Norge

Leserstorm om dusjvegger som eksploderer

  • Christine Gulbrandsen
- Heldigvis slapp vi fra dette uten større personskader enn kutt på føtter og armer, sier Stian Lauritsen. På ett sekund var glassdøren i dusjen i millioner av biter.
  • Det skal ikke skje, men skjer likevel, sier glassmester.

Les også:

Etter at Aftenposten tirsdag skrev om dusjveggen av glass som eksploderte i Sverige, har avisen fått en rekke henvendelser fra nordmenn som har opplevd det samme.

— Det skjedde på et sekund. Jeg skulle ut av dusjen og tok i døra for å gå ut. Poff! - så var det glass utover hele rommet. Det var veldig ubehagelig, sier Stian Lauritsen fra Jessheim til Aftenposten.

Dusjdøren eksploderte for et halvt års tid siden og førte heldigvis ikke til større personskader enn kutt på føtter og armer.

- Utrolig skremmende

Søndag skjedde det samme hjemme hos Elin Winge Sætervik fra Oslo.

— Vi kjøpte to dusjdører av merket Polar, en på 70 centimeter og en på 80. Vi installerte den ene på 70 centimeter først.

- Men da vi skulle måle opp den på 80 centimeter, eksploderte den plutselig uten forvarsel. Den slo ikke i gulv eller vegg, og det var ingen riper eller skraper i den.

Ifølge Sætervik var de svært forsiktige under installeringen. De følte seg trygge på at det skulle gå bra, siden de akkurat hadde installert den andre døren på akkurat samme måte.

— Det var en utrolig skremmende opplevelse, sier hun.

Har du opplevd lignende? Send oss en e-post!

- Heldigvis ingen på badet

Marianne Hagen fra Stange kommune, opplevde også at den ene veggen i hennes to-tre år gamle dusjkabinett eksploderte, understreker at det var en skremmende opplevelse.

— Det hørtes ut som om en stor kasse med legoklosser falt i gulvet da det eksploderte, sier hun.

— Heldigvis var ingen på badet da det skjedde.

Dusjkabinettet var kjøpt på Maxbo på Hamar, og hun har nå fått ny vegg gratis fra leverandøren.

- Skal ikke skje

— Glassvegger skal egentlig ikke eksplodere, men det hender det skjer likevel, sier glassmester Tore Kirkerud i Kirkerud Glass-service.

Ifølge han skjer det så og si bare på de glassrammene som har metallramme liggende rundt glasset.

— Hvis en skrue kommer i kontakt med glasskanten eller at glasset er feilmontert i rammen, kan man få en slik eksplosjon.

— Eksplosjonen kommer av at herdet glass, som brukes i dusjvegger, er varmet opp og nedkjølt, og derfor har en større spenning enn vanlig glass, sier glassmesteren.

- Spenning i glasset

Lars Henrik Andresen, som er daglig leder ved Oslo VVS Senter mener i motsetning til Kirkerud, at slike eksplosjoner oftest skjer i dusjdører uten ramme.

— Det vanligste er at noen setter hjørnet på dusjdøren ned på en flis, slik at det blir spenning i glasset, sier Andresen.

— Men glassveggen kan også ha fått seg en smell under transport, sier han.

Ifølge ham er det ikke sikkert at spenningen utløses med en gang, det kan gjerne kommer en god stund i etterkant av skaden.

- Ikke forbrukernes skyld

Kirkerud mener at det som regel er produksjonsfeil som fører til eksplosjonene.

- Det er nok ikke brukerne som som regel er skyld i slike eksplosjoner. Jeg tror det oftest er noe galt med glassveggene, sier Kirkerud.

Ifølge han kan det gjerne gå litt for fort på fabrikker i utlandet som masseproduserer glassveggene.

— Slurv eller feil i i produksjonene er sannsynligvis den hyppigste grunnen, sier han.

Fikk kun rabatt på ny vegg

Men selv eksplosjonen kan skyldes feilproduksjon eller slurv på fabrikken, er det ikke nødvendigvis like enkelt å få erstatning når ulykken skjer. Det har Stian Lauritsen erfart.

Dusjkabinettet hans fulgte med leiligheten da han kjøpte den i 2007, og han hadde derfor ingen kvittering å fremvise da han kontaktet produsent Hafa.

— Men de ville ikke gi oss noen form for kompensasjon, siden vi ikke hadde kvittering. Derfor kontaktet vi nærmeste forhandler for å se om de kunne hjelpe med å få ny dusjvegg fra Hafa, sier Lauritsen.

Men det var også uten hell.

- Forhandler kunne derimot tilby oss 15 prosent rabatt på et nytt kabinett.

— Enden på visen ble at vi ikke orket mer frem og tilbake, og kjøpte derfor et helt nytt kabinett til 4-5000 kroner, sier Lauritsen.

Aftnposten.no har forsøkt å komme i kontakt med Hafa uten hell.

Les også

Dusjvegg av glass eksploderte

Stian Lauritsen var nettopp ferdig med å dusje, da dusjdøren plutselig eksploderte.
Slik så dusjen til Marianne Hagen ut, etter at glassveggen plutselig eksploderte.