg ønsker ikke gå i detalj på hva han forklarer. Jeg kan bekrefte at han har tjent millioner, sier politiadvokat i Oslo Christian Hatlo til NRK.

— Vi har så langt ikke tatt ham i noen løgn, men så har vi heller ikke gått dypt inn og boret i dette med økonomi, sier Hatlo.