Norge

Her har vi vel glemt noe?

Ifølge Apples nye karttjeneste finnes ikke Vågen i Bergen.

FS00045948.jpg
  • Rune Stølås

Onsdag slapp Apple sitt nye operativsystem iOS6 til Iphone og Ipad. Her er kartprogrammet som tidligere har benyttet kart fra konkurrenten Google byttet ut med en ny karttjeneste fra Apple selv.

Les også

Nå kan du gi iPaden eller iPonen din nytt liv

I det nye kartet er hele Vågen tørrlagt slik at Bryggen står langt inne på land.— Hvordan våger de? Jeg har selv sjekket kartet og synes vel det er litt komisk, men har en viss forståelse for at de her, som en del andre steder, har gjort en grov feil.

Dette skal vi påse at blir endret, kommenterer Fillip Rygg, byråd for byutvikling, klima og miljø i Bergen.

«Det aller helligste»

Rygg betegner Vågen og Bryggen som byens ikon og identitet.

Les også

Slik er de viktigste iOS 6-nyhetene

— Der ble Bergen bygget og i dag er dette «det aller helligste» i vår by.Heller ikke havnedirektør Inge Tangerås i Bergen har mye til overs for glippen.

— Dette er en svært alvorlig feil. Det er mange i fritidsbåter som bruker kart på telefonen til å se hvor de kan legge til havn. Slik det ser ut på dette kartet vil det ikke være mulig i Bergen.

- Utenkelig

Tangerås understreker at det finnes mange gode karttjenester en kan bruke på telefonen til sjøs. Også detaljerte sjøkart med vanndybde.

— Heldigvis er Vågen her like fullt. Jeg kan ikke engang tenke på hvordan det hadde vært å drive havn i Bergen uten. Det er bare helt utrolig at det går an å gjøre en sånn glipp.

Bergen kommune har tidligere forhandlet direkte om kartdata til Google Earth, men har ikke vært i kontakt med Apple.

— Kartdataene er trolig solgt fra Statens kartverk til et selskap som har vasket og forenklet kartene. Det kan være mange ledd før kartet dukker opp på telefonen, sier plansjef Mette Svanes.

Kommunen oppdaterer sine kartdata hvert fjerde år, og er spesielt nøye med tettbygde områder.

Tidkrevende

Også reiselivsdirektør Ole Warberg er irritert.

Les også

Er det verdt å oppgradere til iPhone 5?

— De må for pokker gjøre det på en skikkelig måte når de først skal lansere en egen karttjeneste.Han sier Bergen Reiselivslag bruker mye tid på å henvende seg til utgivere av digitale kartjenester med feil.

— Det er mange som bommer på hotellnavn og plassering. Dermed kan folk som bruker disse tjenestene ende opp i Fyllingsdalen når de skulle vært på Os.

— Hvordan hadde det vært å drive med turisme i Bergen uten Vågen?

— Det er helt utenkelig. Vågen er selve hjerte i Bergen.

Apple har så langt ikke besvart våre henvendelser bortsett fra å vise til at brukerne selv kan melde om feil direkte i den nye kartapplikasjonen.

HAR DU FUNNET FEIL? send oss en e-post eller si i fra i kommentarfeltet under