Norge

Oslos brannstige er for kort

Begrenset stigehøyde skapte problemer for brannvesenet lørdag. Brannslukning over 8. etasje er vanskelig i en by med etasjefeber.

Den begrensede stigehøyden skapte store utfordringer for brann- og redningsetaten lørdag kveld.
  • Lone Lohne

Strekkoderekken reiser seg i Bjørvika, bygninger som vil romme opp mot 10.000 arbeidsplasser og rundt 500 boliger. Dette med en kotehøyde på 67 meter.

Men til tross for at Oslos bebyggelse bare blir høyere, har ikke brannvesenet mulighet til å heise utstyr og mannskap høyere enn 32 meter.

Les også

Loftsetasje helt nedbrent i Oslo sentrum

- Det er ikke til å legge skjul på at maskinstigen er for kort. Vi har god dekning inntil 8. etasje, for da får vi også litt overhøyde. På lørdag kom vi rett og slett ikke godt nok til, sier brigadesjef Jan-Erik Andersen i Brann— og redningsetaten.

Brannen i Smalgangen 24 startet i 12. etasje og spredte seg svært raskt, særlig grunnet sterk vind. Det tok flere timer før brannvesenet fikk kontroll på brannen, og etterslukkingen varte til søndag kveld.

Må bruke røykdykkere i høyden

Mellom 20 og 30 røykdykkere var på plass, og de gjorde den største jobben. Dersom Oslo Plaza hadde blitt utsatt for brann måtte disse ha gjort hele jobben.

- Det er enormt arbeidskrevende for røykdykkerne å ta seg opp alle etasjene. Det tar tid å få vann opp gjennom trappeløp, når en i tillegg bærer tungt utstyr, sier Andersen.

Helikopterslukking er en mulighet, men brukes pr. i dag bare til skogbranner. En lengre stige vil ifølge brigadesjefen være for vanskelig å frakte i Oslo.

- Det handler om fremkommelighet. Er stigen høyere, vil den også øke i vekt og volum. Det klarer ikke Oslos trange gater, sier han.

Brannen førte til en nedbrent loftsetasje, totalskadede leiligheter i 11. etasje, røyk og vannskader i mange etasjer nedover.

Mange av de rundt 50 evakuerte beboerne i bygget får fremdeles ikke flytte inn igjen. Enkelte vil ikke ha muligheten til det, i månedsvis.

Etterforskerne streiker

I tillegg til høydeproblemer skulle tilfeldighetene ha det til at hele politiets branngruppe er tatt ut i streik.

Miljøkrimsjef Gro Smogeli avfeier all dramatikk og sier at etterforskningen ikke skal lide på grunn av streiken.

- I slike akuttfaser setter vi sammen en gruppe på tvers av avdelingene, det er vanlig. Den nåværende krimgruppen består av kompetente personer, fastslår hun.

I går startet branngruppen med vitneavhør, mens krimteknikerne begynte med åstedsundersøkelser. De kan ennå ikke si noe om årsaken til brannen.

Beboerne i 11. etasje reagerer på beredskapen

Et sort soverom, knuste kopper strødd over hele kjøkkenet og smeltet glass. Det var synet som møtte Alla Radyeva mandag, dagen etter storbrannen i Smalgangen 24 på Grønland.

Hun og mannen bor i 11. etasje, rett under bodene og glassterrassene, der brannen utviklet seg lørdag kveld.

- Vi satt og så på TV omtrent halv ti, da jeg plutselig kjente røyklukten, sier hun.

En time senere var ekteparet evakuert, og brannvesenet på plass i og utenfor blokken.

Mannskapet som ikke kom høyere opp med brannslukningsutstyret enn knappe 30 meter, i høyde med leiligheten i 11. etasje.

Kunne vært spart

- Det var helt forferdelig å stå på gaten og se at brannen aldri sluknet. Det er mulig at leiligheten vår kunne blitt spart dersom brannvesen kom bedre til, sier Radyeva.

Hun antar at leiligheten ligger slik til at vinden har kastet røyk og flammer inn i leiligheten deres. I går fikk hun og mannen se den brannskadede leiligheten.

Dette hotellrommet er Kjell Aage Møll (f.v.), André Moshølen og Hilde Moshølens hjem inntil videre. Leiligheten deres i 11. etasje er nedbrent, og de har ennå ikke fått komme inn og se den.

- Vi har jobbet og spart opp til ny komfyr og TV. Nå er alt ødelagt. Det verste var den tette luften og ekle lukten. Og gulvet. Parketten hadde løsnet på grunn av vannet, og det var som å gå i en sump, sier hun.

Nå sitter Radyeva i resepsjonen på Oslo Plaza, der alle beboerne som ønsker har fått tilbud om å bo inntil videre.

Ingen brannalarm

Det samme gjør naboene fra brannblokken. Leiligheten deres er totalskadet, halve smeltet, og de har av sikkerhetsmessige hensyn ikke fått lov til å se på den ennå.

Kjell Aage Møll og André Moshølen forlot leiligheten i 22-tiden, og et kvarter senere sto taket i brann.

- Vi fikk en telefon om gå inn på VG Nett, og der så vi med skrekk leiligheten vår i full fyr, sier Møll.

De hadde ikke hørt noen brannalarm da de tok heisen ned, men er sikker på brannen må ha startet allerede da.

- Det ble aldri utløst noen brannalarm i bygget, sier Hilde Moshølen oppskaket.

André hadde lagt seg til å sove på sofaen, men ble vekket av Møll.

- Dersom han ikke hadde blitt vekket, ville han kanskje ikke vært her i dag, sier Hilde.

Skulle det begynne å brenne høyere opp enn 32 meter i Oslo Plaza vil brannvesenet få et problem. Kun røykdykkere brukes over denne høyden.