Norge

Flest klager på fuktighetskrem

... men det er hårfarging som gir de største plagene.

To av tre kvinner og én av to menn har hatt ubehag, plager eller skade etter bruk av kosmetikk og toalettartikler. Foto: CORBIS

  • Mona W. Claussen
    Mona W. Claussen
    Journalist

Det går frem av den aller første rapporten fra det tre år gamle registeret for bivirkninger ved bruk av kosmetiske produkter.

Ordningen er etterlengtet. For to av tre kvinner og en av to menn har hatt ubehag, plager eller skade etter bruk av kosmetikk og toalettartikler i Norge, viser en undersøkelse Statens institutt for forbruksforskning har gjort for Mattilsynet.

Blemmer og svie

Nærmere 60 prosent av produktene farmasøyter og leger har rapportert, er vanlige fuktighetskremer.

Videre på klagelisten finner vi solkremer/selvbruningskremer (12,5 prosent), produkter for hårfarging/-bleking/permanent og hårpleie (10,8 prosent) og renseprodukter (9,2 prosent).

De vanligste bivirkningene er eksem, hevelser, blemmer og svie.

Versting-serie

Omtrent hver femte melding som har kommet inn til bivirkningsregisteret, gjelder fuktighetskrem, solkrem, renseprodukt og øyesminke fra én og samme produktserie, fastslår forskerne bak rapporten.

— Selv om de meldte bivirkningene er av varierende alvorlighetsgrad, gir antallet meldinger en grunn til å se nærmere på denne produktserien, konkluderer forsker Berit Granum og professor Martinus Løvik.

- Hvilke produkter dreier dette seg om?

— Det kan vi ikke opplyse om før Mattilsynet har gått en runde med produsenten, sier Berit Granum til Aftenposten.no.

- Er det spesielle stoffer folk skal være på vakt mot?

— Nei, vi har faktisk ikke klart å peke på ett eller flere spesielle problemstoffer, sier Granum.

Farlig hårfarge

Permanent hårfarge er det produktet som har gitt flest alvorlige reaksjoner.

— Personer som utvikler allergi mot hårfarge, får ofte symptomer som eksem, rødhet, blemmedannelse og kløe i hårkanten, i ansiktet og på halsen, opplyser Granum.

- De kan også få kraftig hevelse spesielt i pannen og rundt øynene. Symptomene opptrer som regel ett til to døgn etter hårfargebehandlingen og kan vedvare i fra rundt en uke til flere måneder.

Les også

  1. Innlagt på sykehus etter hårfarging

  2. Pass på hvilke leker du kjøper til jul

  3. Havner på sykehus med allergi

Les mer om

  1. Helse